Held: Amerikaanse Navy Seal geeft zijn leven om landgenoten van ISIS te redden

Hij was vastbesloten om hen te redden uit de klauwen van ISIS, maar vond zelf de dood. 

De bevrijding van Nederland door heldhaftige Canadese, Britse en Amerikaanse troepen is alweer 71 jaar geleden. Maar er zitten nog steeds echte helden in het Amerikaanse leger, bewijst het verhaal van Charles Keating. Deze Amerikaanse Navy Seal offerde zijn eigen leven op om een groep landgenoten te redden van een ISIS-aanval.

Foto: Liz Keating via AZcentral
Foto: Liz Keating via AZcentral

Keating nam in 2007 dienst in de Amerikaanse marine, en voltooide in 2008 zijn opleiding als Navy Seal. De Navy Seals zijn de meest brute militaire eenheid van het Amerikaanse leger, en misschien wel van de hele wereld. Ze worden ingezet bij de meest riskante missies, bijvoorbeeld bij het bevestigen van explosieven onder water. Ook Osama Bin Laden kreeg zijn verdiende loon dankzij een team Navy Seals.

In Irak was Keating verantwoordelijk voor de bescherming van Amerikaanse adviseurs die de Koerdische Peshmerga trainen voor de strijd tegen ISIS. De training van die adviseurs is essentieel, omdat ze het Koerdische leger moderne militaire tactieken bijbrengen. Dinsdag sloeg het noodlot toe: een team adviseurs liep in een hinderlaag van ISIS-terroristen. Meer dan 125 ISIS-strijders vielen aan, met als doelwit de 10 Amerikaanse adviseurs.

Gelukkig kon de Navy Seal-eenheid van Keating ingrijpen: ze waren vlug ter plaatse, en wisten de ISIS-aanval af te slaan. Alle Amerikaanse adviseurs werden gered, evenals talloze Koerdische strijders. Op het nippertje! Het had maar een haar gescheeld, of ISIS had binnenkort een onthoofdingsvideo met 10 Amerikanen kunnen opnemen… Een redding op het laatste moment.

Maar tijdens zijn ongelooflijke reddingsactie werd Keating zelf geraakt door een kogel van ISIS – zijn strijdmakkers probeerden hem nog te redden, maar het was al te laat. Hij gaf zijn leven om zijn landgenoten te redden uit de klauwen van ISIS-terroristen, in plaats van aan zijn eigen hachje te denken. Hij offerde zichzelf op in de strijd tegen de meest afschuwelijke terroristische organisatie ook.

Charles Keating ging niet in dienst voor de roem of voor het geld – zijn opa was een steenrijke Amerikaanse bankier, en zelf was hij een hardloopkampioen. Hij had een lui leven kunnen leiden met de miljoenen van zijn familie, maar koos ervoor om zijn land te dienen. Net als 71 jaar geleden, toen Amerikaanse jongens hun leven gaven in de strijd tegen de Duitsers, offerde Charles Keating zijn leven om anderen te redden. Een absolute held. Charles Keating werd 31 jaar oud.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.