Opgelet: je vrienden kunnen nu elke foto zien die je ooit op Facebook geliked hebt

Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg blijkt andermaal niet bepaald een bastion van privacy te zijn. Onder vuur liggen nu de foto’s. Elke foto die je ooit geliked hebt, is namelijk zichtbaar voor iedere Facebook-vriend!

Facebook en privacy zijn al jaren een behoorlijk gevoelige combinatie, zoals mijn collega Michael vijf jaar geleden (!) ook al uitlegde op deze site. Inmiddels heeft het sociale netwerk een hoop veranderd, maar ook in 2016 zijn alle lekken nog niet gedicht. Zo is onlangs ontdekt dat alle foto’s die je ooit geliked hebt, zichtbaar zijn voor al je Facebook-vrienden. Allemaal. Andersom werkt het natuurlijk ook: je kan iedere foto zien die een bepaalde vriend in z’n gehele Facebook-carrière een duimpje omhoog heeft gegeven.

Hoe je bij dat overzicht komt? Eenvoudig. Je moet naar de Engelstalige versie van Facebook (via Instellingen -> Taal), en dan het volgende intikken in het vakje:

fb01

Foto’s geliked door jou, je vrienden. Of – zelfs – van één specifiek persoon:

fb1

Wil je voorkomen dat je vrienden mogelijkerwijs vreemde foto’s kunnen zien? Dan is er echt maar één optie: zet je Facebook naar het Engels, typ in “photos liked by me” en verwijder de like bij iedere foto die verschijnt, of waarvan je niet wilt dat anderen van je waardering weten. Dat is de enige manier om je privacy op het sociale medium waarlijk te kunnen bewaren.

Natuurlijk kan je de feature ook gebruiken om te zien waar jouw geliefden zich mee bezig houden, maar ik zou adviseren dat toch maar niet te doen. Zoals de Amerikanen zeggen: you may get more than you bargain for. Wijze woorden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.