Gemeenteraad besluit een kat uit het dorp te verbannen. Dan komt de bevolking in actie

Over ondankbaarheid gesproken!

Al jarenlang was hij een ware hit en beroemdheid in het Texaanse stadje White Settlement. In de gemeentelijke bibliotheek loopt hij rond, waar hij maar al te graag door kinderen wordt voorgelezen. Deze kinderen waarderen, net als de meeste andere bezoekers, zijn aanwezigheid enorm. En dat is niet gek: Browser de kat, zoals hij genoemd wordt, maakt een soms wat saaie plek toch meteen een stuk aantrekkelijker, vooral voor de jongere generaties.

De bibliotheek had Browser jaren geleden aangeschaft, toen ze een probleem hadden met ongedierte in de zalen, zoals muizen. Die kozen echter massaal het hazenpad sinds deze kat daar rondloopt, en sindsdien is daar nooit meer een muis gespot. De pluizenbol is echter uitgegroeid tot de ware mascotte van de bieb, en misschien wel van het hele dorp. Er worden zelfs elk jaar kalenders verkocht met voor elke maand een foto van Browser, die altijd als warme broodjes over de toonbank gaan. Je kunt dus wel stellen dat hij een onmisbaar deel van de gemeenschap geworden is.

Helaas heb je toch altijd een paar zure oude zeikerds die het nodig vonden om over de aanwezigheid van Browser te gaan zeuren. “Dieren horen niet thuis in een bibliotheek”, lieten ze de gemeenteraad weten. Duidelijk was dat die raad de verbinding met de werkelijkheid in het dorp ook kwijt was en nodig eens vervangen moet worden. Ze besloten namelijk om gehoor te geven aan dit gezeur, en besloten dat “Dieren niet langer toegestaan zijn in het gemeentehuis en in andere gemeentelijke gebouwen”, waaronder dus de lokale bieb. Browser moest dus maar ergens anders heen.

Dat schoot de bewoners daar in het verkeerde keelgat: hij is dus wel goed genoeg om muizen weg te jagen, maar wordt weggebonjourd zodra dat niet meer nodig is? Het was duidelijk dat de raad niet inzag hoeveel deze kat voor de mensen betekende. Maar geen zorgen, want dat zagen ze binnen de kortste keren wel in. Zo ongeveer alle bezoekers van de bibliotheek besloten een klacht in te dienen tegen de ‘verbanning’ van Browser. Nee, ze lieten dit niet op zich zitten. Dit leidde tot zo’n stormvloed aan klachten, dat de gemeenteraad niet anders kon dat toegeven dat het geen slimme beslissing geweest was: ze stemden unaniem voor het terugbrengen van Browser.

Nu maar hopen dat het zo blijft: want van zulke geweldige katten zijn er niet veel, maar zeikerds zijn er helaas genoeg op deze wereld.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.