Ben jij bang om te vliegen op vrijdag de 13e? Dit is waarom je dat misschien juist wel moet doen!

Zou jij een vlucht boeken op vrijdag de 13e? Het zou zomaar eens je gelukstreffer kunnen zijn.

Vrijdag de dertiende geldt voor veel mensen als een absolute ongeluksdag. Heb je je rijexamen op deze dag? Dan kun je nog wel even wachten op je rijbewijs. Een belangrijke toets? Veel succes met de herkansing… En een vakantievlucht boeken op deze ongeluksvrijdag halen de meeste mensen zich al helemáál niet in hun hoofd. Je vliegtuig zou maar neerstorten op deze pechdag…

De weerzin tegen vrijdag de 13e is zo groot, dat er voor “ongeluksvrijdagen” maar liefst 5,5 procent minder vluchten worden geboekt dan op “normale” vrijdagen. Kennelijk hebben veel mensen geen zin om op zo’n beladen datum het vliegtuig te pakken. En dat heeft ook effect op de prijs: een vlucht die op vrijdag de 13e vertrekt, is gemiddeld zo’n 2,6 procent goedkoper.

Vliegticketwebsite tix.nl besloot om vluchtgegevens te analyseren om te kijken of vrijdag de 13e wel écht zo’n ongeluksdag is, en de resultaten waren verbazingwekkend. Wat blijkt? Een vliegreis op vrijdag de 13e is absoluut niet gevaarlijker dan op andere dagen. Sterker nog, het is zelfs veiliger om te vliegen op deze dag.

Vliegen op vrijdag de 13e is echter aanzienlijk veiliger dan op een reguliere vrijdag, zo blijkt uit bijna 70 jaar aan vluchtstatistieken van de Flight Safety Foundation. Op ongeluksvrijdagen gebeuren gemiddeld 35% minder vliegtuigongelukken dan op een andere dag, en zelfs 39% minder dan op andere vrijdagen.

Dat is wel een heel significant verschil! Kan het zijn dat piloten extra goed opletten op een ongeluksvrijdag? Hoe dan ook, je bent dus niet onveilig maar juist veilig bezig als je op vrijdag de 13e vliegt. En bovendien ben je goedkoper uit. Of dat ook verschil maakt voor de écht bijgelovige mensen onder ons? Wat denk jij? Vliegen op vrijdag de 13e, of toch maar voorzichtig zijn?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. ko vadis

    Met mijn bescheiden mazzel, is De 13e , een geluksdag! Ik zou evenwel met al mijn geluk nog maar net de geboekte vlucht missen! Overigens is het aantal vliegbewegingen gerelateerd aan het aantal boekingen, dus is het logisch dat het ook minder druk is, boven.

  2. toetssteen

    Mwah in China ontbreekt de vierde etage, whop, gaat de lift van 3 naar 5.
    Vrijdag de dertiende is mijn beste herinnering, geslaagd met walgelijk hoge cijfer! Lees vijf achten drie negens en een tien. Ja er zat een zeven bij. Best erg ;).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.