Turks leger omsingelt Navo-basis

Geen categoriejul 31 2016, 18:00
De Telegraaf meldt dat 7.000 militairen van het Turkse leger vanochtend de vliegbasis van de Navo in Turkije hebben omsingeld. Alle toegangswegen naar de basis waren tijdelijk afgesloten. Persbureau Bloomberg meldt dat de autoriteiten de toegang tot de vliegbasis Incirlik inmiddels weer hebben vrijgegeven.
De Turkse krant Hürriyet zegt dat de actie kwam na ’signalen’ dat er een tweede couppoging zou komen, maar volgens de Turkse regering ging het om niet meer dan een ’veiligheidscontrole’. De vliegbasis wordt gebruikt voor militaire operaties tegen Islamitische Staat.
https://twitter.com/Brasco_Aad/status/759701760218763265
Generaal Joseph Votel, hoofd van het U.S. Central Command, vertelde dat de interne Turkse spanningen al een impact hebben op de militaire operaties tegen de Islamitische Staat. Zijn opmerkingen hebben de toch al onder druk staande verhoudingen tussen Turkije en de NAVO verder verscherpt, schrijft Bloomberg.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn in de VS verblijvende politieke rivaal Fethullah Gülen aangewezen als degene die achter de recente couppoging zat. En ofschoon Erdogan inmiddels is gestopt met het rechtstreeks beschuldigen van de regering Obama, verhevigen Turkse media de kritiek op de Verenigde Staten.
U.S. officials ontkennen echter elke betrokkenheid bij de couppoging.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten