Betutteling uit Brussel: vanaf vandaag verplicht enge griezelplaatjes op sigarettenpakjes

Geen categoriemei 20 2016, 12:00
Nóg meer regels uit Brussel. Nóg meer reden om de EU zo snel mogelijk af te schaffen.
Het is zover: vanaf vandaag mogen normale sigarettenpakjes niet meer worden geproduceerd. Sigarettenpakjes moeten volgens de nieuwe EU-richtlijnen afschrikwekkende afbeeldingen bevatten van dichtgeslibde aderen, kankergezwellen en zwarte longen. Bovendien mag de merkaanduiding niet meer groot vermeld staan op de verpakking. En dat is niet de enige betuttelende nieuwe EU-regel: liefhebbers van 'click-sigaretten' hebben pech, want ook die mogen niet meer worden geproduceerd vanaf vandaag.
'Oude' verpakkingen en click-sigaretten mogen nog wel tot 20 mei 2017 worden verkocht, maar daarna is het echt afgelopen. En dat allemaal omwille van de gezondheid. Of de volksgezondheid daadwerkelijk zal verbeteren door deze maatregelen, is nog maar de vraag: zullen rokers zich werkelijk laten afschrikken door deze maatregelen? Of is dit de zoveelste zinloze stap van de anti-sigarettenkruisvaarders – iets wat veel geld kost maar nauwelijks effect sorteert?
Bovendien is het de vraag of het wel de taak van de overheid is om te bepalen hoe mensen leven. Het is inmiddels bij iedereen bekend dat roken slecht voor je is, dat het ongezond is en dat het zelfs de kans op kanker aanzienlijk verhoogt. Dit soort pakjes vertellen niets nieuws, want we weten allang dat roken slecht is. Het doel van die plaatjes is dus puur om mensen extra angst aan te jagen.
Wat is het volgende slachtoffer van de gezondheidslobby? Mijn gok: rood vlees. Gisteren werden kijkers van NPO3 zich maar liefst twee programma's lang getrakteerd op de nadelen van vlees: het zielig voor de dieren, maar zou ook nog eens gevaarlijk zijn. Zonder al te veel wetenschappelijk bewijs kregen kijkers van Keuringsdienst van Waarde te horen dat je maar beter geen rood vlees kunt eten, want daar krijg je kanker van. Misschien krijgen we dus binnenkort griezelplaatjes op de verpakking van biefstukken en hamburgers.
Ondanks alle angstaanjagende berichten kiezen veel mensen er toch voor om een sigaret op te steken, of een stukje vlees te eten... Omdat ze dat lekker vinden. En daar kan zelfs de EU niets aan veranderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten