Islamofoob China verbiedt vasten tijdens Ramadan

Restaurants moeten openblijven en studenten mogen geen moskee bezoeken. 

Meestal berust de claim ‘islamofobie’ op aperte onzin. Zo claimt DENK dat Nederland extreem islamofoob is, en menen sommige politiek-correcte figuren dat het islamofoob is om te zeggen dat jihadisten zich baseren op de islam. Dat zulke beweringen nergens op slaan, behoeft geen uitleg. Maar het beleid van China tegen moslims… Ja, dat kan wel degelijk correct worden omschreven als zeer islamofoob.

Het communistische land verbiedt studenten, partijleden, minderjarigen en overheidswerknemers om tijdens de Ramadan te vasten. Dat het een religieuze plicht is, maakt de partijbazen van China niets uit: geen gevast, moslims moeten gewoon eten. Restaurants en café’s moeten verplicht openblijven, en moskeebezoek is aan veel beperkingen onderhevig. In het Noordoosten van China wonen zo’n 10 miljoen Oeigoerse moslims, en sommigen van hen verzetten zich tegen de Chinese staat. De Chinese regering probeert op zijn beurt om de Oeigoerse separatisten in de kiem te smoren door uitingsvormen van de islam te verbieden. Naast de maatregelen rond de Ramadan is het moslimmannen bijvoorbeeld verboden een baard te hebben, en mogen vrouwen geen hoofddoek dragen.

Gezien de opkomst van radicale islamitische bewegingen wereldwijd, ook in Aziatische landen als Indonesië, is het begrijpelijk dat China de invloed van de islam vreest. Het is dan ook terecht dat er hard wordt opgetreden tegen terroristische Oeigoerse separatisten. Maar of het verbieden van de Ramadan de oplossing is? Zo’n maatregel druist lijnrecht in tegen de vrijheid van godsdienst. Wat gaat het de overheid aan of mensen vasten tijdens de Ramadan? Zolang ze er verder niemand mee lastigvallen of het aan anderen opdringen, lijkt het me totaal geen probleem als moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten. Bovendien is de kans groot dat de Chinese regering hiermee alleen maar woede teweegbrengt bij de moslimbevolking.

Ondanks de pestmaatregelen wenst de Chinese regering de moslims in het land een fijne Ramadan. Bovendien belooft de overheid van het communistische land dat er “totaal geen overheidsbemoeienis” plaatsvindt met betrekking tot de Ramadan. Uhm, juist ja. Geen overheidsbemoeienis behalve dan dat moslims niet mogen vasten…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Ni28

  China is een communistisch land die bepaald wat mag en wat verboden wordt. Een dictatuur. In onze democratie spelen hier anderen een thuiswedstrijd terwijl de autochtone Nederlander gast in eigen huis is. Wat is beter kan iedereen voor zichzelf bepalen. Ik denk dat geen van beide goed is. Er is hier geen stukje respect voor elkaar te vinden en daar is een echte vrije samenleving van afhankelijk.

 2. WWW

  Doe niet zo raar, weer alleen die moslims als zielige figuren eruit pikken. Doen ze daar met wel meer godsdiensten, zoals de christenen en falun gong.

 3. Viertel

  Is dit stuk in opdracht van de moslim en DDS-hoofdredacteur Van der Galien geschreven ? Het begrip godsdienstvrijheid is in China nu eenmaal onbekend. Het is daar nog communisme van de oude stempel: Iedereen is gelijk, geen uitzonderingen voor welke religie dan ook.

 4. cmsuijkerbuijk

  Begint DDS nu óók al? Islamofoob bestaat niet! Zelfs de spellingscontrole onderlijnt in het rood!
  En China ziet héél goed wat er in andere landen aan “verheffends” tijdens de ramadan gebeurt en dat willen ze gewoon voorkomen. Wie kan ze nou géén gelijk geven! De ramadan in haar huidige vorm moet hier dan ook gewoon verboden worden!

 5. Geah

  China weet hoe zij met hun moslimtuig moet omgaan….

 6. Marieke

  Het lijkt er meer op dat China zich niet aanpast aan de islam. En dat is natuurlijk prima: dus restaurants blijven gewoon open, geen aanpassingen op het werk omdat je niet eet (stel dat je bijvoorbeeld met gevaarlijke machines werkt). Ramadan is prima, maar wel oner eigen verantwoordelijkheid.

  1. toetssteen

   @Marieke
   100%, zo is het. China is overigens kapitalistisch en wenst geen gezeur van om het even welke religie. Onder 18 is geen enkele reli indoctrinatie toegestaan. Boven die leeftijd hangt het zeer terecht aan restricties. Immers religie moet niet een land leiden, maar common sense.
   Valt er wat op China aan te merken? O ja hoor, maar hier even niet.

 7. Ali Yas

  Het lijkt me nogal moeilijk te controleren of iedereen wel eet. Dus zo heet zal de soep niet worden gegeten.

  En zoals cmsuijkerbuijk als schreef: dit is natuurlijk geen islamofobie (want een onzinwoord) maar repressie van de islam. En daar profiteert uiteindelijk iedereen van, op de eerste plaats de moslims zelf.

  1. ceteris paribus

   “dit is natuurlijk geen islamofobie (want een onzinwoord) maar repressie van de islam. En daar profiteert uiteindelijk iedereen van”

   Het staat er echt!

   1. Ali Yas

    Ceteris moest maar snel moslim worden (als hij dat al niet is).

 8. Anna

  Oeigoeren willen met wil en eisen hun wetten aan anderen opleggen met behulp van Al-Qaeda. Ze voeren bloederige aanslagen. China onderdrukt geen Oeigoeren. Oeigoeren onderdrukken alle anderen.

  1. Mart

   Ik heb twee jaren op een Maroccaans schip gevaren als hoofd machinekamer,en kan me niet herrinneren dat ze minder aten ,zopen of rookten tijdens die ramadan.Maar ja ze waren dan ook uit zicht van hun bewakers in Cassablanca.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.