Naïeve Franse premier Valls droomt van een ‘verfranste islam’

Momenteel woedt er in Frankrijk een verhit debat over de verhouding tussen islam en staat, aangewakkerd door een voorstel van de socialistische premier Manuel Valls, schrijft Jenne Jan Holtland in De Volkskrant.

De premier kwam met een plan om de islam te ‘verfransen’ door imams in Frankrijk op te leiden, de buitenlandse financiering van moskeeën te verbieden en een pact te sluiten met de islam in Frankrijk. ‘Ons land moet een voorbeeld zijn voor de hele wereld dat de islam samengaat met democratie’, schreef Valls in een opiniestuk.

Dit soort plannen is natuurlijk een tamelijk doorzichtige poging om de onrust in het land, die is ontstaan na de serie islamitische aanslagen, te verminderen. Valls ziet een rol weggelegd voor de ‘Stichting van werken van de islam’ (FOIF), een organisatie uit de Sarkozy-jaren die opgericht werd om geld in te zamelen voor moskeeën, aldus Holtland. De FOIF leidt door interne verdeeldheid een zieltogend bestaan en werd door Valls zelf al eens als een ‘volstrekte mislukking’ betiteld, maar moet nu met overheidsgeld worden opgelapt.

De idee is dat buitenlandse financiering uit rijke Golfstaten hoe dan ook verboden moet worden, zodat het door hen geëxporteerde salafisme en wahabbisme niet langer voet aan de grond krijgt. Het geld voor moskeeën moet voortaan in volledige transparantie in Frankrijk worden opgehaald. Maar weinigen geloven ook echt dat de FOIF erin zal slagen de dreiging van islamitisch terrorisme in Frankrijk te laten verdwijnen. Bovendien geldt in Frankrijk een strikte scheiding van kerk en staat, de laïcité. Het wordt beschouwd als de hoeksteen van de republiek. Kortom, veel woorden maar weinig wol.

Wel heeft de regering-Hollande recent een hele reeks maatregelen genomen zoals het sluiten van twintig als radicaal bekend staande moskeeën.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Vigo

  Zij weten het niet meer, terwijl het zo eenvoudig is, Europa dient moslimrein te worden, dat tuig hoort hier niet!

 2. Vigo

  Zij weten het niet meer, terwijl het zo eenvoudig is, dat tuig hoort hier niet!

 3. Bromsnor

  Tegen alle waarschuwingen in heeft de politieke elite van Europa massa moslims toegelaten.

  En nu zit de bevolking met de gebakken peren.

  Want islam en integratie gaan niet samen met als gevolg dat er een steeds grotere islamitische parallelle wereld ontstaat in Europa die zich weinig aantrekt van de westerse normen en waarden en westerse levenswijze en ook steeds meer invloed krijgt op de besluitvorming.

  De tweede en derde generatie moslims , zo blijkt uit heel veel onderzoek, beweegt zich meer in de eigen moslimwereld, heeft vak striktere opvattingen over de islam dan de ouders.

  Kortom, Europa zal steeds meer islamiseren omdat de politieke niet met echte oplossingen komt en staat voor haar (westerse) waarden, normen en levenswijze.

  Daarbij komt dan nog een media die voor het overgrote deel pro-islam is en kennelijk de toenemende islamisering van Europa niet erg vind. Deze media demoniseren ook iedereen die kritisch staat t.o.v de islam.

  1. toetssteen

   @Bromsnor
   Door de geschiedenis heen heeft de elite bij vlagen gedacht dat heulen met hen geldelijk gewin op kon leveren, en macht. India, Egypte, het Perzische rijk, Spanje enz. Het heeft altijd desastreus uitgepakt. Sommigen hebben iets geleerd van de geschiedenis, anderen niet……

 4. Ali Yas

  “Ons land moet een voorbeeld zijn voor de hele wereld dat de islam samengaat met democratie”

  Maar dat gaat toch overal? Zolang er maar weinig islam is.

  Ik hoop dat Valls dus bedoelt dat hij de islam in Frankrijk gaat beteugelen, maar ik vrees van niet.

 5. Houtlijm

  Frankrijk is -net als de rest van West-Europa- uitverkocht, verraden en reddeloos verloren. De mannen weten niet meer van vechten en strijden door de overgefeminiseerde, genderneutrale en softe samenleving. Er is nu maar een oplossing en dat is de islam rücksichtlos bestrijden: oppakken, interneren en uitzetten.

 6. Marieke

  Ik snap niet wat deze premier nu verkeerd heeft gezegd, Jean. Het lijken mij prima plannen om de buitenlandse stromen geld naar moskeeen te verbieden en imams in Frankrijk op te leiden zoals men ook priesters en dominees opleid.

  1. Jean Wanningen

   Zoals ik zeg in het korte commentaar in het stuk: een doorzichtige poging om de onrust weg te nemen. Het zijn mooie, maar holle woorden.

   1. Ni28

    dat bedoel ik met mijn worden: droom of nachtmerrie?

 7. Seneca

  De heer Wanningen spreekt over een naïeve premier Valls. Ik denk dat dit een buitengewoon doortrapte manier van redeneren is om het Franse volk in bedwang te houden. Ik denk en ben van mening dat de Franse regering hier ook rekening meehoudt en deze manoeuvre heeft bedacht om de imminente – al dan niet Europese – burgeroorlog uit te stellen. Wij weten dat het overgrote deel van de Russen, Duitsers, Chinezen etc. goedwillende mensen zijn maar dat er maar een handjevol tuig nodig is, dat zich de macht toe-eigent en honderden miljoenen mensen de dood injaagt. Dat heeft het verleden ook bewezen. Dit identieke tuig regeert ook de meeste Europese landen en de grootste misdadiger heeft dit tuig als voorzitter van de EU, ene Juncker die zijn onbetrouwbaarheid telkenmale heeft bewezen, benoemd. Arm Europa, arme bevolking dat alleen maar van goede wil is en dat niet de rust krijgt dat het verdient. Ook de rust op het financiële vlak is nog niet opgelost en zolang de Euro onze munt is, eveneens een bedenksel van dit tuig dat Europa naar de duvel helpt, zal dat vooralsnog niet gebeuren.

  1. Jean Wanningen

   De titel is niet door mij bedacht #naïef. Valls is imo beslist niet naïef, maar gewiekst.

   1. Ali Yas

    Zou hij echt gewiekst zijn? Hij lijkt mij eerder wanhopig. Zijn idee van een Frislam zou heel mooi zijn, als het zou werken, want het zou betekenen dat alle problemen met de islam in Frankrijk als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen.

    Alle alternatieven zijn verschrikkelijk. De natuurlijke expansie van de islamitische bevolking is in alle opzichten nadelig en dreigt het land naar de afgrond te helpen. En dan doel ik niet eens op de steeds frequentere moordpartijen. Anderzijds is het tegengaan van verdere islamisering een bijzonder moeizaam politiek proces, omdat de mensen die zich daarvoor in zouden zetten ineens hun leven niet meer zeker zullen zijn (denk aan Geert en Ayaan).

    1. ceteris paribus

     Hij is gewiekst noch wanhopig. Het is een feit dat zich in Europa een islam naar westerse snit ontwikkelt.

     1. Ali Yas

      Ik heb inmiddels ontdekt dat ceteris geen aartsleugenaar is maar de werkelijkheid op een tegendraadse manier beschrijft. Verander je de strekking van zijn woorden in het tegengestelde, dan is het altijd waar.

 8. ceteris paribus

  Het is een merkwaardige discussie.
  Als de moslim Aboutaleb de komende maanden besluit om lijsttrekker van de PvdA te worden is de kans bepaald niet uitgesloten dat hij onze volgende premier wordt. Hij is een typische vertegenwoordiger van een ‘vernederlandste’ islam. De overgrote meerderheid van de Nedelandse moslims zal hem daar in volgen.

  Hoezo, naïef?

  1. poldi

   @CP, een vertegenwoordiger van een ‘vernederlandste’ islam ?
   Je bedoelt een wolf in islam schaapskleren idioot.

  2. Ali Yas

   Ceteris denkt dat het er iets toe doet wie de lijsttrekker van de PvdA wordt. Maar die (straks splinter-) partij gaat helemaal geen premier leveren.

   1. ceteris paribus

    Dat zou kunnen, Ali Yas, maar de kans dat de PvdA zich gaat herstellen met Aboutaleb als lijsttrekker wordt door peilers hoog ingeschat.
    Het is dus niet uitgesloten dat Aboutaleb, nu burgemeester van een grote stad, net als Sadiq Khan, premier wordt. Dat zou een geweldige steun zijn voor de gematigde islam naar westerse snit. Het is dus niet naïef dit te veronderstellen.

    1. Ali Yas

     Sadiq Khan was in ceteris’ dromen premier van Engeland. 8 Uur is ook wel vroeg voor een zaterdagmorgen.

 9. Ni28

  Droom of nachtmerrie?

 10. Ruud Steunassen

  Islam met de Franse slag.
  Half onthoofd? Niets aan de hand. Het is juist het kenmerk van de Franse slag, dat zaken half afgehandeld worden.

 11. Ni28

  Europa is met zelfmoord bezig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.