Turkije pakt 22 extremisten op: Aanvallers vliegveld Istanbul waren een Rus, een Kirgiziër en een Oezbeek

Geen categoriejun 30 2016, 19:00
De Turkse autoriteiten zeggen te weten welke nationaliteiten de drie mannen hadden die eergisteren een vreselijke aanslag pleegden op Atatürk Airport in Istanbul, het derde grootste vliegveld van Europa.
Een Turkse official zegt tegen persbureau Reuters dat de terreurcel een mix was van drie mannen uit drie verschillende landen. Het zou om een Oezbeek, een Rus en een Kirgiziër gaan. Als je bij jezelf denkt 'Kirgizië? Daar heb ik nog nooit van gehoord!', sta je niet alleen. Wikipedia legt uit:

Kirgizië of Kirgistan (Kirgizisch: Кыргызстан), officieel de Kirgizische Republiek (Kirgizisch: Кыргыз Республикасы,Kyrgyz Respublikasy), is een land in Centraal-Azië. Het land is een binnenstaat en wordt begrensd door Oezbekistan,Kazachstan, China en Tadzjikistan. De helft van het land, dat een totale oppervlakte heeft van 199.949 km², ligt boven 3000 meter hoogte in het Tiensjangebergte. De hoofdstad is Bisjkek in het noorden van het land.

Er wonen slechts zo'n 5 miljoen mensen, wat betekent dat het land drie keer kleiner is dan Nederland. En dat wil wat zeggen. Ons landje is immers al petit, niet alleen qua grondoppervlak maar ook qua inwonertal.
Het zal niemand verbazen dat Kirgizië overwegend islamitisch is. 75% van de bevolking is moslim, 20% Russisch-Orthodox. Het moge duidelijk zijn bij welke club de aanslagpleger hoorde.
Hoe dan ook, hoewel de Turkse autoriteiten ongetwijfeld al meer weten over de aanvallers zeggen zij voorlopig niet meer te willen zeggen. Wat we wél weten is dat Turkije op dit moment al 22 verdachte moslimextremisten heeft opgepakt in verband met de aanslag. Dertien verdachten werden opgepakt in Istanbul, negen in Izmir ('mijn' Turkse stad). Dat er zoveel extremisten in Izmir zijn is nogal opvallend: Izmir is namelijk eerder een Europese dan een Midden-Oosterse stad. De bevolking is seculier, verreweg de meeste vrouwen dragen geen hoofddoek, en de mensen stemmen normaal op de seculiere oppositiepartij de CHP, niet op president Erdogan's AK Parti.
Als je dus ergens géén moslimextremisten verwacht dan is het in Izmir.
Het bewijst maar weer eens dat Turkije werkelijk een enorm ISIS-probleem heeft. Het wordt nog een hele klus voor Erdogan en zijn kabinet om deze terroristische organisatie te elimineren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten