Mark Zuckerberg: privacy, wat is dat?

Geen categorieaug 11 2011, 11:57
"Dumb fucks".
Gisteren ontstond er commotie op Facebook, Google+ en andere sociale netwerken omdat de telefoonnummers van Facebook-gebruikers ineens zichtbaar waren (ga naar: account, account bewerken, contacten. Daar ziet u nu de telefoonnummers van uw vrienden).
Er zijn mensen die daar verder geen probleem mee hebben (zoals ik), maar veel Facebookers maken zich er wel degelijk zorgen over. Zij vinden dit een schending van hun privacy - en eigenlijk hebben ze wel een punt.
Facebook voert dit soort veranderingen zomaar toe; ze worden niet groots aangekondigd, men wordt niet verteld dat, als ze deze informatie niet publiekelijk willen maken, hun profiel moeten aanpassen en hun telefoonnummer moeten verwijderen.
Waarom? Waarom gaat Facebook hier zo mee om? Maakt, zo vragen sommigen zich af, Zuckerberg zich hier gewoon niet druk om? Onderschat hij de reactie van gebruikers?
Business Week heeft nu instant messages gepubliceerd die een 19-jarige Zuckerberg stuurde aan een vriend toen hij Facebook (of The Facebook eigenlijk, zoals het toen nog heette) net gecreëerd had en het een doorslaand succes was op Harvard:

Zuck: Yeah so if you ever need info about anyone at Harvard

Zuck: Just ask. Zuck: I have over 4,000 emails, pictures, addresses,

SNS [Redacted Friend's Name]: What? How'd you manage that one?

Zuck: People just submitted it.

Zuck: I don't know why.

Zuck: They "trust me"

Zuck: Dumb fucks.  

Tja. Als dit de manier is waarop Zuckerberg aankijkt tegen privacy (en, zoals BI uitlegt heeft het er alle schijn van dat dit inderdaad zo is) doen Facebook-gebruikers er verstandig aan de site goed in de gaten te houden. Stelregel is (en blijft): alle informatie die je deelt met een site kan op een gegeven moment op het World Wide Web belanden, waar een ieder er toegang toe heeft. Wil je dat niet, dan moet je bepaalde informatie gewoon niet delen. Ook niet met 'vertrouwde' sites zoals Facebook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten