Amerika bereidt zich voor om zich over te geven aan Turkije: wil helpen bij opstellen uitleveringsverzoek Fethullah Gülen

Recep Tayyip Erdogan krijgt zijn zin. Altijd. Zo werkt het blijkbaar — niet alleen in Turkije, maar ook in de rest van de wereld.

Volgens de Turkse krant Hurriyet (hier hun Engelstalige versie) heeft de Amerikaanse overheid het Erdogan-regime een behoorlijk schokkend aanbod gedaan. Washington DC heeft Ankara namelijk verteld dat ze maar wat graag samen met de Turken een werkgroep vormen zodat ze samen het uitleveringsverzoek kunnen schrijven inzake Fethullah Gülen, de man die president Erdogan verantwoordelijk houdt voor de mislukte couppoging van vorige week (laten we er maar even vanuit gaan dat het inderdaad een mislukte staatsgreep was en geen truc van Erdogan en co).

The United States made an offer to form a working group composed of officials from its foreign affairs and justice departments in order to assist Turkey in preparing its formal request for the extradition of Pennsylvania-based Islamic scholar Fethullah Gülen, who is believed to have orchestrated the July 15 failed coup attempt, Turkish Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu has confirmed.

In een gesprek tussen de Amerikaanse vice-president Joe Biden en de Turkse premier Binali Yildirim zei die eerste toe dat Amerika het Erdogan-regime zal blijven steunen. Dit betekent feitelijk dat Erdogan weet dat hij alles kan doen wat hij wil. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens opschorten, de noodtoestand uitroepen voor een periode van minimaal drie maanden, tienduizenden mensen ontslaan en/of gevangenzetten, het maakt allemaal niets uit. ‘Doe wat je wilt,’ zegt Washington DC tegen Erdogan, ‘het zal ons verder een zorg zijn.’

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte duidelijk dat Amerika die crackdown óók steunt:

“I mean I think any democratic government that faced what they faced just a few days ago – and let’s be mindful of the calendar here, this wasn’t that long ago – you can understand that they have a responsibility to investigate. They have a responsibility to hold those who are responsible for it to account.”

Die uitspraak is niet zo zeer opmerkelijk omdat Amerika de coup veroordeeld — dat is logisch — maar dat het Erdogan-regime tegelijkertijd ‘democratisch’ genoemd wordt. Dat is volstrekt onzinnig. Erdogan heeft de vrijheid van meningsuiting en van de pers afgeschaft. Hij heeft lak aan de spreiding van de macht en wordt steeds meer een alleenheerser. Ook drukt hij protesten tégen zijn regime al tijden met geweld de kop in (zie de demonstraties rond Gezi Park) én zijn er redenen om te geloven dat de AKP bij de vorige verkiezingen deels heeft ‘gewonnen’ door kiesfraude.

Geen enkele libertariër, conservatief, liberaal of conservatief-liberaal uit Nederland kan waardering hebben voor Fethullah Gülen. De man is een islamist die religie wil gebruiken om de politiek te beïnvloeden en om een nieuw, niet-seculier!, regime te vestigen in Turkije. Tegelijkertijd geldt precies datzelfde voor Erdogan. Er is een reden dat hij en Gülen jarenlang — nee: decennialang! — bondgenoten waren: ze deelden en delen een afkeer van het Kemalisme, het politieke en culturele systeem ingevoerd door Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de huidige Turkse Republiek. Dit betekent dat beide mannen géén vrienden zijn van ons… en dat er geen enkele reden is voor Amerika om Erdogan naar de mond te praten door zijn regime ‘democratisch’ te noemen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Bromsnor

  Van Obama had in niets anders verwacht. Obama en Erdogan zijn goede vrienden.

  Obama is ook goed bevriend met het Moslim Broederschap die weer steun krijgt van Erdogan.

  En vergeet niet dat in 2009 Obama het Moslim Broederschap legitimeerde met zijn Caïro speech.

  1. Ali Yas

   Tja. Van die toespraak vielen zelfs de aanwezige Egyptenaren van hun stoel.

 2. Bromsnor

  Laten we maar hopen dat Trump wint. Het team en Kaine schijnen sympathie te hebben met islamisten.

  Clinton VP Pick Tim Kaine’s Islamist Ties

  “Democratic presidential nominee Hillary Clinton’s newly-announced running mate, Virginia Senator Tim Kaine, has a history of embracing Islamists. He appointed a Hamas supporter to a state immigration commission; spoke at a dinner honoring a Muslim Brotherhood terror suspect; and received donations from well-known Islamist groups.”

  http://www.breitbart.com/2016-presidential-race/2016/07/23/clinton-vp-pick-tim-kaines-islamist-ties/

 3. Wachteres

  Walgelijk! Maar wat kun je anders van een linkse verraderskliek verwachten?

  Ze zullen zelfs hun moeder verraden als het hen zo uitkomt.

  1. Bromsnor

   Met Hillary Clinton zal het niet anders zijn.

   Under Clinton Presidency, U.S. Muslim Population Would Exceed Germany’s by 2024
   http://www.breitbart.com/2016-presidential-race/2016/07/23/clinton-presidency-u-s-muslim-population-exceed-germanys-2024/

 4. Ni28

  Van de VS is na acht jaar Obama niets meer over. Door de slappe buitenlandse politiek is de wereld onveilig geworden. Europa deed daar al niets aan en door wegvallen van de VS is het een paradijs voor de radicale Islam die overal makkelijk kan toeslaan. Ben Bot zei onlangs dat de VS nooit Turkije zullen weren uit de NAVO. Fijn als zo Erdogan het weet, de VS gaat dus doen wat hij wilt. De EU heeft zich ook ingewerkt in dezelfde positie en is machteloos. De sultan kan over de wereld regeren. En Gullen geven zij onder beetje democratische gemopper uit aan Turkije die intussen de doodstraf zal instellen. Geen probleem de VS kent tenslotte ook de doodstraf, so what? En wat hebben zij aan Gullen als je het vergelijkt met militaire basis in Turkije. Je zou natuurlijk de basis naar Griekenland kunnen verhuizen, hebben zij tenminste inkomens, maar ja weinig ruggengraat te bekennen bij de Westerse leiders.

 5. Bromsnor

  Interessant artikel over Turkije.

  Turkey – Roger out
  http://www.jpost.com/Opinion/COLUMN-ONE-Turkey-Roger-over-and-out-462082

 6. poldi

  De bewijzen van Turkije over de zgn couppoging van Gulen zullen wel naar een geraffineerde SETUP rieken.
  Ben naast de reactie van Donald Trump ook zeer benieuwd naar de reactie van de EU en onze EU slaafse regering bij de mogelijke uitlevering van Gulen.

 7. Ruud562

  De VS willen een machtsblok in Europa tegen (het toenmalige communistische) Rusland en aanverwanten. Dat is al vanaf de jaren veertig hun plan. WOII kwam hen daarom zeer goed uit, speelde hun in de kaart. Want diverse Europese landen hierna besloten tot eenwording, met nu de EU als resultaat. Vanwege de strategische ligging van vooral militaire basis houdt de VS daarom Turkije tot hun vriend, gaat mee in wat ze willen. En als daarmee dan mensenrechten worden geschonden c.q. een nieuwe Hitler zijn gang kan gaan, daar ligt die Obama dan niet wakker van.

 8. Niek

  Je kan niet geven wat je niet hebt.
  Wat Hussein O. niet kan geven, geven ware Christenen dan maar.
  In Turkije gebeuren dan bovennatuurlijke genezingen en bevrijdingen van demonen, gewoon op straat; net als Jezus ons opdraagde te DOEN, Joh14:12

  https://youtu.be/d3S41qU3SE0

 9. Anna

  Amerikanen hebben de Turken met oorlogstuig zo machtig gemaakt zodat ze nu de Amerikanen totaal klem kunnen zetten. Twee Turkse/NAVO luchtmachtbasis met enorm aantal kernbommen. let wel op Turks grondgebied. Turkije kan en mag ze gebruiken als NAVO lid. In havenstad Sinop heeft Turkije een nucleair-programma opgezet. Let wel, eigendom Turkije. Saoedi-Arabië is door de VS vergeven van oorlogsmateriaal zodat ze heel Europa kunnen platbombarderen. Turkije idem dito. EU bestaat uit onnozelaars. Rusland zou onze vijand zijn.

  1. Anna

   Nu moet Gülen worden uitgeleverd aan de Turken om de doodstraf te krijgen of levenslang het Turkse gevang in. Turken houden niet van kritiek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.