Daar gaan we weer: Amerikanen geloven dat Al Qaeda in Syrië net zo machtig zal worden als ISIS

Goed nieuws: ISIS wordt behoorlijk verzwakt. Slecht nieuws: Jabhat al-Nusra, de officiële Syrische afdeling van Al Qaeda, wordt met de dag machtiger en kon weleens een grotere bedreiging voor de wereldvrede gaan vormen dan de ISIS-slachters.

Dat denkt de Amerikaanse overheid tenminste:

The Obama administration has begun to see Jabhat al-Nusra, ­al-Qaeda’s affiliate in Syria, as a global threat that could eventually ­rival the Islamic State, echoing a Russian argument that it has long resisted.

A new U.S. proposal to coordinate counterterrorism operations in Syria with Russia, discussed by President Obama last week with President Vladi­mir Putin, is partly designed to stop Moscow’s Syrian government ally from bombing ­civilians and U.S.-backed moderate opposition ­forces.

But stopping al-Nusra, which has been one of the main beneficiaries of the ongoing Syrian civil conflict, appears to have become an almost equally important goal. The proposed deal would start with coordinated U.S. and Russian strikes against al-Nusra.

Al-Nusra is in het verleden gesteund door verschillende soennitische landen. Alleen daardoor is de groep nog niet vernietigd. Die landen waren op een gegeven moment weliswaar tegen ISIS, maar puur en alleen omdat ze dachten dat ‘Islamitische Staat’ hén uiteindelijk zou kunnen bedreigen. Met Al-Nusra hadden ze die angst niet. Daardoor werd de officiële afdeling van Al Qaeda in Syrië gesteund in diens strijd tegen Syrische dictator Bashar al-Assad.

Zoals een ieder met gezond verstand jaren geleden al voorspelde was dat een enorme fout. Al-Nusra is nu namelijk uitgegroeid tot de grootste afdeling van Al Qaeda wereldwijd. Veel Al Qaeda-leden zijn de afgelopen maanden en jaren van Jemen en Pakistan naar Syrië gekomen waar Al-Nusra nu één van de grootste radicaal-islamitische milities heeft. En doordat wij ons allemaal alleen maar bezighouden met ISIS wanen zij zich veilig.

En zo hebben we nu dus eigenlijk een oorlog aan twee, of zelfs aan drie fronten: tegen ISIS, tegen Al-Nusra, en eigenlijk ook nog steeds tegen Assad. Iedereen die iets van oorlogen weet begrijpt dat dit een heel serieus probleem is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Svetlana

  Tja dit zal niet de eerste “vreselijke fout” zijn geweest van de Amerikanen. Hebben deze sukkels ook niet de Taliban gesteund tegen de Russen in Afghanistan? Hun nauw verwante Al Quaida bleek hun eigen ondergang te zijn, dus waar maken wij ons eigenlijk druk om. Een ezel stoot zich geen twee keer aan een steen maar kennelijk zijn de Yanks zo dom dat ze dat wel doen

 2. Bart

  Een ieder met een beetje gezond verstand heeft al veel eerder in dit conflict gezien dat het verstandiger is om achter Assad te staan en samen met de Russen de strijd aan te gaan met tegen alle terroristische elementen in Syrie. En nee er zijn geen gematigde terroristen in Syrië! Er wonen nog steeds veel Syriers in Syrie dan als een blok achter Assad staan, en zijn laatste regering is er ook weer 1 uit alle lagen van de bevolking, bijna alle moslim stromingen zijn vertegenwoordigd als ook de Christenen.
  Tijd dat we die demonisatie van Assad en Rusland een keer vaarwel zeggen.

  1. Peter Selie

   Geheel mee eens Bart!

 3. Bonifatius Friesland

  Er wordt naar mijn mening in bovenstaand stuk een grote denkfout gemaakt:
  IS of ISIS = Al Quiada. Want het laatste is het Arabische woord voor : de Bron, of ook wel de Vuist.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.