Slachter ISIS was vluchteling in Engeland: radicaliseerde na 17 dagen van hatelijke preken in moskee

Toen hij vijf was werden El Shafee Elsheikh en zijn ouders welkom geheten in Groot-Brittannië. Hij betaalde zijn nieuwe land uiteindelijk ‘terug’ door één van ISIS’ meest beruchte slachters te worden.

Het vierde en laatste lid van de zogenaamde ‘Beatles van ISIS’ — de vier mannen die onthoofdingen van gevangenen uitvoerden voor de terreurorganisatie — is geïdentificeerd. Het gaat om El Shafee Elsheikh, een jongeman uit Soedan. Zijn verhaal is buitengewoon opmerkelijk: hij kwam op zijn vijfde namelijk als vluchtelingen naar Soedan én hij radicaliseerde later in weinig tot geen tijd.

De 27-jarige was een goede vriend van Mohammed Emwazi, ook wel Jihadi John genoemd. Emwazi was in de laatste jaren van zijn leven ISIS’ bekendste executeur. Hij was het die met een gevangene voor de camera stond, het Westen vervolgens beledigend toesprak, en de gevangene daarna op gruwelijke wijze vermoorde. In november van vorig jaar werd Emwazi gelukkig voor eens en altijd uitgeschakeld door een luchtaanval van de anti-ISIS coalitie. Hij en Shafee Elsheikh groeiden op in hetzelfde gedeelte van west-Londen en waren al jarenlang vrienden voor ze naar Syrië vertrokken.

De 4 Beatles: de 4 slachters van ISIS.
De 4 Beatles: de 4 slachters van ISIS.

Het ergste aan het verhaal van Elsheikh is natuurlijk dat hij op 5-jarige leeftijd asiel kreeg in Groot-Brittannië. Zijn communistische ouders waren Soedan namelijk ontvlucht. Zijn moeder, wiens hart totaal gebroken is door haar zoon, heeft afstand van hem genomen en zijn daden veroordeeld. Ook heeft ze Britse media wat achtergrondinformatie gegeven over de radicalisering van haar zoon.

Het meest opvallende daarbij is dat hij in slechts 17 dagen radicaliseerde. Moeder Maha Elgizouli zegt dat met name de islamitische haatprediker Hani al-Sibai een grote invloed had op haar zoon. Na 17 dagenlang naar deze radicale moslim (en collega’s) te hebben geluisterd was ze haar zoon kwijt aan de radicale Islam. Het jaar erna ging hij regelmatig naar drie lokale moskeeën. In 2012 vertrok hij naar Syrië waar hij zich bij ISIS voegde en lid werd van het executieteam van de terreurgroep.

Maha met haar zonen: links Mahmoud, rechts El Shafee.
Maha met haar zonen: links Mahmoud, rechts El Shafee.

Elsheikh heeft ondertussen niet één, maar twee vrouwen en twee kinderen. Zij wonen allemaal bij hem in Syrië, waar hij blijkbaar als een soort sultan kan leven. ISIS behandelt zijn moordenaars dus op bijzonder goede wijze. Een beetje jammer voor Elsheikhs vrouwen dat ze weinig meer dan seksslaven zijn, maar ach, daar hebben radicale moslims als hun ‘echtgenoot’ natuurlijk lak aan.

Elsheikh had één broertje, Mahmoud. De jongere zoon keek altijd op tegen zijn oudere broer. Toen die radicaliseerde volgde hij daarom hetzelfde pad. Net als El  Shafee reisde Mahmoud uiteindelijk naar Syrië waar hij zich bij ISIS voegde. Vorig jaar werd hij daar uit de weg geruimd door de anti-ISIS coalitie. Daardoor heeft Maha nog maar één zoon over; een zoon die ze niet langer herkent en érkent.

Een kennis van de familie zegt dat zowel Mahmoud als El Shafee vroeger ‘stil en respectvol’ waren, zeker naar hun moeder toe. Onder invloed van radicale moslims veranderde dat echter razendsnel. Zo wees El Shafee op een gegeven moment met een beschuldigende vinger naar zijn moeder en beet hij haar toe: “Weet je, Allah zegt dat je moeder je vijand kan zijn!” Zijn moeder én de kennis waren daar ongelooflijk door geschokt. Helaas was het voor Al Shafee één van de minst erge dingen die hij uiteindelijk zou zeggen en doen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Ni28

  Het zijn zeer dankbare mensen deze vluchtelingen.

 2. Anna

  Islam heeft zijn bestaan met bloed, onderdrukking, onderwerping , geweld en moord. Zonder is ze nergens.

 3. H.Vaes

  Een verrijking voor het westen en…..hoog opgeleid…… maar dan in het terrorisme.
  Iedereen weet en ziet dat…behalve diegenen die angstig zijn en voor deze figuren tolerant zijn om zelf maar niet een slachtoffer te worden…… denken ze.

 4. toetssteen

  Ik mis in dit verhaal de vader. Was hij al overleden, was het koppel gescheiden?
  Oordelend aan de hand van de foto oogt het als een westers aandoend plaatje, nou niet bepaald een conservatief koppeltje.

  Enfin, e.e.a. maakt wel duidelijk hoeveel invloed zo’n haatprediker kan hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.