Uitstekend: Aboutaleb trekt zich terug als kandidaat lijsttrekkersschap PvdA

Geen categoriemei 27 2016, 13:00
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt het niet te willen opnemen tegen Samson, en dat is maar goed ook.
Al enige tijd circuleren de geruchten dat Aboutaleb, de huidige burgemeester van Rotterdam, zich verkiesbaar zou willen stellen voor het lijsttrekkersschap van zijn partij, de PvdA. Dat de PvdA het onder het bewind van Samson niet al te best doet, blijkt de afgelopen tijd steeds meer. De partij maakt zware tijden door, en zou volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond bij de verkiezingen in 2017 slechts acht luttele zetels binnen weten te slepen. Dramatisch, om het maar lichtjes uit te drukken.
Waar ze dit aan te danken hebben? Een brede achterban heeft de partij altijd wel gehad, dus daar kan het niet aan liggen. De oorzaak moet ook niet niet bij de stemmers, maar bij de partijtop gezocht worden. Sinds het vertrek van Wouter Bos heeft de partij geen charismatisch, eerlijk gezicht meer naar voren weten te schuiven. Is dit de partij waar Aboutaleb zich, waarschijnlijk met desastreuze gevolgen, aan wil koppelen?
Natuurlijk is hij al langere tijd als PvdA-bestuurder bezig, maar soms lijkt de kloof tussen de lokale en landelijke politiek niet te overbruggen. Feit is wel dat voormalig burgemeesters het de laatste tijd niet al te best doen in het landelijke. Het meest pijnlijke voorbeeld daarvan is mede-PvdA'er Job Cohen, die na zijn tijd aan het roer van de partij van het toneel verdwenen is. Vind van hem wat je wilt, maar tijdens zijn burgemeesterschap in Amsterdam kwam hij in ieder geval op mij over als een integere man met principes, zelfs al waren dat niet mijn principes: in zekere zin had ik toch wel respect voor zijn persoon. Tijdens de verkiezingen van 2012 was hij echter degene die het pijnlijkste onderuit ging, tot op een niveau dat ik echt medelijden met hem kreeg. Hoe dat is afgelopen, weten we allemaal.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor Aboutaleb. Ik mag het dan niet eens zijn met zijn partij, maar voor Aboutaleb zelf heb ik als Rotterdammer veel bewondering. Hij schroomt er niet voor om hard tegen de lijn van zijn partij en de Marokkaanse gemeenschap in te gaan, met uitspraken als "als ik het geld had, zou ik die ISIS-sympathisanten zelf naar Syrië sturen". Daaruit blijkt wel dat hij uitstekend is ingeburgerd in Rotterdam en Nederland in het algemeen: hij schroomt er absoluut niet voor om te zeggen waar het op staat, en dat is veel lof waard.
Toch vraag ik me af of hij zo zou blijven in de landelijke politiek: binnen de partijtop van de PvdA zou hij nu eenmaal minder ruimte krijgen voor het inbrengen van zijn eigen koers. Hij heeft nu echter gezegd dat hij het niet wil opnemen tegen Samson, maar dat hij wel op een kandidatuur wil nadenken als Samson niet meedoet. Laten we echter van harte hopen dat Aboutaleb het inderdaad zal houden bij zijn burgemeesterschap, want voor die functie is hij meer dan geknipt.
Mijn advies aan hem is dan ook: Denk aan Cohen, Ahmed, en spring niet aan boord van dit zinkende schip. Doe jezelf dat niet aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten