Oekraïne wint Songfestival en lacht Rusland uit nadat Kremlinzanger Sergey teleurstelt

Geen categoriemei 15 2016, 1:23
Eén ding is duidelijk geworden na het Eurovisie Songfestival 2016: de vijanden van Europa hebben niet gewonnen! Oekraïne daarentegen wel en mag aankomend jaar het liedjesfestijn vermoedelijk naar Kiev halen.
Het Eurovisie Songfestival 2016 is gewonnen door Oekraïne, dat nu voor de tweede maal in hun geschiedenis de continentale liedjeswedstrijd mag organiseren. Eurovisie Kiev 2017? Vermoedelijk: schrijf de datum maar alvast met potlood in de agenda.
Mierzoet is de overwinning voor Jamala met haar liedje 1944, en bijzonder zuur zijn de druiven voor Rusland en hun zanger Sergey Lazarev. De bekende Russische nieuwsite RT vermeldt helemaal niets over het Eurovisie Songfestival, omdat de avond is uitgelopen op een ontgoocheling. Alhoewel Rusland wel kon bogen op de steun van vele sms- en telefoonstemmers, waren de vakjury's niet bijster onder de indruk van het liedje. En dat is afzien, want het Kremlin had alles op alles gezet om het Songfestival te winnen in 2017. Eindeloos is gezocht naar het perfecte liedje en de perfecte perfomance, maar "You're My Only One" bleek uiteindelijk de nummer drie van Europa. Het is een impliciete terechtwijzing voor het beleid van president Poetin, die zich de afgelopen jaren een vijand van Europa heeft getoond.
Zodoende eindigde Rusland nog onder Oekraïne en Australië:
final
Opvallend is dat Oekraïne noch eerste werd bij de jury's, en noch bij het Europese publiek. Australië viel echter behoorlijk tegen bij de thuisstemmers, en Rusland bij de jury's. Zodoende kon Jamala haar klaagzang over Russisch oorlogsgeweld in de Tweede Wereldoorlog toch naar de eerste plek stuwen.
De avond viel ook tegen voor onze eigen Douwe Bob met Slow Down. Veel landen in Oost-Europa waren niet gecharmeerd van ons country-liedje, waarna we op een gedeelde 12e plek eindigden, samen met Malta: slechts eenmaal wist Nederland de maximale score van 12 punten binnen te halen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten