Hij huwde zijn dochter uit. Nu doet hij alles om haar en andere meisjes hiervan te redden

Nu hij tot inkeer is gekomen gaat hij tot het uiterste om de gruwels van kindhuwelijken tegen te gaan.

Jaren geleden deed Lumbaram zijn dochter aan wat geen enkele vrouw wil meemaken: hij huwelijkte het 15-jarige meisje uit, aan een man van 40. In veel afgelegen gebieden in India, zoals in het dorp van Lumbaram, is dit helaas nog steeds de normaalste zaak van de wereld.

Toen het moment van het huwelijk eenmaal zo ver was, besefte hij echter dat hij een enorme fout had begaan. De bruidegom begon dochter Durga al bij de ceremonie lichtelijk te betasten, waarna haar vader niet kon snappen hoe hij haar had weggegeven aan een man die hij en zijn dochter helemaal nog niet kenden.

Die dag ging er een knopje om bij Lumbaram, die sindsdien alles doet om zijn dochter te redden van haar man en om andere meisjes in zijn gemeenschap dit vreselijke lot te besparen. Hij heeft het huwelijk van Durga nog niet weten te verbreken. Hiervoor moet hij eerst de dorpsoudsten overhalen, zonder wiens toestemming de familie verstoten zou worden uit de gemeenschap. Hij heeft het samenwonen van het paar wel al jaren kunnen uitstellen. Kort na het huwelijk kwam hij in contact met een organisatie die meisjes uit kansarme gebieden voor onderwijs naar de stad wil sturen, als hun ouders daar toestemming voor geven. Hij heeft met haar ‘echtgenoot’ overeen kunnen komen dat ze eerst haar opleiding mag afronden alvorens Durga bij hem gaat wonen. Ondertussen probeert Lumbaram de oudsten over te halen van de achterhaaldheid van kindhuwelijken, om zo hun toestemming voor de scheiding te krijgen.

Dat is echter niet alles waar hij tegenwoordig voor lobbyt. Tegenwoordig fungeert hij in feite als een vertegenwoordiger van de onderwijsorganisatie binnen zijn dorp. Daar probeert hij zoveel mogelijk ouders over te halen hun dochters een kans in het leven te laten geven door deze organisatie. Dat gaat met wisselend succes. Hij heeft al wat meisjes van aanstaande huwelijken gered hierdoor, maar helaas willen ook genoeg ouders niets weten van zijn ‘rare ideeën’. De harde waarheid is dat de meeste families daar zo snel mogelijk van hun dochters af willen: ze brengen geen geld in het laatje, en gaan uiteindelijk toch naar een andere familie. Het kost alleen maar geld om ze op te voeden, zonder dat ze daar wat voor terug krijgen. Dat is helaas nog steeds de gedachtengang bij veel mensen in dit soort gebieden. Of mensen als Lumbaram daar veel aan gaan veranderen? Waarschijnlijk niet, maar elk meisje dat hij hierdoor redt is een kleine overwinning op zich, en dat is meer dan lovenswaardig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.