Belachelijk voorstel: Hongaarse premier Orban wil gezamenlijk EU-leger

Orban vindt dat veiligheid prioriteit moet zijn. Maar of een EU-leger daarvoor een goede oplossing is?

Premier Viktor Orban van Hongarije staat bekend als een luis in de pels van de EU. Hij is een fel criticus van het migratiebeleid van de EU, en op zijn initiatief bouwt Hongarije een hek langs de grens om migranten te weren. Bovendien waarschuwt Orban terecht voor de gevaren van de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije – die kan immers elk moment klappen, met alle gevolgen van dien voor de migratiestroom richting Europa.

Orban vindt dat EU-lidstaten zelf controle moeten hebben over wie ze toelaten. Daarmee staat hij te boek als voorstander van soevereiniteit, maar dat is niet helemaal terecht. Op andere gebieden is Orban namelijk een groot voorstander van de EU-superstaat: vandaag riep de premier op tot het oprichten van één Europees leger. Dat zoiets ten koste zou gaan van de soevereiniteit van lidstaten, maakt hem kennelijk niet uit.

Op een persconferentie met Centraal-Europese leiders en Angela Merkel zei Orban het volgende:

‘We moeten de kwestie van veiligheid als prioriteit aanmerken en we moeten beginnen met het opzetten van een Europees leger ‘

Het is vreemd dat de premier, die zo gesteld zegt te zijn op soevereiniteit, diezelfde soevereiniteit niet belangrijk vindt als het gaat om landsverdediging. Het hebben van een eigen leger is de basisvoorwaarde voor soevereiniteit: zonder leger kan een land zijn onafhankelijkheid immers niet verdedigen. Dat geldt al helemaal voor het oprichten van een EU-leger. Er is ontzettend weinig controle op het beleid van Brussel, en nationale lidstaten hebben er soms nauwelijks invloed op. Politici als Rutte volgen de regels uit Brussel zonder weerwoord op. Is het dan een goed idee om Brussel de controle te geven over een groot EU-leger? Natuurlijk niet!

Het is te hopen dat het EU-leger nooit wordt opgericht en dat het blijft bij deze domme suggestie van Orban. Een Europees leger zou namelijk het definitieve einde van nationale soevereiniteit betekenen, en dat mag nooit gebeuren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. anniejansz1

  Uitstekend plan, maar natuurlijk niet met deze enge vent.

  1. Peter Selie

   Die exotische vrienden van jou uit het Midden-Oosten en vooral die Turkse bakker daar ben je natuurlijk helemaal nat van, flikker toch op dramislamofeminazi, Orban heeft meer ballen dan de rest van dat zooitje opvreters waarvan jij zo’n orgastische natte dijenkletser van wordt.

 2. Peter Selie

  Belachelijk voorstel: Hongaarse premier Orban wil gezamenlijk EU-leger, zeker een belachelijk voorstel, nuff said…

 3. Wim

  Zonder de Britten wordt dat een lullig legertje.

  1. toetssteen

   @Wim
   Zo moet u dit ook lezen. Orban maakt de kachel aan met de EU.

 4. Bes Tolen

  Orban wil een Europees leger. Een leger dat de grenzen van Europa streng gaat bewaken. Dat is hard nodig. Dat wil niet zeggen een EU-leger. Ondertussen bouwt Hongarije verder aan hekken om het land. Zonder aan zee te liggen geeft dat betere mogelijkheden. Ondertussen heeft de maffia nog steeds alle ruimte in Europa om te doen waaraan ze verdient. Niet alleen aan de zuidkust van Italië. In Keulen landen ’s nachts 12, 13 vliegtuigen, elke nacht, al heel lang. Over land werden de immigranten ook al naar Keulen vervoerd. Zo zijn wij ook aan het grootste deel van de massa-immigratie gekomen, met het vliegtuig of met een auto. Vaak kwamen en komen de immigranten onder leiding van Europeanen binnen. Wat voor Europeanen? Maffia, ontwikkelingswerkers, kerkleden. Ook in Nederland. Altijd nog officieel gewaardeerde leden van onze maatschappij. Nooit wat aan gedaan. Al tientallen jaren niet. De toestand is duidelijk. Maar het gaat eens helemaal fout.

 5. Wachteres

  https://www.rt.com/news/357426-calais-truck-drivers-attack/

  Men near Calais hurl branches at truck windscreens in apparent attempt to hijack vehicles (VIDEO)

  A video has emerged online showing alleged smugglers dangerously throwing felled trees and large branches directly at the windscreens of vehicles en route to Britain, near the “Jungle” migrant camp in Calais, France.

  In a dashcam video, a large group of people, apparently migrants, can be seen standing on the road side in the early morning hours, with trucks heading for the UK passing by.

  Zullen we dan bijvoorbeeld eindelijk eens verdedigd worden tegen dit tuig?

  Ik denk het toch van niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.