Predikant: ‘Hou op met klagen over ouderen’

De wereld staat op zijn kop. Volgens predikant Robbert Jansen klagen Nederlanders continu over ouderen.

Als Millennial moet het me even van het hart: wat een flauwekul.

Als predikant merk ook ik zeker dat bepaalde nood onder ouderen vaker voorkomt dan onder jongeren. Daar aandacht aan besteden, is natuurlijk niet verkeerd. Maar mag ouderdom ook nog een toegevoegde waarde hebben ten opzichte van jong-zijn? Levert het leven dan zo beroerd weinig op dat oud zijn alleen kan worden samengevat met het woord ‘probleem’?

Is dit onze levensloop: als kind leer je om te gaan bijdragen aan de maatschappij, als volwassene draag je bij, als oudere ben je een probleem?

Ik weet niet of deze predikant met twee benen in de wereld staat — of in ieder geval met één been — maar als ik zo om me heen kijk hoor en zie ik mensen vooral klagen over de jeugd van tegenwoordig, en dan met name over de jongste generatie volwassen. Je weet wel: millennials. Wij krijgen van alles en nog wat over ons heen. We zouden egoïstisch zijn, lui (behalve als het over ons eigen werk gaat, we zouden niet kunnen luisteren, en ga zo maar door. Er is altijd wel wat.

Maar blijkbaar heeft deze predikant het gevoel dat ouderen het altijd moeten ontgelden. Volgens mij valt dat nogal mee.

En dan nog iets: ouderen worden weliswaar af en toe (ja, af en toe!) bekritiseerd, maar dat komt eerst en vooral doordat we een vreselijk systeem hebben dat we de verzorgingsstaat noemen. Die kunnen we niet in stand houden; er zijn nu eenmaal te veel ouderen om maar voor iedereen te blijven ‘zorgen.’ Dat betekent niet dat we een hekel hebben aan ouderen, of dat het ouder worden alleen maar een probleem is, maar feit is wel dat ouderen de samenleving erg veel geld kosten; geld dat we niet hebben.

Tenslotte kunnen ouderen natuurlijk wel degelijk iets toe te voegen hebben. Ze hebben ervaring en, niet altijd maar goed, levenswijsheid. In principe zouden ze dus een mooie rol als mentors kunnen vervullen. Maar die stap moeten ouderen zélf zetten; ze moeten zelf het initiatief nemen en aantonen dat ze wel degelijk nuttig kunnen zijn.

Overigens ontslaat bovenstaande ons natuurlijk niet van de christelijke plicht om voor ouderen te zorgen als zij het moeilijk hebben. Maar dan kan best op privé-niveau, zonder dat de overheid daarbij aan te pas komt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. zomaar

  Michael “En dan nog iets: ouderen worden weliswaar af en toe (ja, af en toe!) bekritiseerd, maar dat komt eerst en vooral doordat we een vreselijk systeem hebben dat we de verzorgingsstaat noemen. Die kunnen we niet in stand houden; er zijn nu eenmaal te veel ouderen om maar voor iedereen te blijven ‘zorgen.’ Dat betekent niet dat we een hekel hebben aan ouderen, of dat het ouder worden alleen maar een probleem is, maar feit is wel dat ouderen de samenleving erg veel geld kosten; geld dat we niet hebben.”.

  die sociale verzorgingsstaat hebben de ouderen opgericht en betaald , middels elke maand, jaar sociale afdracht , hun werkzame leven lang , en nog betalen zij hieraan mee !.

  afin de klad in onze sociale verzorgingsstaat, is gekomen met het binnen halen van de niet willende buitenlanders , die hier hun hand ophouden en blijven houden.

  je mag (moet) stellen dat het sociale linkse experiment , alle kleuren en geloven in een land mislukt is , aan die voor hen mooie multiculturele samenleving , is onze sociale heilstaat ten onder gegaan .

  en voor het gemak , geven de partijen (regeringen), de linkse samenleving (voorstanders van het Multi gebeuren ), en alle anders gelovigen die uit namen van hun geloof niet willen werken voor de ongelovigen , de ouderen in onze samenleving hier de schuld van .

  nogmaals als er de verplichting niet geweest was om sociaal in een pot te gooien , dan had elke werknemer een eigen ouderdom of zieken verzekering af gesloten , die nu nog zo geven wat er in de clausule (contract) stond , met index .

  nu word onder de sociale noemer ons sociaal samengebracht geld ons ontnomen voor dat mooie kleurrijke experiment van de muli aanhangers (cq fascisten, racisten )

  1. Nog1

   @ Zomaar
   ‘afin de klad in onze sociale verzorgingsstaat, is gekomen met het binnen halen van de niet willende buitenlanders’

   De banken hebben ons meer gekost dan de ouderen en de buitenlanders bij elkaar.

   1. zomaar

    nog1 , en dan nog , onze (R)overheden hadden nooit een greep mogen doen , in de sociaal bijeen gebrachte geld , die bestemd zijn en waren voor de sociale uitgaven van hun burgers , burgers die deze gelden gespaard hebben .

    Lubbers heeft een greep in de pensioen kassen gedaan , en jaren daarna Kok , (ja,ja die vakbondsman van het FNV), ook nog eens .

    en zie nu krijgen de ouderen en die van de toekomst hier de schuld van .

    kijk dat er banken om zouden vallen , deed mij niet zoveel , het beetje spaargeld wat ik heb en had , paste makkelijk in een oude sok.

    1. Nog1

     @ zomaar

     Ik lees ‘Lubbers heeft een greep in de pensioen kassen gedaan’ maar dat is feitelijk niet juist. Hij heeft in 1982 de kosten van de VUT regeling van de belastingbetaler naar het ABP geschoven. Terecht want VUT was een vorm van pensioen.

     De rest van de pensioenkassen hadden hier helemaal niets mee te maken, en hebben daar niets van gemerkt.

     Ik lees ‘en jaren daarna Kok’ en dat is onzin. De regeringen Kok I en II hebben niets met de pensioenen gedaan.

     De fabel van de greep in ‘de’ pensioenkas is een fantasie van de vakbonden en werkgevers om te verhullen dat ze pensioenverplichtingen aan zijn gegaan die niet door premies gedekt waren.

     ‘De’ pensioenskas bestaat niet eens.

 2. Ni28

  “maar feit is wel dat ouderen de samenleving erg veel geld kosten; geld dat we niet hebben”.
  de ouderen hebben zich rot gewerkt voor hun kinderen opdat zij het beter zouden krijgen, hetgeen geschiede. Daar mogen de kinderen dankbaar voor zijn maar de overheid ook. De kinderen die het goed hebben brengen immers ook meer op voor de overheid. De ouderen hebben voor de oude dag ook veel offers gebracht door verplicht aan de pensioenfondsen bij te dragen. De overheid ziet echter dat geld als hun eigendom en niet van de pensioentrekkers en doet er alles aan door regels aan te passen om zo min mogelijk te laten uitbetalen. Dat de vergrijzing groter is moet opgevangen worden maar het doel moet heilig blijven. Oudere generatie zorgde altijd voor de volgende generatie en dan moet de staat hun uitgavepatroon ook aanpassen en prioriteiten bijstellen. Op moment wordt de oude generatie als vuil behandeld. Deze regering is asociaal want je telt mee alleen zolang je werkt. Daarna mag je zo snel mogelijk doodvallen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.