Niets aan het handje jongens: Turkije schorst Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens gewoon even

Geen categoriejul 21 2016, 20:00
Ondertussen blijft de Europese Unie toetredingsgesprekken houden met Ankara.
Dit is dus wat ik bedoelde toen ik eerder vandaag schreef dat het een bijzonder groot probleem is dat Turkije de noodtoestand heeft uitgeroepen -- en dat die noodtoestand volgens president Erdogan zo'n 3 maanden in stand blijft:

Turkey will temporarily suspend the implementation of its obligations emanating from the European Convention on Human Rights (ECHR) in line with the declaration of a state of emergency in the country, a senior government official has said.

Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) is een verdrag dat bedoeld is om -- de naam van het verdrag zegt het al -- de mensenrechten te beschermen. De Turkse regering zegt nu dus officieel dat dit verdrag, en daarmee de bescherming van de mensenrechten, voorlopig geschorst worden.
Hilarisch genoeg beweert de overheid tegelijkertijd dat deze rechten niet geschonden zullen worden. Welnee, Turken hoeven zich nergens zorgen over te maken, het EVRM wordt alleen even buitenspel gezet omdat het regime dan kan afrekenen met alle ongewenste elementen in het land.
Heel gek, maar op de één of andere manier vind ik dat nou juist niet geruststellend klinken. De enige reden dat je als overheid het EVRM (tijdelijk) buiten werking verklaart is dat je van plan bent om de rechten die beschermd worden in het verdrag te schenden. Als dat niet zo was kon je het EVRM immers gewoon met rust laten.
Is de Europese Unie nog van plan om hier iets aan te doen of zijn de Brusselse megalomanen zo bang voor Erdogan dat hij letterlijk alles kan maken?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten