Boeken lezen: de nieuwe hype in Nederland

Boeken, uitgevers en bekende auteurs zijn helemaal terug van weggeweest. Er worden weer meer boeken verkocht en de waardering voor uitgevers en auteurs neemt met de dag toe.

Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Boekensector Merkenonderzoek. De opvallendste conclusies:

Geen enkele schrijver kan zich meten met stijgend imago van 88-jarige Dick Bruna

Uitgeverij Ambo|Anthos bezit schrijversstal met sterkste reputaties

Bol.com heeft de hoogste groeiverwachting in de sector en eci.nl de laagste

Hendrik Beerda Brand Consultancy heeft 1.100 Nederlanders gevraagd over hun bekendheid met uitgeverijen en auteurs en hun leesgedrag, en komt tot de conclusie dat de boekensector eindelijk weer in de lift zit. Daarbij is het opvallend dat uitgeverij Ambo|Anthos weliswaar de beste auteurs heeft, maar dat de uitgever zelf nagenoeg nog niet bekend is. Als AA daar dus extra op inzet zal die uitgever ongetwijfeld nog grotere successen boeken, niet alleen met bekende, maar ook met onbekende auteurs. Mensen zullen de uitgever zelf dan immers gelijkstellen met kwaliteit. En dat betekent hogere inkomsten.

Misschien wel het mooiste aan dit alles is dat de 88-jarige Dick Bruna populairder is dan ooit. Qua imago laat hij alle andere betrokken in de schrijverswereld ver achter zich. Dat komt voor een groot deel doordat we vorig jaar het 60 jarig bestaan vierden van Nijntje, de bekende kinderboekenserie van Bruna. Ook kinderboekenschrijfster Carry Slee en thrillerschrijfster Saskia Noort staan in de top drie van bekendste en meest favoriete schrijvers. Zij worden op enige afstand gevolgd door Maarten ’t Hart die een comeback maakte door zijn boek Magdalena, dat vorig jaar verscheen.

Het meest opvallende is natuurlijk de stelselmatig populariteit van bol.com.nl, de boekenwebsite waar steeds meer mensen boeken kopen. Het zegt veel over de tijden waarin we leven dat deze digitale winkel alle andere, oudere winkels achter zich laat. Maar ergens is dat natuurlijk ook wel weer logisch.

En dan een vraag voor DDS-lezers: wat is jullie favoriete auteur? En waar halen jullie het liefst jullie boeken? In een ‘gewone,’ fysieke winkel, of toch bij Bol.com.nl?

Mijn antwoord: ik lees het liefst biografie├źn en fantasy boeken, en bol.com.nl is inderdaad mijn favoriete boekenwinkel!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.