Hamas bestookt Israël met mortiergranaten vanuit Gazastrook, Israëlische luchtmacht slaat terug

Onrust in de Gazastrook en Zuid-Israël: de Israëlische luchtmacht heeft Hamas-doelen onder vuur genomen in antwoord op granaatbeschietingen.

De maand april was een goede maand voor Israël, op een wrange manier: voor het eerst sinds augustus kwam er in april geen enkele Israëlische burger om het leven door terreuraanslagen. Een bitterzoet besef, want in alle andere maanden zijn er dus wél burgers gedood door terroristen die Israëli’s aanvallen met messen, pistolen, molotov cocktails of zelfs proberen om hen expres aan te rijden. Bovendien vond er in april een bomaanslag plaats op een bus in Jeruzalem. Hierbij raakten 16 passagiers gewond, maar vielen geen doden.

Nu krijgt Israël te maken met problemen van andere aard: Hamas is deze week weer begonnen met beschietingen vanuit de Gazastrook. Israëlische troepen die aan de grens met Gaza gelegerd zijn, worden bestookt met mortiergranaten – de afgelopen drie dagen al twaalf keer. Er zijn geen ernstige gewonden gevallen, maar Israël neemt de beschietingen hoog op. In antwoord op de aanvallen van Hamas heeft de Israëlische luchtmacht doelwitten van de terreurbeweging onder vuur genomen. In het zuiden van de Gazastrook werden vier militaire posten van de islamistische beweging gebombardeerd door Israëlische vliegtuigen.

Ondanks de huidige oplaaiing van geweld, is het de afgelopen anderhalf jaar relatief rustig rond de Gazastrook. In de zomer van 2014 was het laatste grootschalige conflict tussen Hamas en Israël. Hamas vuurde die zomer raketten af op meerdere steden in Israël – de Palestijnse terreurbeweging slaagde er zelfs in om Tel Aviv met raketten te bestoken. Het Israëlische leger nam op zijn beurt delen van Gaza onder vuur, en wist Hamas grote verliezen toe te brengen. Bovendien is Israël extra alert geworden op de tunnels die door Hamas werden gegraven van Gaza naar Israëlische grensplaatsen, en die bedoeld waren om aanslagen te kunnen plegen en wapens te smokkelen.

Sinds Protective Edge, zoals de militaire operatie van Israël tegen Hamas werd genoemd, is het een stuk rustiger geworden in de Gazastrook – de afgelopen maanden werden er minder raketten door Hamas afgevuurd dan ooit tevoren. De huidige escalatie zal waarschijnlijk niet leiden tot een nieuw grootschalig conflict: zowel Israël als Hamas hebben aangegeven dat zoiets niet wordt verwacht.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.