Het IMF benoemt een Nederlander als hoogste vertegenwoordiger in Griekenland

De Financial Times meldt dat het Internationale Monetaire Fonds (IMF) de Nederlandse econoom Dennis Botman heeft benoemd als hoogste afgevaardigde namens het IMF om de Griekse crisis in goede banen te leiden. Er is een groot verschil van mening tussen het IMF en de andere twee leden van de zogenaamde trojka, de Europese Commissie (EC) en de Europese Centrale Bank (ECB) over de manier waarop de Griekse problemen moeten worden opgelost. Het IMF eist namelijk kwijtschelding van (een fors gedeelte van) de uitstaande schulden, terwijl de andere twee daar geen trek in hebben.

Deelname van het IMF aan de derde bailout van 86 miljard euro, die vorig jaar zomer werd uitonderhandeld, is door dit verschil van inzicht nog altijd niet zekergesteld. In een eerder verschenen rapport haalde het IMF vernietigend uit naar de twee andere leden van het reddingsteam. Met name de EC moest het daarbij ontgelden. Het IMF verweet de Commissie politiek te bedrijven in plaats van daadwerkelijk hulp te verlenen.

Mocht het IMF alsnog afhaken, dan hebben de regeringen van Duitsland en Nederland een groot probleem. Deelname van het IMF aan de redding van Griekenland was immers een noodzakelijke voorwaarde om mee te doen aan de noodfondsen voor het geplaagde land. Een eventueel afhaken van het IMF zou dan de facto betekenen dat de zaak opnieuw langs de parlementen moet. Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren en daarom is er voor alle partijen veel aan gelegen dat er een oplossing komt.

Wellicht dat daarom de keuze op de Nederlander is gevallen. Botman, die eerder werkzaam was bij de Azië-desk van het Fonds, begint op 2 september aan zijn nieuwe baan. Het IMF zegt Botman te hebben gekozen wegens diens speciale kennis op het gebied van financial engineering, herstructurering en kennis van openbare financiën.

Hieronder de officiële verklaring van het IMF:

“Mr. Dennis Botman has been appointed the IMF’s Senior Resident Representative in Greece and will start his assignment on September 2, 2016. He replaces Mr. Wes McGrew, who is returning to headquarters at the end of a normal three-year rotation assignment, which ends this month.

“Mr. Botman, a Dutch national, has been with the IMF since 2002. He has previously worked in the Asia and Pacific Department—as the deputy chief on Japan as well as the IMF’s Resident Representative in the Philippines—the Economic Modeling Division in the Research Department, and the Fiscal Affairs Department. He participated in numerous missions, including in Europe (e.g. Germany, UK), and his research covers a variety of topics, including general equilibrium modeling, financial crises and speculative attacks, aging and social security reform in Europe and Japan, and public finance.

“He holds a doctorate in economics from the University of Amsterdam, the Netherlands.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. toetssteen

    Werd zeker te heet onder zijn achterwerk op de Philippijnen? Kan ie hier (Griekenland) fijn verder het werk afmaken van Goldman.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.