Nobelprijswinnaar maakt korte metten met de euro

Voormalig Nobelprijswinnaar economie Joseph E. Stiglitz heeft een nieuw boek geschreven: The Euro, and its threat to the future of Europe’. Hierin veegt hij de vloer aan met de eenheidsmunt. Volgens de econoom is er dan ook maar een manier waarop de EU zichzelf nog kan redden: weg met die munt.

Volgens Stiglitz heeft de invoer van de euro de crisis niet verbeterd, maar juist verergerd.In plaats dat de eurozone economieën naar elkaar toe groeiden – wat beloofd was en de bedoeling was – zijn deze juist verder uit elkaar gegroeid. En in plaats dat er een grotere eenheid optrad tussen landen heeft de euro gezorgd voor een grote verdeeldheid.

‘Zodra de ene EU-lidstaat bij de andere in de schuld komt te staan, verandert de eurozone van karakter’, zo schrijft hij in zijn boek. ‘Wie de schulden controleert, controleert ook de politieke soevereiniteit van de schuldenaars.’ De situatie in Griekenland bleek van dat laatste tot nu toe het meest erbarmelijke voorbeeld, zo schrijft het Vlaamse blad De Morgen.

De euro is een politieke munt en bedacht door politici en niet door economen, vindt Stiglitz.

Stiglitz hekelt het ‘austerity’ beleid van de Europese Commissie, waarvan hij vindt dat die een verwoestende werking heeft op de economieën en waardoor die nog verder van elkaar divergeerden. Volgens Stiglitz hebben bepaalde Europese leiders die massa werkloosheid bewust gecreëerd om zo lage lonen af te dwingen en zo de concurrentie positie van het bedrijfsleven te verbeteren. Tegelijkertijd brak het de macht van machtige vakbonden in talloze lidstaten. Hij is weinig optimistisch over de bereidheid van de gevestigde orde om naar alternatieven te kijken. Hopelijk komt er na het Verenigd Koninkrijk nog een ander land dat na een referendum eruit stapt. ‘That will begin the process of a real unraveling of the eurozone.’, aldus de econoom.

In zijn boek komt Stiglitz met drie mogelijke alternatieven: fundamentele hervormingen van de structuur van de eurozone en het Stabiliteits- & Groei Pact; een gecontrolleerde ontmanteling van de euro; of een robuust nieuw monetair eurosysteem waarbinnen flexibiliteit mogelijk is. Wellicht heeft Stiglitz kennis genomen van The Matheo Solution?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Wachteres

  God zij dank zijn er nog verstandige mensen in deze wereld van waanzinnigen.

  Kom op Nederland; wees de eerste om aan deze oproep te voldoen.

  Uit de EU.

 2. Ni28

  Fijn dat een Nobelprijswinnaar bevestigd wat ik al jaren zeg. Daar hoeft je toch niet eens voor gestudeerd te hebben om te begrijpen dat een munt met dezelfde waarde niet tegelijk voor arme of rijke landen kan werken. Het blijft bij pompen van het geld van rijke landen naar de arme. Net zolang tot de rijke landen arm worden. En dan heeft niemand niets. Net zo iets als communisme. En van Europa een land maken is grootheidswaanzin van de EU top. Twee pogingen zijn al eerder mislukt.

 3. nick

  Fijn dat er nobelprijswinnars zijn die ook kunnen nadenken, net als een heleboel ‘gewone’ mensen die ook logisch kunnen denken.
  Maar bevestiging krijgen, van wie dan ook, is altijd prettig. Deze ‘waanzin’ is vanaf het begin al gedoemd geweest te mislukken, dat wisten we toen ook al.
  Alleen niemand luistert, onze (linkse) elite en politici al helemaal niet.
  Dus…? Is het al te laat en zijn we nog te redden?

 4. Niek

  Hoewel de Nobelprijs enorm is gedevalueerd, na alle Joodse winnaars (bijna 300?) en de komst van zgn. muzelman winnaars (7?). Zoals massamoordenaar Yasser A. Die zou je toch geen prijs toekennen maar levenslange opsluiting met zonder tv en alleen humus op zijn brood toegestaan.

  Maar Inderdaed Zijn Er Willicht Hier en Daer Genoeghlijck Onder Ons Gevonden….
  een enkele wijze Joseph tussen al het linkse gajes met uitvoerende en beslissende macht, ook in het verstrekken van de – eens zo waardevolle en hog geachte – Nobelprijs.

  1. Ali Yas

   De Nobelprijs voor de Vrede moet je niet verwarren met de andere Nobelprijzen. Die voor de Vrede wordt toegekend door een apart comité in Oslo. De reputatie daarvan is inderdaad een smet op het blazoen van het begrip “Nobelprijs”.

 5. Niek

  Wow AliYas, wist ik niet! Idd zeer verwarrend, diet de Nobelprijs geen goed!!

  1. Wachteres

   Inderdaad kreeg o.m Obama de nobelprijs voor de vrede toegewezen, terwijl hij net president was en niets had gepresteerd, behalve de presidentsverkiezingen winnen met “Yes we can”.

   Hij is zelf niet naar Oslo gegaan om de prijs in ontvangst te nemen.

   Waarschijnlijk voelde hij nog wel aan dat dit een giller was.

   1. Wachteres

    http://www.nu.nl/algemeen/2098632/nobelprijs-vrede-barack-obama.html

    Nobelprijs voor de Vrede naar Barack Obama
    Gepubliceerd: 09 oktober 2009 11:10 Laatste update: 09 oktober 2009 17:43

    AMSTERDAM – De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de Amerikaanse president Barack Obama. Dat heeft het Nobelcomité in de Noorse hoofdstad Oslo vrijdag bekendgemaakt.

    Obama krijgt de onderscheiding voor zijn “buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken”.

    Het comité, met de Noor Thorbjörn Jagland aan het hoofd, hechtte vooral belang aan Obama’s visie en werk voor een wereld zonder nucleaire wapens.

    Jagland verklaarde dat Obama “een nieuw klimaat heeft geschapen in de internationale politiek, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan dialoog en onderhandelingen in zelfs de moeilijkste internationale conflicten”.

    En: “Slechts zeer zelden heeft een persoon in dezelfde mate als Obama de aandacht van de wereld getrokken en haar bevolking hoop op een betere toekomst gegeven.”

    En nu komt de klap op de vuurpijl:

    Obama won de prestigieuze prijs minder dan een jaar na zijn verkiezing tot staatshoofd, in november vorig jaar. In januari trad de Democraat aan.

 6. Niek

  Haha Hussein O. geloofden ze natuurlijk meteen: ‘Yes We Can!’
  Het akelige is dat zulks nog bewaarheid werd. Althans wat deze miskleun betreft. Hij heeft daarna meteen het hele Midden Oosten in vlam gezet, de peace maker.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.