Bloedige militaire couppoging in Turkije mislukt

Zestig mensen zijn vannacht om het leven gekomen bij een mislukte militaire coup tegen de regering van president Erdogan.

Tientallen mensen zijn afgelopen nacht om het leven gekomen bij een coup die gepleegd werd door een deel van het leger. Aanvankelijk leek de poging om het land over te nemen succesvol: de staatszender TRT werd overgenomen, en vliegvelden, havens en bruggen bezet. Ook enkele getrouwen van Erdogan werden vastgezet, die zelf opvallend afwezig was tijdens de ondernomen staatsgreep.

Toen Erdogan rond 2:20 echter landde op Ataturk International Airport in Istanbul, leek de situatie voor hem onder controle. Ondanks dat het parlement zwaar beschoten werd, gooide een massale opkomst van burgers roet in het eten. Zij sleurden militairen uit hun tanks en dreven de soldaten terug van plekken als vliegvelden en de bruggen over de Bosporus. Ook werd met een F16 een helikopter vol rebellerende soldaten uit de lucht geschoten. Meer dan 750 coupplegers zitten momenteel gevangen.

De coup lijkt daarmee formeel mislukt, alhoewel er op plekken nog altijd gevochten wordt.

Opvallend is ook de de reactie van bondgenoten van Turkije. President Erdogan zou tijdens het heetst van de strijd hebben geprobeerd te landen met een vliegtuig in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Alledrie hebben hem de landing ontzegd. Ook weigerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in eerste instantie om de couppoging te veroordelen; hij sprak de wens uit voor ‘stabiliteit’ en ‘continuïteit’, maar noemde daarbij niet aan welke kant hij stond. Pas toen duidelijk werd dat Erdogan in staat was om in het zadel te blijven, deden Obama en Kerry een verklaring uitgaan waarin ze de coup veroordeelden en democratie in Turkije wilden steunen.

Intern had de coup ook weinig vrienden: alle Turkse partijen veroordeelden de poging het land onder militair bestuur te zetten, en ook de gevluchte geestelijke Gül – ooit een bondgenoot van Erdogan – zei dat een coup niet de manier was om Erdogan te verslaan. Desalniettemin gaf de president hem en zijn volgelingen – de Gulenisten – de schuld van de opstand.

Verwacht wordt nu dat Erdogan de teugels stevig aantrekt. Allereerst zal de bezem door het leger worden gehaald; honderden soldaten kunnen verwacht worden van hun post te worden verwijderd en gevangengezet. Ook wat betreft individuele vrijheden in Turkije bestaat de kans dat de situatie verslechtert – zeker voor Gulenisten.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Bromsnor

  Als veel van die Turken die in Nederland wonen voor de islamitische dictator zijn en deze Erdogan steunen en daarmee dus de islamisering van Turkije waarom wonen deze Turken dan in Nederland?

  Belangrijk is om je af te vragen waarom uberhaupt meer dan 60 procent van de Turkse Nederlanders op Erdogan stemt, iemand die haaks staat op al onze vrijheden en democratie.

  Hoe kan dat?

  Er gaat iets fundamenteel fout als zo’n groot deel van een bepaalde bevolkingsgroep onze normen en waarden niet onderschrijft of uitdraagt maar een islamitische dictator steunen.

 2. Nico

  Ik weet niet wat ik er van moet vinden. Erdogan is 3 x niks, maar de militaire junta’s die Turkije eerder bestuurden waren ook niet bepaald het toonbeeld van humaniteit….
  In elk geval is deze coupepoging uitgevoerd door amateurs. Ze hadden mediakanalen op internet moeten blokkeren, dan had Erdogan het volk niet kunnen mobiliseren.

 3. poldi

  J A M M E R dat de staatsgreep is mislukt.
  Dat betekent
  een nog verdere islamisering en onderdrukking van Turkije onder de
  dictatoriale leiding van overtuigd moslim broeder Erdogan,
  een opsteker voor die vreselijke Erdoganpartij DENK,
  en nog meer praatjes van de vele “goed geintegreerde” Erdogan
  aanhangers in Europa met dubbele paspoorten en die het liefst het Turkse volklied zingen.

 4. Ni28

  Na Nice weer een rouwdag. De coup is mislukt. Hoop voor Turkije is voor een lange tijd weer vervlogen. Nu komt de wraak van Erdogan en de koppen zullen rollen zoals in een dictatuur hoort. Met goedkeuring van Merkel en Obama. Die vinden een dictator prima om hun doelen te bereiken want alleen dat telt. Niet de democratie heeft gewonnen zoals zij nu roepen maar een dictator die nu nog onuitstaanbaarder gaat worden. Paradoxaal genoeg kan alleen het leger democratie in Turkije waarborgen.

 5. poldi

  Onze Manipulator de Hond zit met zijn handen in zijn nog aanwezige haar.
  Moet ik komende zondag na Nice en nu Turkije de PVV toch maar tandenknarsend in virtueel zetelaantal omhoog waarderen of verder gaan met downsizen.

 6. Ni28

  De Neder Turken hebben zich wel goed laten zien vannacht. Zij waren bereid om naar Turkije te gaan vechten wat nu helaas niet meer hoeft. Zouden zij ook voor Nederland in opstand komen? Niet Rutte is hun premier maar Erdogan. De Vijfde colonne is een feit.

 7. Ruud562

  Wederom een zwarte dag in de wereldhistorie. Een poging voor het herstellen van vrijheden is tenietgedaan door islamieten die vrijheden en gelijkheden uit verachtelijk ideologisch gedachtegoed verwerpen. De gevolgen zullen groot zijn. En zeker voor de gevangengenomen soldaten. En wederom en voor de zoveelste maal is duidelijk geworden wat we hier hebben toegelaten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.