Live uit Turkije: dit was óf de meest amateuristische coup ooit of het was geen coup

Izmir, Turkije.

Het was een bewogen avond en nacht in Izmir, de op twee na grootste stad van Turkije met zo’n 3 a 4 miljoen inwoners. Toen mijn Turkse vrouw en ik gisteravond naar bed wilden gaan werden we opeens gebeld: er was een couppoging gaande. Het leger was in actie gekomen tegen de regering van president Recep Tayyip Erdogan, die hard op weg was om de machtigste president ooit te worden na Mustafa Kemal Atatürk, de man die de Turkse Republiek oprichtte.

Natuurlijk zetten wij de televisie meteen aan. Op de staatstelevisie deelden ze, ongelooflijk genoeg, het weerbericht. Toen ging het beeld op zwart. Enkele seconden later zat er een mooie Turkse dame voor de camera die vertelde dat het leger de macht over had genomen: de staatstelevisie was nu in hun handen.

De nieuwslezers van TRT Haber kondigde vannacht onder druk aan dat het leger de macht had gegrepen in Turkije.
De nieuwslezers van TRT Haber kondigde vannacht onder druk aan dat het leger de macht had gegrepen in Turkije.

In de verklaring lieten de soldaten weten dat ze de coup gepleegd hadden om de democratie te beschermen tegen een autocratische heerser die de alleenheerschappij nastreef. Ook zeiden ze in actie te zijn gekomen om het seculiere karakter van de Turkse staat te beschermen. De afgelopen jaren geloofden veel mensen dat Erdogan en zijn AK Parti Turkije wilden — en willen — islamiseren. Volgens de coupplegers was de staatsgreep een radicale poging om dat te voorkomen.

Mijn vrouw en ik keken elkaar verbaasd aan. Als het leger een coup had willen plegen had het dat jaren geleden moeten doen, toen Erdogan nog enigszins kwetsbaar was. Hij was nu machtiger dan ooit, kon deze coup wel slagen?

Gedurende de rest van de nacht werd langzaam duidelijk dat de coupplegers de regering schromelijk onderschat hadden. Zo werden de president en zijn premier, Binali Yildirim, niet opgepakt. Sterker nog, zij waren in staat om contact op te nemen met pro-Erdogan televisiezenders, waar ze ‘het volk’ opriepen om zich te verzetten tegen de staatsgreep. Het gevolg mocht er zijn: in weinig tot geen tijd gingen duizenden Turken de straat op, met name in Istanbul en Ankara, klommen ze op tanks, en schreeuwden ze tegen de soldaten dat ze terug naar hun kazerne moesten gaan.

Ondertussen waren Erdogan en Yildirim nog altijd op vrije voeten. Ongelooflijk genoeg namen de coupplegers zelfs geen bezet van die pro-Erdogan zenders. Het was bijzonder merkwaardig om te zien: de mannen achter de staatsgreep zeiden de macht in handen te hebben. Ze vielen de politie aan, ontwapenden hen, en er vonden enorme explosies plaats, met name in de hoofdstad Ankara. Tegelijkertijd zei de civiele regering dat ze nog altijd aan de macht waren en riepen ze het volk op om zich te verzetten.

Het was echt surrealistisch. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt.

Nu zit het er eigenlijk allemaal op. Meer dan honderd soldaten zijn vannacht gedood. 500 soldaten (onder wie officieren) zijn gearresteerd. Erdogan is nog steeds aan de macht.

Omdat het politieke spel altijd bijzonder vies gespeeld wordt in Turkije weten veel Turken niet wat ze hier van moeten maken. In principe waren er gisteravond drie mogelijkheden:

1. Het was een coup van een kleine groep in het leger. Die zou dan vrijwel zeker mislukken, puur en alleen omdat het hele leger betrokken moet zijn bij een succesvolle staatsgreep. Anders kun je immers niet alle belangrijke plaatsen en gebouwen bezetten.

2. Het hele leger deed mee. Dat leek al snel niet zo te zijn. In Izmir was er bijvoorbeeld totaal geen activiteit. Een vriend van me belde met een politievriend van hem, die zei: “Er is hier niets aan de hand. In Izmir heeft niemand de macht gegrepen.” Als het een grote coup was, was dat natuurlijk anders geweest.

3. Het was een nepstaatsgreep. Dat klinkt misschien gek, maar alleenheersers hebben zulke dingen vaker uitgehaald in het verleden, kijk maar naar de brand in de Rijksdag in Duitsland. Hitler orchestreerde die ‘coup’ zelf, riep meteen dat de joden en marxisten erachter zaten, en werd werkelijk dictator van Duitsland. De rest is, zoals we dan zeggen, geschiedenis.

Verschillende Nederturkse politici — de mensen die Erdogan niet steunden, in ieder geval — geven aan dat ze optie 3 het meest waarschijnlijk achten. Zoals de Volkskrant bericht:

Verschillende politici van Turkse afkomst hebben gereageerd op de couppoging in Turkije. Volgens het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgöz is de kans groot dat de Turkse president Erdogan de couppoging zelf in scène heeft gezet. Door het leger de schuld te geven kan Erdogan zijn macht laten groeien, aldus Yesilgöz.

In Izmir opteren de meeste Turken op dit moment voor optie 1, waar zij aan toevoegen dat het de meest amateuristische couppoging ooit is. Ook zij vinden het ongelooflijk dat de soldaten de president en premier niet eerst oppakten alvorens de coup daadwerkelijk uit te rollen. Tanks reden door de straten van Ankara en Istanbul, gevechtsvliegtuigen vlogen door de lucht, maar de civiele regering was nog altijd op vrije voeten. “Ongelooflijk dom,” zeggen verschillende Turken vandaag tegen mij. “Zo’n couppoging heb ik nog nooit gezien.”

Hoe dan ook is de kans groot dat de democratie uiteindelijk sowieso verliest. Erdogan en zijn AKP waren al hard op weg om de alleenheerschappij te grijpen, maar zullen dat proces nu ongetwijfeld versnellen. Ook de laatste restjes van oppositie zullen nu uit de weg geruimd worden. Als er nu gebeurt waar ik bang voor ben staat Turkije een heel duistere toekomst te wachten. Laten we hopen dat ik uiteindelijk ongelijk krijg — maar ik vrees het ergste.

Tegelijkertijd geldt natuurlijk dat het ook vreselijk zou zijn als de staatsgreep wel geslaagd was. Turken weten wat er dan zou gebeuren — ze hebben het namelijk meerdere malen meegemaakt. In het verleden gingen coups in Turkije gepaard met massa-arrestaties, martelingen van gevangenen, en zelfs veel moorden. Ook werden burgers gedwongen om binnenshuis te blijven wat enorme problemen opleverde, niet in de laatste plaats omdat het niet mogelijk voor ze was om vers water (in Turkije kun je niet uit de kraan drinken) of voedsel te kopen. Daar zijn in de jaren 80 en 60 (toen de coups plaatsvonden) letterlijk mensen aan overleden, aldus mijn Turkse familie en vrienden.

Turkije leeft sinds gisteravond dus letterlijk in een nachtmerrie. Er zijn vannacht niet alleen militairen omgekomen, maar ook burgers. Deze arme mensen hebben nu geen toekomst meer; hun leven zit erop. Geen dromen meer, geen doelen, geen… wat dan ook.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Wim

  Beleefde Turkije gisterenavond en vannacht zijn eigen ‘Reichstag’ moment

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/07/Was-Turkse-coup-een-false-flag-zodat-Erdogan-totale-macht-kan-grijpen

  1. van Urk

   We weten allemaal wie wel de Rijksdaggebouw in brand had gestoken. En zo,n coup zou inderdaad in scene gezet kunnen zijn waar dictators nogal heel goed in zijn om het volk blijvend te misleiden wat we in de volksmond ook wel propaganda noemen.

  2. Peter Selie

   Nou Wim Turkije was voor deze coup al een dictatuur, misschien wilde Erdogan de laatste losse eindjes opruimen…

 2. Wim

  de Winter

  EU steunt gekozen Turkse president tegen opstand en veroordeelde gekozen president Okraine bij opstand tegen hem. Iemand die ’t begrijpt?

 3. Peter Selie

  Heel begrijpelijk en veel angst voor de lange grijpgrage arm van Erdogan liet deze pracht-vrouw Ebru Umar het maar bij een regel: Bijna te mooi om waar te zijn…

 4. Peter Selie

  Zit te denken dat deze zogenaamde coup een op CIA leest geschoeide proxy-coup was om Erdogan een soort van waarschuwing te geven dat hij wel bij les van Washington moet blijven. Washington is het om het maar even te zeggen niet gecharmeerd van Erdogans optreden, genocide en vervolging van de Koerden, want deze laatste zijn de werkelijke helden die IS(IS) bestrijden. Ook zou Washington terdege het besef hebben dat ze Turkije niet als lid van de Noord Atlantische Terroristen Organisatie kwijt willen. Turkije is zeer belangrijk en een stabiele factor in het Midden-Oosten en daar willen de Yanken niet al te veel aan rommelen…

 5. Ni28

  Afshin Ellian beschrijft het het best. Een waanhopige poging om de democratie te herstellen door val van Erdogan. Het is misschien niet de juiste maneer maar wel de enige mogelijke daar. Hebben wij in Egypte ook gezien. Afschuwelijk zoals de Westerse leiders Erdogan steun geven terwijl zij beter weten. Er is geen democratie in Turkije die wordt juist helemaal uitgekleed. De Westerse leiders kunnen zich schamen voor hun keuze om een tirannieke autocraat te steunen. En dit zijn dan onze leiders. Echt een zwarte dag.

 6. Peter Selie

  Wel een mooie hoofddoekloze TV-juffrouw de nieuwslezeres van TRT Haber…

 7. Top

  Natuurlijk is dit geen coup! Om de ‘slang te doden, moet je de kop er af halen’. En dat doe je, als de slang en zijn volgers, binnen bereik zijn en niet ergens in het buitenland.
  Dit is een spel gespeeld met medewerking en zelfs instigatie van de USA en Brussel.

 8. Peter Selie

  Zo werkt de politiek

  Laat je niet steeds in de maling nemen

  Ik zei tegen mijn zoon: “Je moet het meisje trouwen dat ik voor je kies”.
  Hij zei: “Nee“.
  Ik vertelde hem: “Ze is de dochter van Bill Gates”.
  Hij zei: ” oké“.
  Ik belde Bill Gates en zei: “Ik wil dat je dochter mijn zoon trouwt”.
  Bill Gates zei: “Nee”
  Ik zei tegen Bill Gates: “Mijn zoon is CEO van de Wereldbank”.
  Bill Gates zei: “Oké.
  Ik belde de president van de Wereldbank en vroeg hem: “Maak mijn zoon CEO”.
  Hij zei: “Nee“.
  Ik vertelde hem: “Mijn zoon is de schoonzoon van Bill Gates”.
  Hij zei; “Oké“.
  Dit is precies hoe de politiek werkt!

  Bron
  http://prepareforchange.net/2016/07/11/dont-be-fooled-again/

 9. Ni28

  Ik vind het vergezocht dat dit in scene gezet is als een donkere plan. Meer zorgen maak ik mij om de plan Merkel-Schauble. Schauble die bezig is met de komst van de nieuwe Europese ubermensch deze keer niet blond met blauwe ogen maar donker met baard en koran in de hand. Ras zuivering. Wanneer hebben wij het al eerder neegemaakt? Duitsland blijft Duitsland tenslotte en die steunt deze Turkse tiran volledig.

 10. Peter Selie

  Turkije overweegt de doodstraf opnieuw in te voeren na de mislukte coup poging volgens de Minister President Binali Yildirim. Kan men nagaan waarvoor deze false flag operatie wel of niet goed voor is geweest…

 11. Peter Selie

  De Turkse autoriteiten gaven de schuld voor de staatsgreep aan de VS georiënteerde islamitische geestelijke Fethullah Gülen, ooit een belangrijke bondgenoot van Erdogan en zijn beweging Hizmet dat een brede steun in Turkije geniet. Gulen ontkent “categorisch” deze beschuldigingen, eraan toevoegend dat hij de staatsgreep veroordeeld…

  1. Anna

   NAVO, Obama, Rutte, Timmermans en Merkel steunen nu een islamist,dictator en tiran Erdogan. In Oekraïne lieten ze Porosjenko nadat ze hadden meegeholpen aan de staatsgreep 10.000 mensen uitmoorden. Niet een onvertogen woord tegen hem. Wat een wereld!

 12. Anna

  Bijna duistere ISIS aan de macht in Turkije. Ze zaten al open en bloot in de trein en bus met hun kalasjnikovz.

 13. Peter Selie

  Ankara: Piloot die de Russische SU-24 aan de Turks Syrische grens neerschoot was een van de coupplegers.

  Een deelnemer van de poging tot staatsgreep in Turkije, volgens berichten in de media is de piloot die de Russische Su-24 neer schoot en ook een lid van de beweging van de imam Fethullah Gülen is, de autoriteiten van Turkije beschuldigen deze organisatie van de staatsgreep.

  Tja komt dat even heel goed uit voor Erdogan en zijn totalitaire kliek géén gedoe meer met de Russen want die behoeven ze dan niet meer uit te leveren aan de Russische Federatie. Erdogan was natuurlijk bang dat de piloot uit de school ging klappen wanneer hij door de Russische geheime dienst (FSB) aan de tand wordt gevoeld over de precieze toedracht van de afschot van de SU-24…

  1. Wachteres

   Tja, de Turkse democratie moet door ons gererespecteerd worden, @Wim.

   Onze EU leiders vinden dat in Turkije een democratie heerst.

   Nu is dat niet verwonderlijk; ze hebben zelf ook geen besef [meer] van wat een democratie eigenlijk inhoudt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.