Buma kraakt Rutte II: ‘Somber, onzeker, verweesd’

Nederland kan wel een beetje christendemocratie gebruiken.

CDA-leider Sybrand Buma is niet te spreken over de stand van zaken in Nederland, en hij geeft daar zowel links als rechts de schuld van.

Op het CDA-congres heeft christendemocraten-leider Sybrand Buma vandaag hard uitgehaald naar het kabinet:

CDA-leider Sybrand Buma schetste vandaag in zijn congresspeech een somber beeld van Nederland. Hij gaf daarvan zowel links als rechts de schuld.

“Ons land is de afgelopen jaren somber en onzeker geworden. De toekomst hangt als een donkere, dreigende wolk boven ons hoofd”, sprak Buma de zaal toe.

De problemen zijn volgens hem grotendeels te wijten aan de regeerperiode tussen VVD en PvdA, waardoor de samenleving ‘verweesd’ is achtergebleven.

Hij legde uit:

“Links wil nog meer overheid, meer regels en meer bureaucratie. Heel veel mensen zijn daar nu al in verstrikt. Rechts wil nog meer marktwerking en individualisme. Beiden vergeten dat in het hart van onze samenleving waarden liggen die ons binden.”

Buma gelooft dat het CDA uitzicht kan bieden op een betere toekomst doordat die partij niet links en niet rechts is. Het CDA zou voor de oude Nederlandse waarden zijn; waarden die zowel door links als door rechts genegeerd worden, maar die de hoeksteen vormen van onze maatschappij.

Voor een deel heeft Buma daar natuurlijk zeker gelijk in. Nederland heeft een christelijk-joodse traditie. Het CDA kan en moet de waarden van die traditie representeren in de politiek én de samenleving. Ook electoraal valt daar ongetwijfeld het één en ander te halen, zelfs als je die waarden niet eens ‘christelijk’ noemt, maar gewoon ‘Nederlands.’

Dat gezegd hebbende is het natuurlijk niet zo dat de liberale waarden van individualisme en marktwerking slecht zijn. Dat is allerminst zo. Sterker nog, ze zijn goed voor Nederland. Alleen moeten die principes wél gekoppeld worden aan de judeo-christelijke traditie. En dat gebeurt nu niet, wat eerst en vooral komt doordat de VVD samenwerkt met de PvdA, een partij die vanaf dag één van de oprichting die waarden juist heeft geprobeerd te ondermijnen.

Als het CDA Nederland echt wil verbeteren moet Buma duidelijk maken dat er maar één goede optie is voor ons land: een samenwerking tussen liberalen en christendemocraten, waarbij de eersten zich eerst en vooral inzetten voor individuele vrijheid en de vrije markt, en de laatsten juist de oude waarden en principes van onze cultuur waarborgen. Gecombineerd is dat de best mogelijke combinatie voor ons land.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Vigo

  Altijd al backstabbers geweest die gristenen….

 2. ceteris paribus

  Je moet wel heel erg verward zijn als je dit Kabinet dat eensgezind meer ingrijpende hervormingen doorvoerde en meer draagvlak bij maatschappelijke organisaties en oppositiepartijen organiseerde dan ooit vertoond, onzeker en verweesd noemt.

  Het CDA is een zwalkend oppositiepartijtje dat nagenoeg alle fundamentele hervormingen van dit Kabinet steunde en geen idee van koers heeft.

  1. Vigo

   Ja vraag dat maar aan bejaarden, ernstig gehandicapten/zieken en werknemers etc. in die branche, dan zou ik maar een paar snelle schoenen aantrekken als ik jou was want die stenigen je als dit soort onzin uit.

 3. halo1

  Buma simplificeert.. ik ben b.v. “”rechts”.. maar toch voor streng overheidsoptreden t.a.v. “‘afwijkend gedrag”” (=criminaliteit) + binnendringers..verder maakt het eigenlijk allemaal niets meer uit…

 4. Peter Selie

  Buma kraakt Rutte II: ‘Somber, onzeker, verweesd’, tja niets meer of minder dan een ontluikende verkiezingsretoriek…

 5. The Oracle

  enig idee, waarom Jezus dit tuig ,
  als farizeers ,schriftgeleerden en geldwisselaars TOEN AL de kerk uitjoeg ,

  zelfs toen liepen de balkenende’s , de laaielichters , en de volgevreten homo’s zoals de Jager al voorop .

  we komen straks spijkers te kort voor de kruizen .

  ZAL DE FA. VAN LEEUWEN ALVAST EENS BELLEN ,

  ik hang hier al eeuwen aan spijkers van VAN LEEUWEN !!

  DIE JONGENS GAAN GOUD VERDEIENEN EERDAAGS

 6. sarko

  Aaih de verkiezingsstrijd barst los.
  Ik beloof mijn kiezer gratis bier,saté (varken), gewillige vrouwen en een religievrij Nederland..

 7. Seneca

  De toekomst hangt als een donkere wolk boven ons, aldus de heer Buma. Met dank aan Lubbers en Balkenende die ons verkocht en verraden hebben. Indien ik mij niet vergis waren zowel Lubbers en Balkenende van het CDA. De heer Buma maakt de identieke vergissing als andere politieke ‘leiders’. Men denkt dat elke Nederlander lijdt aan dementie.

  1. sarko

   Ach Seneca (vermoedelijk vrouw) tis verkiezingsretoriek .
   Alle partijen zijn regeringsgeil, alleen CDA en VVD spannen de kroon..

 8. Ni28

  Onbegrijpelijk deze kritiek van Buma. Hij geeft beide regeringspartijen van katoen maar het is dezelfde Buma die deze kabinet altijd gesteund heeft. De onzinnige bezuinigingen die vooral de ouderen en zieken troffen heeft hij gesteund terwijl Wilders liet Rutte 1 juist daarvoor klappen omdat hij het asociaal vond. Het grootste probleem voor de burger is juist dat er geen echte oppositie is dus wordt het bij de volgende verkiezingen weer weinig goeds.

 9. Ni28

  Deze kabinet heeft heel veel gedaan behalve weinig goeds.

 10. J.C.

  De echte ellende voor de Nederlandse autochtonen werd bij het Kunduz-akkoord stevig voortgezet. En wie was daar prominent een ondertekenaar van? Juist ja, het CDA.

  Eerst 4 jaar rustig toekijken hoe Rutte II de Nederlandse autochtonen kortwiekt en nu hoog van de toren blazen, typisch CDA.

  Het CDA is een aanbidder van de EU en duldt het ontstaan van het Kalifaat, terwijl de concentratie van macht voor God (van de Joden) een gruwel is (zie Genesis 11, de Toren van Babel en hoe God daarop reageerde). Kan het CDA de weg terug en de juiste weg nog vinden?

  Ik blijf dus PVV stemmen.

 11. Bes Tolen

  Rutte verweesd? Hij maakt niet die indruk. Het Rooms katholieke deel van het CDA lijkt minder verweesd dan het Protestantse. Bij Protestanten zijn de kerken het meest leeggelopen en hebben de afvalligen meer concrete ideeën over gehouden dan wat in de kerk bleef. Wat bleef heeft vage wereldvreemde wereldburger ideeën, ziet iedereen uit de ”achtergestelde” wereld hier graag binnen komen om te kunnen helpen. Of men nog in god gelooft is een tweede. Een groot deel heeft vreemde geconstrueerde ideeën of gelooft helemaal niet meer maar wil de contacten niet missen of de klanten niet en men is laf. Vroeger voelde men vooral nationalistisch en was men anti-Rooms. Bij Rooms zijn er altijd al veel mistige lieden geweest en vooral vrouwen, vaak Maria- vereerders, die hun kinderen tot wanhoop brengen of juist tot een slaafs geloven. Rooms katholiek is in Nederland vaak onbetrouwbaar als Nederlander waar men gevestigd is tussen Protestanten en ongelovigen maar als men in een vanouds Roomse enclave of gebied zit, ligt dat vaak anders. In dat laatste geval kan men heel chauvinistisch zijn, bijvoorbeeld als Fries. Maar het is verder heel ondoordacht en dus zal de paus niet veel te vrezen hebben met zijn fundamentalistische ideeën en uitvoering daarvan. Concrete afval komt eraan bij juist die mensen, die zich wel verweesd gaan voelen in de veranderende omstandigheden. Het tempo zal toenemen als een toenemende maatschappelijke stroming ontstaat waarin men gelijkgezinden ontwaart. Maar er is durf voor nodig en geen hypocrisie. Verweesd: het is inderdaad een thema en het treft steeds meer mensen. Dat toegepast op het kabinet lijkt Rutte er niet onder te lijden en ook de dogmatische PvdA policor niet. Maar de opvallende leegloop aan VVD ministers? Die denkelijk wel en dat zijn juist de beste ministers. Ach, het CDA, altijd hebben anderen de schuld, een oud thema. Maar de fouten van ook het CDA in het policor tijdperk zijn groot en onvergeeflijk. Het tekent vrijwel alle bewindslieden sinds zo 1980 en vaak verblind en onbekwaam. Nederland voluit achteruit. Ach, christen toch altijd beschermd? Daar gaat het CDA in de fout. Daar verdient de maatschappij meer bescherming tegen. Ja, heel zeker.

 12. H.Vaes

  Het cda heeft altijd dit doofpotten kabinet gesteund, waar het maar kon.
  Maar ja……bijna verkiezingen en nu verkopen ze zich aan de sp.
  Zielig.

 13. Eminem2

  Joods-Christelijke waarden? Mwah, doe mij maar gewoon de waarden van de Verlichting en het humanisme. Vrijheid, gelijkheid, broederschap en mensenrechten zijn veel waardevoller dan gefilosofeer over wat diverse woestijnreligies circa 1.400 tot 3.000 jaar geleden allemaal belangrijk achtten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.