Betutteling uit Brussel: vanaf vandaag verplicht enge griezelplaatjes op sigarettenpakjes

Nóg meer regels uit Brussel. Nóg meer reden om de EU zo snel mogelijk af te schaffen.

Het is zover: vanaf vandaag mogen normale sigarettenpakjes niet meer worden geproduceerd. Sigarettenpakjes moeten volgens de nieuwe EU-richtlijnen afschrikwekkende afbeeldingen bevatten van dichtgeslibde aderen, kankergezwellen en zwarte longen. Bovendien mag de merkaanduiding niet meer groot vermeld staan op de verpakking. En dat is niet de enige betuttelende nieuwe EU-regel: liefhebbers van ‘click-sigaretten’ hebben pech, want ook die mogen niet meer worden geproduceerd vanaf vandaag.

‘Oude’ verpakkingen en click-sigaretten mogen nog wel tot 20 mei 2017 worden verkocht, maar daarna is het echt afgelopen. En dat allemaal omwille van de gezondheid. Of de volksgezondheid daadwerkelijk zal verbeteren door deze maatregelen, is nog maar de vraag: zullen rokers zich werkelijk laten afschrikken door deze maatregelen? Of is dit de zoveelste zinloze stap van de anti-sigarettenkruisvaarders – iets wat veel geld kost maar nauwelijks effect sorteert?

Bovendien is het de vraag of het wel de taak van de overheid is om te bepalen hoe mensen leven. Het is inmiddels bij iedereen bekend dat roken slecht voor je is, dat het ongezond is en dat het zelfs de kans op kanker aanzienlijk verhoogt. Dit soort pakjes vertellen niets nieuws, want we weten allang dat roken slecht is. Het doel van die plaatjes is dus puur om mensen extra angst aan te jagen.

Wat is het volgende slachtoffer van de gezondheidslobby? Mijn gok: rood vlees. Gisteren werden kijkers van NPO3 zich maar liefst twee programma’s lang getrakteerd op de nadelen van vlees: het zielig voor de dieren, maar  zou ook nog eens gevaarlijk zijn. Zonder al te veel wetenschappelijk bewijs kregen kijkers van Keuringsdienst van Waarde te horen dat je maar beter geen rood vlees kunt eten, want daar krijg je kanker van. Misschien krijgen we dus binnenkort griezelplaatjes op de verpakking van biefstukken en hamburgers.

Ondanks alle angstaanjagende berichten kiezen veel mensen er toch voor om een sigaret op te steken, of een stukje vlees te eten… Omdat ze dat lekker vinden. En daar kan zelfs de EU niets aan veranderen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Wachteres

  Tja, dat heb je met communisten. Die willen overal hun neus in steken en zelfstandig nadenken hoeft niet/mag niet.

  Inderdaad: Uit de EU, zo spoedig mogelijk.

 2. Ni28

  Enge plaatjes helpen niet, voorlichting wel. Het effect gaat verloren al nadat je een paar al hebt gezien. Oude voorbeeld hiervan is het achter elkaar opnamen laten zien van verongelukte straaljagers tijdens het landen op een schip. De eerste ongeluk is vreselijk en bij de vijfde gaat men al lachen. De roker gaat voor de inhoud en niet voor het pakje.

  1. ko vadis

   Juist, @NI28, dan kan je ook wel mooie afbeeldingen op een fles jajem zetten, van verkeersslachtoffers, die, godzijdank nog van geluk mochten spreken(?), Na het nuttigen van een “hartversterkertje”, door de verkeersbarbaar, maar wel met aangezichtsverminkingen door het leven moeten!

 3. ceteris paribus

  Het enige wat aantoonbaar werkt is toepassing van het prijsmechanisme: als sigaretten schreeuwend duur worden wordt er zonder twijfel minder gerookt.

  1. ko vadis

   Wat ongetwijfeld weer de zwarte markt aanjaagt, Ceterus!

 4. J.C.

  En wat is volgens de EU het effect op de gezondheid van omwonenden van Schiphol?

  Graag ook van zulke plaatjes op vliegtuigen…………..

  Niet op vliegtuigen, dan ook niet op sigarettenpakjes (ik rook overigens zelf al 35 jaar niet meer). Anders wel zo godvergeten hypocriet.

 5. Ni28

  Stoppen met roken lukt echt alleen als je het echt wilt en voor honderd procent achter staat. Geen plaatjes, teksten en hoge prijzen helpen niet. Als je het lukt dan vindt je het roken daarna viezer dan iemand die nooit gerookt heeft. En je komt enkele kilo’s aan. Reden nummer twee en drie om nooit aan het roken te beginnen.

 6. Wachteres

  http://www.geennieuws.com/2016/05/de-leugens-van-ploumen-c-s-honger-droogte-el-nino/

  De leugens van Ploumen c.s. ; Honger, Droogte, El Niño ?

  Naast de reeds door Ploumen gestorte 25 miljoen gaan er nog een 3 miljoen van uw belastingcenten naar Ethiopië.

  Goed om te weten, waar links ons geld verknalt. Als het maar een ‘goed gevoel’ geeft.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.