Opgelet: je vrienden kunnen nu elke foto zien die je ooit op Facebook geliked hebt

Opgelet: je vrienden kunnen nu elke foto zien die je ooit op Facebook geliked hebt

Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg blijkt andermaal niet bepaald een bastion van privacy te zijn. Onder vuur liggen nu de foto's. Elke foto die je ooit geliked hebt, is namelijk zichtbaar voor iedere Facebook-vriend!

Facebook en privacy zijn al jaren een behoorlijk gevoelige combinatie, zoals mijn collega Michael vijf jaar geleden (!) ook al uitlegde op deze site. Inmiddels heeft het sociale netwerk een hoop veranderd, maar ook in 2016 zijn alle lekken nog niet gedicht. Zo is onlangs ontdekt dat alle foto's die je ooit geliked hebt, zichtbaar zijn voor al je Facebook-vrienden. Allemaal. Andersom werkt het natuurlijk ook: je kan iedere foto zien die een bepaalde vriend in z'n gehele Facebook-carrière een duimpje omhoog heeft gegeven.

Hoe je bij dat overzicht komt? Eenvoudig. Je moet naar de Engelstalige versie van Facebook (via Instellingen -> Taal), en dan het volgende intikken in het vakje:

fb01

Foto's geliked door jou, je vrienden. Of - zelfs - van één specifiek persoon:

fb1

Wil je voorkomen dat je vrienden mogelijkerwijs vreemde foto's kunnen zien? Dan is er echt maar één optie: zet je Facebook naar het Engels, typ in "photos liked by me" en verwijder de like bij iedere foto die verschijnt, of waarvan je niet wilt dat anderen van je waardering weten. Dat is de enige manier om je privacy op het sociale medium waarlijk te kunnen bewaren.

Natuurlijk kan je de feature ook gebruiken om te zien waar jouw geliefden zich mee bezig houden, maar ik zou adviseren dat toch maar niet te doen. Zoals de Amerikanen zeggen: you may get more than you bargain for. Wijze woorden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties