Bruce Lee’s geheime persoonlijke notities maken duidelijk waarom hij een legende werd

Bruce Lee was een epische vechtsportexpert. Hij leefde en ademde Kung Fu en Zen. Tijdens en na zijn leven was hij een bron van inspiratie voor ontzettend veel mensen; niet alleen voor andere vechtsporters, maar ook voor alle andere mensen die het lastig kregen maar desalniettemin doorzetten.

Hoewel Lee uiteindelijk een superster werd — en, na zijn dood, zelfs een legende — was het leven alles behalve gemakkelijk voor hem. Toen hij een filmster wilde worden had hij vaak het gevoel dat de hele wereld tegen hem was.

Triest genoeg had hij daar nog gelijk in ook. Hollywood was namelijk niet klaar voor een Aziatische ster. Zoals Maria Popova uitlegt voor Brain Pickings:

Early in his career, Lee was systematically sidelined by Hollywood’s studio system, which operated with extreme racial bias and still used white actors in yellowface to portray Asian characters based on flat stereotypes. Over and over, Lee was told in no uncertain terms that white audiences simply wouldn’t accept an Asian man as a lead character in a movie.

Hollywood-producers bekritiseerden hem zelfs toen hij Aziatische filosofie deel wilde laten uitmaken van zijn blockbuster Enter The Dragon. Uiteindelijk gaven ze hem alleen maar zijn zin omdat hij twee wekenlang weigerde om op de set te verschijnen. Ironisch genoeg was het juist deze filosofische dimensie die zo’n groot succes maakte van de film.

Lee heeft tegenwoordig ontzettend veel fans. Wat velen van hen niet weten is dat hij werkelijk geobsedeerd was met oude Aziatische én moderne Westerse positieve psychologie; hij was daar niet alleen theoretisch mee bezig, maar wilde de principes een actief deel uit laten maken van zijn leven en carrière.

Brain Pickings kreeg de unieke gelegenheid om enkele van zijn notities te publiceren. Het mooie aan die notities is dat hij die niet voor anderen schreef — om indruk te maken op andere mensen — maar puur en alleen voor zichzelf. Interessant genoeg zijn ze juist daardoor ongelooflijk inspirerend voor buitenstaanders, zoals jij en ik.

Hier zijn enkele van de notities die Lee voor en aan zichzelf schreef:

WILL POWER: —
Recognizing that the power of will is the supreme court over all over departments of my mind, I will exercise it daily, when I need the urge to action for any purpose; and I will form HABIT designed to bring the power of my will into action at least once daily.

EMOTION: —

Realizing that my emotions are both POSITIVE and negative I will form daily HABITS which will encourage the development of the POSITIVE EMOTIONS, and aid me in converting the negative emotions into some form of useful action.

REASON: —

Recognizing that both my positive & negative emotions may be dangerous if they are not controlled and guided to desirable ends, I will submit all my desires, aims and purposes to my faculties of reason, and I will be guided by it in giving expression to these.

IMAGINATION: —

Recognizing the need for sound PLANS and IDEAS for the attainment of my desires, I will develop my imagination by calling upon it daily for help in the formation of my plans.

MEMORY: —

Recognizing the value of an alert memory, I will encourage mine to become alert by taking care to impress it clearly with all thoughts I wish to recall, and by associating those thoughts with related subjects which I may call to mind frequently.

SUBCONSCIOUS MIND: —

Recognizing the influence of my subconscious mind over my power of will, I shall take care to submit to it a clear and definite picture of my CLEAR PURPOSE in life and all minor purposes leading to my major purpose, and I shall keep this picture CONSTANTLY BEFORE my subconscious mind by REPEATING IT DAILY.

CONSCIENCE: —

Recognizing that my emotions often err in their over-enthusiasm, and my faculty of reason often is without the warmth of feeling that is necessary to enable me to combine justice with mercy in my judgments, I will encourage my conscience to guide me as to what is right & what is wrong, but I will never set aside the verdicts it renders, no matter what may be the cost of carrying them out.

En dat is niet alles. Lees meer Bruce Lee-wijsheden op de volgende pagina.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.