Prachtig: Drie mannen die Auschwitz op miraculeuze wijze overleefden treffen elkaar na 72 jaar

Prachtig: Drie mannen die Auschwitz op miraculeuze wijze overleefden treffen elkaar na 72 jaar

Deze 'Auschwitz 50' zijn van de weinigen die dit geluk hadden.

Heb je ooit van de Auschwitz 50 gehoord? Ik tot voor kort ook niet, maar het is een term die je wilt onthouden. Het is niet zeker of het er 50 waren, of 40, of misschien wel 100, maar feit is: deze mannen hebben ontzettend veel geluk gehad.

In oktober 1944 zou het nog drie maanden duren voordat de Sovjets Auschwitz zouden bevrijden. Het lijkt niet lang, maar de meeste bewoners van het kamp zouden slechts een fractie van die tijd daar verblijven, alvorens te worden vermoord. De nu 85-jarige Chaim Swimmer was één van de mensen die in de rij stonden voor de gaskamers. Toch werd hij opeens uit de rij gehaald, en naar een kamertje gebracht. Daar moest hij met enkele andere jongens laten zien dat hij fit, waarna hij weer meegenomen werd. Deze - toen slechts 14-jaar oude - jochies hoefden niet terug naar de dodenrij, maar werden waardevol genoeg ingeschat om naar een werkkamp te verhuizen, waar ze het lang genoeg uithielden om de bevrijding mee te maken.

Mordechai Eldar, één van de andere jongens die die dag de dood ontsprong, was al enkele jaren op zoek naar de andere mannen. In 2011 plaatste hij een column in de hoop in contact te komen met enkelen van hen - als ze nog zouden leven. Dat leverde in eerste instantie niets op, totdat iemand anders een stuk schreef over dit bijzondere verhaal. Dat leverde wél wat op, en via-via kwam hij steeds meer van de 50 op het spoor. Inmiddels is van zes van hen bekend dat ze nog leven, en van twee dat ze reeds overleden zijn.

Uiteindelijk lukte het om met drie man af te spreken, om elkaar na al die tijd nog eens te zien. Het was voor hen een enorme verrassing dan Mordechai naar hen op zoek geweest was, maar het betekende veel voor ze om hun lotgenoten nog eens te zien. Ze beseffen ook hoe bijzonder het is dat dit mogelijk is: "Het is een wonder. Ik ben God dankbaar dat ik nog leef" aldus Chaim.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer