Erdogan: ‘Elke Gülenist is een verrader, we zullen ze uitroeien’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaat steeds verder.

Waar hij enkele maanden geleden nog beweerde dat Fethullah Gülen een gevaar voor de Turkse democratie vormde, stelt hij nu dat ditzelfde geldt voor iedereen die met de islamitische geestelijke sympathiseert.

Nou ben ik allerminst een fan van Gülen, die gewoon een islamist en daardoor buitengewoon kwalijk is, maar dit slaat natuurlijk volstrekt nergens op. Er zijn letterlijk miljoenen Turken die geïnspireerd zijn door zijn boeken. Deze mensen doen verder niemand kwaad, maar geloven in zijn denkbeelden dat ‘een goede moslim’ sociaal actief moet zijn. Of ze hebben toevallig één boek van Gülen in hun thuisbibliotheek van in totaal 2.000 boeken. Zelfs dat is genoeg om nu Gülenist genoemd te worden.

Als je wilt weten hoe knettergek de situatie in Turkije nu is, lees dan deze tweet even:

https://twitter.com/RSF_EECA/status/770753537320030209

Dat lees je goed: gearresteerde journalisten worden niet vrijgelaten, omdat er geen bewijs voor hun onschuld is.

In een vrije samenleving werkt dat natuurlijk andersom: het is aan de staat om te bewijzen dat iemand schuldig is, niet aan de verdachte om te bewijzen dat dit niet zo is. Hoe bewijs je immers dat je iets niet denkt of doet? Dat is vrijwel onmogelijk.

Maar dat is hoe het nu gaat in Turkije. Het ‘gebrek aan bewijs’ argument is helemaal op zijn kop gezet en betekent het tegendeel van wat het eigenlijk moet betekenen.

Dat is erg, maar het wordt nog erger: de arrestaties gaan maar door. Iedere criticus van Erdogan moet eraan geloven, steeds meer mensen worden opgepakt.

De Turkse rechtsstaat is dus afgeschaft, maar ondertussen gaan de toetredingsgesprekken van Turkije met de Europese Unie gewoon verder. Veel triester dan dit wordt het niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Lisa

  Leuke man die Erdogan, gaat steeds meer op Pol pot en andere massamoordenaars lijken.

  1. observer

   Mijn goed ingelichte en geschiedenis kennende Duitse vrienden zien een hele sterke overeenkomst met de democratisch gekozen Hitler en zijn aanpak in 1933

  2. Wachteres

   Dat is ook de reden waarom links zo pro-islam is, @Lisa

   Ze zien in de islam figuren die vroeger ook hun helden waren, met het zelfde geweld, waar ze blijkbaar niet zonder kunnen.

 2. ikweetwatikwil

  Het is toch afschuwelijk en onze regering doet eigenlijk niets. Gaan er alleen heen voor een kopje thee. Daar voelen ze zich goed bij. Komen met vooruit gestoken borst weer in Nederland. Waarom is Turkije zo belangrijk voor de EU. Ze bemoeien zich nu al overal mee, althans dat proberen ze. Kan wat worden als ze lid zijn. Net zo min als je ze nu onder de duim hebt, als lid helemaal niet. En dan krijg je gedonder in de tent. Zit toch niemand op te wachten.

 3. Ali Yas

  “De Turkse rechtsstaat is dus afgeschaft, maar ondertussen gaan de toetredingsgesprekken van Turkije met de Europese Unie gewoon verder. Veel triester dan dit wordt het niet.”

  Dit brengt mij op de griezelige gedachte dat de EU in de ontwikkelingen in Turkije geen kwaad ziet.

  Als we niet als de d*nder werk maken van uittreding uit die enge club, wacht ons straks hetzelfde lot als de Turken. En eigenlijk is het al een eind op weg in die richting: onze volksvertegenwoordiging vertegenwoordigt het volk niet echt en heeft überhaupt al weinig meer te vertellen. De media praten met één mond en nieuwsprogramma’s lijken steeds meer op propagandakanalen. Wie openlijk “rechts” is, kan een carrière wel vergeten: die kan nog beter AIDS, cholera en TBC hebben.

 4. Ruud Steunassen

  Die toetredingsgesprekken zijn ronduit misdadig.
  Het zijn bureaumoordenaars in de stijl van Adolf Eichmann en Heinrich Himmler, die namens Europa die gesprekken voeren.
  Men is hondsbrutaal, want men geeft toe dat Turkije niet deugt, maar gaat toch door. Onze leiders zijn volkomen gestoord en satanisch overschaduwd.
  Wat een surrealistische bizarre nachtmerrie is dit.

  1. ceteris paribus

   “Het zijn bureaumoordenaars in de stijl van Adolf Eichmann en Heinrich Himmler, die namens Europa die gesprekken voeren.

   Nou nou.

  2. Wim

   Verander in deze toespraak joden in Gülenisten en hij is terug.

   https://www.youtube.com/watch?v=KtEkRpGpHE8

 5. toetssteen

  @Michael
  Ik waardeer je inzet, maar je weet wel. Je bent beter dan die tenenkromtrekkende NPO babbelaar en daardoor kwetsbaarder.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.