Hij is schoonmaker en heeft bijna niets. Toch studeren zijn vijf kinderen nu door die baan

Ondanks dat hij niet de beste baan heeft, heeft hij zijn kinderen toch alle kansen weten te geven.

Studiefinanciering: nu ook in Nederland, na veel gedoe, verleden tijd. In de Verenigde Staten zouden ze echter gelachen hebben het idee alleen al. Als je daar wilt dat je kind kan studeren, zul je daar als ouder toch echt zelf in moeten investeren.

Fred Vautour was een van de ongelukkigen die deze investering niet konden maken, simpelweg omdat ze het geld er niet voor hebben. Met zijn bescheiden baan als schoonmaker heeft hij genoeg om zijn gezin van vijf kinderen te onderhouden. Een studie voor ieder kind betalen zat er echter, hoe hard hij ook werkt, niet in.

Dat klinkt als een trieste conclusie, maar gelukkig bleef het hier niet bij. Fred is namelijk alles behalve een domme man, en wist via zijn baan alsnog de studie van zijn kroost veilig te stellen. Hoe hij dat deed? Heel simpel: hij ging bij de universiteit werken.

En niet zomaar bij een universiteit, want sinds jaren reinigt hij de vertrekken van Boston College, één van de beste (en duurste) private universiteiten van Amerika. Daar studeren is niet voor iedereen weggelegd: per jaar ben je al snel tienduizenden dollars kwijt om aan de prestigieuze plek te mogen studeren. Fred had het echter slim bekeken, want deze universiteit had een interessante regel: alle kinderen van werknemers, ongeacht hun functie, mogen daar gratis studeren. Dat betekent echter niet dat iedereen zomaar welkom is. Alle andere eisen om aan de universiteit te mogen leren, zijn nog gewoon van kracht. Ook dat toont maar aan dat Fred geen domme man is, want ergens moeten zijn kinderen toch hun intelligentie vandaan hebben. Ze zijn allemaal door de toelatingstest gekomen, en zijn nu zelfs al bijna allemaal met vlag en wimpel afgestudeerd.

En daar zal de universiteit wel blij mee zijn: in totaal hebben de kinderen namelijk zo’n 700.000 dollar aan gratis onderwijs ontvangen, wat zelfs voor zo’n exclusieve instelling een aardig bedrag is. Fred zelf is alleen maar blij, en bewijst maar weer dat een baan soms, maar lang niet altijd wat zegt over iemands intelligentie. Vaak heeft het veel meer met doorzettingsvermogen en passie te maken: er is immers geen grotere beloning in het leven dan je nageslacht succes zien bereiken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.