Netflix: de beste internet-zender ter wereld groeit toch minder snel dan gedacht

Netflix groeit, maar de groei gaat minder snel dan experts, en het bedrijf zelf, dachten.

Het afgelopen kwartaal boekte Netflix de laagste groei qua abonnementen in vijf jaar tijd. Volgens het bedrijf zelf komt dat voor een groot deel doordat de media bijzonder veel aandacht hebben geschonken aan de nieuwste prijsstijgingen. De service werd namelijk 1 euro per maand duurder. In plaats van 8,99 euro betalen abonnees nu 9,99.

Desalniettemin nam het aantal abonnees toe met 1,7 miljoen. Daardoor zijn 83 miljoen mensen nu lid van de online streamingdienst. Een behoorlijk prestatie natuurlijk, maar Netflix zelf had juist gedacht dat er 2,5 miljoen leden zouden bijkomen. 1,7 is dan nogal een tegenvaller.

Volgens RTL Nieuws komt dit tegenvallende cijfer vooral door… Netflix zelf. Ja, de media hebben veel aandacht besteed aan de nieuwste prijsstijging, maar dat heeft Netflix eerst en vooral aan zichzelf te danken. Het was namelijk de zoveelste prijsstijging op rij: elk jaar wordt de dienst een euro duurder. Het begon met 7,99, toen 8,99 en nu 9,99. Abonnees (waar ik er zelf ook één van ben) vragen zich af waar het eindigt. Niet zo gek natuurlijk.

En er zijn meer redenen waarom de groei, aldus RTL, tegenvalt:

Netflix is aan het begin van dit jaar begonnen met het blokkeren van vpn-diensten. Dit zijn diensten die mensen gebruiken om hun internetverkeer te beveiligen, zodat bijvoorbeeld hackers of je internetprovider zeer lastig kunnen zien wat jij op het internet aan het doen bent.

 

Ook dit is een significant probleem voor mij. Omdat ik zowel in Turkije als Nederland ben gebruik ik soms een VPN om shows te kijken die ik normaal gesproken in ‘het andere land’ kijk. In het verleden was dat geen enkel probleem, maar tegenwoordig krijg ik met enige regelmaat een melding dat ik een proxy gebruik en dat dit niet is toegestaan. Lekker is dat. Heel gek, maar dat irriteert me dus mateloos.

Daar komt bij dat het aanbod in sommige landen/regio’s veel groter is dan elders. Als je een Amerikaanse VPN gebruikt heb je wel driemaal zoveel shows en films als dat je een Nederlands ip-adres hebt. Heel gek is het dus niet dat mensen in het verleden VPN’s gebruikten om meer shows te zien. Dat kan nu niet meer… waardoor Netflix een stuk minder aantrekkelijk is geworden.

Tenslotte een ander belangrijk punt: Netflix heeft geen offline-modus. We kunnen dus geen shows en films ‘downloaden’ om ze te kijken als we even geen internetverbinding hebben. Als je dus in het vliegtuig zit heb je pech, je zult je op een andere manier moeten vermaken.

Zoiets is natuurlijk niet meer van deze tijd. De meeste muziekapps hebben wél een offline-modus. We zijn daaraan gewend geraakt. Dat Netflix deze optie nog steeds niet aanbiedt is eigenlijk onacceptabel… en onbegrijpelijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.