Dit zijn de kosten van klimaatgekte: sluiten van kolencentrales kost €7 miljard

Gaan jullie mijn energierekening betalen, groene ridders van de morele hoogvliegerigheid?

Het is eigenlijk te triest voor woorden, dat het Ministerie van Economische Zaken een extreem-links plannetje als ‘sluiten van alle kolencentrales’ zo serieus neemt dat het daadwerkelijk tijd en moeite steekt in het uitrekenen van de kosten.

Maar goed, dat is een gepasseerd station nu. Resteert die groep onderzoekers die zich voor het Greenpeace-karretje hebben laten spannen alleen nog om hun resultaten te publiceren, en die liegen er niet om. Hoeveel kost de linkse droom om kolenenergie helemaal uit te schakelen? Nou, toch zo’n slordige €7 miljard:

“De minister van Economische Zaken moet na de zomer een beslissing nemen over de toekomst van de vijf overgebleven kolencentrales. Natuur- en milieuorganisaties pleiten voor een snelle sluiting van alle centrales om aan de uitspraak van de rechtszaak van Urgenda en het klimaatakkoord te kunnen voldoen. De kolensector zegt dat een snelle sluiting leidt tot onnodig hoge kosten.

Uit het rapport blijkt ook dat een sluiting van de kolencentrales 7 miljard euro kost.”

Verdere effecten? De prijs van energie in heel Europa stijgt, en door het verminderde aanbod komt ook de concurrentie op de energiemarkt in gevaar. Daarnaast zet je honderden banen op de tocht als je de vijf Nederlandse kolencentrales met pensioen stuurt.

Lekker dan, groene klimaatridders.

Het erge is waarschijnlijk nog wel dat die mensen bovenstaande feiten bereid zijn voor lief te nemen. Als de CO2-uitstoot maar daalt met een paar procentjes, hè? Daarvoor moet alles wijken. Dat iedere Nederlander dat vervolgens kei- en keihard gaat voelen in de portemonnee kan de Jesse Klavers van deze wereld niets schelen.

Nee, laten we hopen dat Henk Kamp de Nederlandse kolencentrales gewoon openhoudt. De schaarse voordelen wegen totaal niet tegen de gigantische nadelen op.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ni28

  Ons gaat het weer miljarden kosten en in Polen gaan zij lekker door met kolen stoken tot deze op is. Dus nog lang. In het lucht zijn geen grenzen dus wat is het nut ervan als niet iedereen meedoet? Het predicaat van de braafste van de klas?

 2. Ali Yas

  Kolencentrales sluiten betekent gascentrales openen. Laat ze in Groningen maar in de grond zakken, hè groene vrienden? We kunnen het gas natuurlijk ook importeren van onze grote vrienden de Russen. Oh wacht…

 3. poldi

  En dan te weten dat Polen heeft besloten om nieuwe kolencentrales te bouwen en de huidige te handhaven.
  En ook dat er miljarden subsidie gaan naar de bouw van de onrendabele windmolens. Zelfs onze pinokkio Rutte was in het recente verleden fel tegen windmolens maar ja door die Greenpeace maniak Samson ging hij door de bocht.
  Greenpeace en die hele milieu lobby hebben veel te veel macht en het wordt hoog tijd dat er paal en perk worden gesteld aan die vervloekte milieu psychopaten.

 4. Peter Selie

  SP Tweede Kamer erkent dat Geo-Engineering / Chemtrails plaatsvindt en weigert onderzoek

  https://youtu.be/YAftK_scBdY

 5. Peter Selie

  James Corbett in gesprek met Peter A. Kirby

  https://youtu.be/HBv0a3hKN3c

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.