Buma kraakt Rutte II: 'Somber, onzeker, verweesd'

Geen categoriejun 04 2016, 15:00
Nederland kan wel een beetje christendemocratie gebruiken.
CDA-leider Sybrand Buma is niet te spreken over de stand van zaken in Nederland, en hij geeft daar zowel links als rechts de schuld van.
Op het CDA-congres heeft christendemocraten-leider Sybrand Buma vandaag hard uitgehaald naar het kabinet:

CDA-leider Sybrand Buma schetste vandaag in zijn congresspeech een somber beeld van Nederland. Hij gaf daarvan zowel links als rechts de schuld.

“Ons land is de afgelopen jaren somber en onzeker geworden. De toekomst hangt als een donkere, dreigende wolk boven ons hoofd”, sprak Buma de zaal toe.

De problemen zijn volgens hem grotendeels te wijten aan de regeerperiode tussen VVD en PvdA, waardoor de samenleving ‘verweesd’ is achtergebleven.

Hij legde uit:

"Links wil nog meer overheid, meer regels en meer bureaucratie. Heel veel mensen zijn daar nu al in verstrikt. Rechts wil nog meer marktwerking en individualisme. Beiden vergeten dat in het hart van onze samenleving waarden liggen die ons binden."

Buma gelooft dat het CDA uitzicht kan bieden op een betere toekomst doordat die partij niet links en niet rechts is. Het CDA zou voor de oude Nederlandse waarden zijn; waarden die zowel door links als door rechts genegeerd worden, maar die de hoeksteen vormen van onze maatschappij.
Voor een deel heeft Buma daar natuurlijk zeker gelijk in. Nederland heeft een christelijk-joodse traditie. Het CDA kan en moet de waarden van die traditie representeren in de politiek én de samenleving. Ook electoraal valt daar ongetwijfeld het één en ander te halen, zelfs als je die waarden niet eens 'christelijk' noemt, maar gewoon 'Nederlands.'
Dat gezegd hebbende is het natuurlijk niet zo dat de liberale waarden van individualisme en marktwerking slecht zijn. Dat is allerminst zo. Sterker nog, ze zijn goed voor Nederland. Alleen moeten die principes wél gekoppeld worden aan de judeo-christelijke traditie. En dat gebeurt nu niet, wat eerst en vooral komt doordat de VVD samenwerkt met de PvdA, een partij die vanaf dag één van de oprichting die waarden juist heeft geprobeerd te ondermijnen.
Als het CDA Nederland echt wil verbeteren moet Buma duidelijk maken dat er maar één goede optie is voor ons land: een samenwerking tussen liberalen en christendemocraten, waarbij de eersten zich eerst en vooral inzetten voor individuele vrijheid en de vrije markt, en de laatsten juist de oude waarden en principes van onze cultuur waarborgen. Gecombineerd is dat de best mogelijke combinatie voor ons land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten