EPO heeft geen effect: geef Lance Armstrong zijn overwinningen terug

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van epo op zijn best nihil, en op zijn slechtst negatief is.

Leidse onderzoekers hebben een experimentele wielerwedstrijd gehouden op de berg de Mont Ventoux met het doel om te bepalen wat het effect van epo precies is. Hoeveel sneller gaan wielrenners die deze bloeddoping gebruiken? Hebben ze er echt baat bij?

Het gevolg?

Een groep van 48 goed getrainde Nederlandse amateurwielrenners heeft zondag de Mont Ventoux beklommen. De ene helft heeft epo gebruikt, de andere helft kreeg een placebo ingespoten. Renners die een kuur met epo achter de rug hadden, hadden er gemiddeld 38 seconden meer voor nodig om boven te komen.

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit en lid van het onderzoeksteam lijkt ietwat geschrokken te zijn van dit nieuws. Want ja, zo staat de wielerwereld natuurlijk ongelooflijk voor gek. Gelukkig voor hem hebben hij en zijn mede-heksenjagers al een excuus klaar liggen om mensen als Lance Armstrong toch nog steeds te verketteren:

“Toen de wielrenners deelnamen aan wedstrijden, mocht epo niet worden gebruikt en daar hadden ze zich aan te houden.”

Het mocht niet, meneer de doping-gestapo, omdat epo zogenaamd prestatie bevorderend zou werken. Armstrong was oneerlijk, een valsspeler! Hij gebruikte doping! Wat een vreselijke crimineel! Daarom verloor hij al zijn titels (hij was recordhouder in de Tour de France) en werd hij financieel ook nog eens flink aangepakt.

En nu blijkt dus dat zijn ‘doping’ waarschijnlijk een negatief effect heeft gehad op zijn prestaties. Als hij niet gebruikt had was hij niet langzamer, maar sneller geweest.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ni28

  Het gebruik van doping zit mogelijk tussen de oren. Deze test op EPO zal waarschijnlijk een oeverloze discussie tot gevolg hebben van voor- en tegenstanders. Doping is het woord en het blijft het sport schaden omdat je altijd bepaalde onzekerheid zult behouden. Het sport is vooral aangetast door het grote geld maar daar praat niemand meer over.

 2. Wim

  Lekker hypocriet als je hier wel staat te juichen om wel de Russen te pakken.

 3. Viertel

  Van der Galien heeft er helemaal niets van begrepen. Met EPO ga je niet sneller fietsen, maar je herstelt sneller van een zware inspanning. Daarom gebruikten vooral duursporters als wielrenners het. Drie weken lang dagelijks een zware inspanning leveren, zoals in Tour, Giro of Vuelta, vraagt om een sterke extra aanmaak van rode bloedlichaampjes. En met EPO help je die aanmaak een handje. Daardoor houd je het langer vol om op topniveau te blijven.

  Niks Tour-medailles dus terug aan Armstrong. Bovendien, EPO was en is verboden. Armstrong heeft meer dan 10 jaar volgehouden dat hij het niet gebruikte. Bleek achteraf toch wel zo te zijn. Een ordinaire leugenaar verdient geen enkele prijs !

 4. WWW

  Hij heeft bekend dat hij alle mogelijke dopingmiddelen had gesnoept die voorhanden waren, dus niet alleen EPO.

 5. Floris

  Welke tourwinnaar heeft géén doping gebruikt? Merckx is meerdere keren gepakt maar hem zijn z’n overwinningen niet afgenomen.

  Aangezien we er rustig vanuit kunnen gaan dat de diverse tegenstrevers van Armstrong (Pantani, Ullrich etc) dezelfde troep gebruikten en hij ver boven hen uitstak blijft hij voor mij gedeeld met Merckx en Hinault de grootste wielrenner aller tijden. Ik heb van hem genoten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.