Turkije pakt 22 extremisten op: Aanvallers vliegveld Istanbul waren een Rus, een Kirgiziër en een Oezbeek

De Turkse autoriteiten zeggen te weten welke nationaliteiten de drie mannen hadden die eergisteren een vreselijke aanslag pleegden op Atatürk Airport in Istanbul, het derde grootste vliegveld van Europa.

Een Turkse official zegt tegen persbureau Reuters dat de terreurcel een mix was van drie mannen uit drie verschillende landen. Het zou om een Oezbeek, een Rus en een Kirgiziër gaan. Als je bij jezelf denkt ‘Kirgizië? Daar heb ik nog nooit van gehoord!’, sta je niet alleen. Wikipedia legt uit:

Kirgizië of Kirgistan (Kirgizisch: Кыргызстан), officieel de Kirgizische Republiek (Kirgizisch: Кыргыз Республикасы,Kyrgyz Respublikasy), is een land in Centraal-Azië. Het land is een binnenstaat en wordt begrensd door Oezbekistan,Kazachstan, China en Tadzjikistan. De helft van het land, dat een totale oppervlakte heeft van 199.949 km², ligt boven 3000 meter hoogte in het Tiensjangebergte. De hoofdstad is Bisjkek in het noorden van het land.

Er wonen slechts zo’n 5 miljoen mensen, wat betekent dat het land drie keer kleiner is dan Nederland. En dat wil wat zeggen. Ons landje is immers al petit, niet alleen qua grondoppervlak maar ook qua inwonertal.

Het zal niemand verbazen dat Kirgizië overwegend islamitisch is. 75% van de bevolking is moslim, 20% Russisch-Orthodox. Het moge duidelijk zijn bij welke club de aanslagpleger hoorde.

Hoe dan ook, hoewel de Turkse autoriteiten ongetwijfeld al meer weten over de aanvallers zeggen zij voorlopig niet meer te willen zeggen. Wat we wél weten is dat Turkije op dit moment al 22 verdachte moslimextremisten heeft opgepakt in verband met de aanslag. Dertien verdachten werden opgepakt in Istanbul, negen in Izmir (‘mijn’ Turkse stad). Dat er zoveel extremisten in Izmir zijn is nogal opvallend: Izmir is namelijk eerder een Europese dan een Midden-Oosterse stad. De bevolking is seculier, verreweg de meeste vrouwen dragen geen hoofddoek, en de mensen stemmen normaal op de seculiere oppositiepartij de CHP, niet op president Erdogan’s AK Parti.

Als je dus ergens géén moslimextremisten verwacht dan is het in Izmir.

Het bewijst maar weer eens dat Turkije werkelijk een enorm ISIS-probleem heeft. Het wordt nog een hele klus voor Erdogan en zijn kabinet om deze terroristische organisatie te elimineren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. PMG

    Jaja, als er wat gebeurt in Turkije dan weten ze altijd gelijk wie, hoe en wat, superpolitie hebben ze daar, alleen rest de vraag: waarom doet die niets op voorhand? Dit gelooft hopelijk niemand. De hele insteek in Turkije berust op macho-supermannen die nooit iets fout doen, denk maar eens terug aan het Turkish Airlines toestel dat te vroeg landde bij aanvliegen Schiphol, in Turkije hadden ze binnen een minuut bedacht dat de heldhaftige piloten die zelf omkwamen de passagiers hadden behoed voor erger. Goed hè, die Turkse knakkers! Alleen bleek later dat diezelfde piloten juist de oorzaak van het ongeval waren. En wij willen dat dit soort, dat zelfs geen criminelen uitlevert aan NL (denk aan de pooier met 100 B-gebrandmerkte vrouwen die gewoon rustig verder gaat in Turkije omdat ‘onze sociale mannetjes’ hem een weekje verlof hadden gegeven voor de geboorte van een kind zodat hij kon ontsnappen naar Turkije) bij de EU komt? Met een president, wiens land lid is van de NAVO, maar hij schiet op eigen houtje een russisch gevechtsvliegtuig neer dat 19 seconden boven ‘zijn’ land vloog? Een man die mensen zonder pardon opsluit als ze het niet met hem eens zijn? Een dictator die Europese regeringen voorschrijft hoe hij gezien wil worden? Wij mogen dit niet laten gebeuren, never!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.