Kabinet: Ja, Rusland weigert ruwe radarbeelden MH17 te delen, maar hé, daar gaan wij natuurlijk niet moeilijk over doen!

Onze olijke vrienden van het kabinet Rutte II vertellen de Tweede Kamer dat het klopt dat Rusland de ruwe radarbeelden van vlucht MH17 nog steeds niet overhandigd heeft. Maar, voegt de regering daar aan toe, we gaan natuurlijk niet druk op Moskou zetten om die beelden nou eindelijk eens aan ons te geven!

Nederland wordt geregeerd door een stel mannen en vrouwen die bang zijn voor hun eigen schaduw. Hoe anders te verklaren dat ze erkennen dat het kabinet er geen zaak van maakt dat Rusland de ruwe radarbeelden van vlucht MH17 niet deelt?

Op 11 juli 2016 stelden Kamerleden Omtzigt (CDA) en Sjoerdsma (D66, ja, echt, ongelooflijk, maar waar) vragen aan het kabinet over het feit dat Rusland de ruwe radarbeelden van vlucht MH17 nog steeds niet gedeeld had met onderzoekers en het Nederlandse Openbaar Ministerie. In de antwoorden, die nu eindelijk aan de Tweede Kamer zijn overhandigd, geeft het kabinet toe dat dit nog altijd het geval is. Ook zegt het kabinet hier niet blij mee te zijn en de zaak aanhangig te hebben gemaakt in Moskou:

Het OM moet op onafhankelijke wijze het strafrechtelijk onderzoek kunnen uitvoeren. Het kabinet wil geen politieke beïnvloeding van dit belangrijke strafrechtelijke onderzoek. Het kabinet heeft meerdere malen aangegeven bereid te zijn om ondersteuning te geven, als het OM daarom verzoekt. Het kabinet heeft dergelijke ondersteuning ook daadwerkelijk op verzoek geboden. Ik kan u daarover op dit moment geen nadere informatie verschaffen. Het kabinet heeft in verschillende diplomatieke overleggen in algemene zin aandacht gevraagd voor de opvolging aan rechtshulpverzoeken ten aanzien van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

De oplettende lezer zal al gezien hebben dat het kabinet zegt dat het “in algemene zin aandacht gevraagd” heeft voor deze materie. Die zinsnede zegt eigenlijk alles al: het betekent dat er even melding van gemaakt is, maar dat het kabinet het daar bij heeft gelaten. Want stel je voor dat je daadwerkelijk druk op Poetin zet. Dat is maar eng!

Vervolgens stelden de Kamerleden deze vraag:

Bent u bereid om een geschillenprocedure bij de International Civil Aviation Organization (ICAO) op te starten tegen Rusland?

Je zou denken dat het enige mogelijke antwoord daarop een volmondig ja is. Helaas hebben we het hier over het kabinet Rutte II:

Een onderscheid dient te worden gemaakt tussen een luchtvaart-ongevals onderzoek en een strafrechtelijk onderzoek. Het ongevalsonderzoek is uitgevoerd door de onafhankelijke OVV, op basis van zijn wettelijke taken, die weer afgeleid zijn uit de ICAO-bepalingen voor een ongevalsonderzoek. Een dergelijk onderzoek richt zich op het achterhalen van de oorzaken, om mogelijk toekomstige ongevallen te voorkomen, maar niet op de schuldvraag. De behoefte aan gegevens is daar op afgestemd. De OVV heeft aangegeven dat aanvullende radargegevens, als ze beschikbaar waren geweest, naar het oordeel van de Raad niets hadden veranderd aan de conclusie die is getrokken over de oorzaak van de crash. Een en ander is eerder aan uw Kamer gemeld in de antwoorden van de OVV op schriftelijke vragen over radargegevens ten aanzien van MH17 (bijlage bij brief aan Tweede Kamer van 25-02- 2016 1 ). Er zal daarom geen geschillenprocedure bij de ICAO worden opgestart.

Het OM beoordeelt uiteraard zelf hoe vanuit strafrechtelijk perspectief het onderzoek het beste kan worden uitgevoerd en welke informatie daarvoor nodig is. Uw Kamer is in antwoorden op eerdere Kamervragen (Aanhangsel Handelingen II, Vergaderjaar 2015-2016, nr. 2771) bericht dat door het OM de benodigde informatie reeds eerder bij verschillende staten is op gevraagd door middel van rechtshulpverzoeken, waaronder het verzoek aan de RF.

Voor de goede orde herhaalt het kabinet nog maar eens dat het Rusland hier echt over gevraagd heeft. Ja, ja, dat hakt er wel in!

Een delegatie van het Nederlandse OM is begin juli 2016 in Moskou geweest voor overleg met de Russische autoriteiten over de uitvoering van rechtshulp in het onderzoek naar het neerhalen van MH17. Het Nederlandse OM heeft in oktober 2014 het eerste rechtshulpverzoek gedaan in deze zaak en nadien verschillende malen nadere vragen gesteld. De Russische autoriteiten hebben eerder informatie verstrekt, maar nog niet alle vragen beantwoord.

Over de openstaande vragen is nu overlegd. De Russische autoriteiten hebben hun wens om mee te werken herhaald en zijn zich bewust van de noodzaak dat de nu nog openstaande verzoeken voortvarend moeten worden beantwoord. De RF heeft gesteld bereid te zijn om volledig mee te werken.

Met andere woorden, het Kremlin heeft het kabinet afgewimpeld, en Rutte en co. hebben dat laten gebeuren. Vervolgens komen ze heel trots terug naar de Tweede Kamer en doen ze net alsof ze Neerlands belangen vertegenwoordigen.

Als het kabinet het serieus meende zou Rutte linea recta naar de Verenigde Naties stappen om daar openbaarmaking van de beelden af te dwingen. Rusland en alle andere betrokken partijen hebben namelijk beloofd volledig mee te werken aan het onderzoek. Nu de Russen dat overduidelijk niet doen kan de VN het Kremlin alsnog daartoe proberen te dwingen, maar dan moet Nederland wel de moed hebben om deze zaak daar aanhangig te maken.

Maar dat zit er dus niet in. Want stel je voor dat je Poetin boos maakt. Dat is maar eng.

Overigens een ander punt: de Amerikanen hebben hun ruwe radarbeelden ook nog niet gedeeld. Als die beelden honderd procent duidelijk maakten dat alleen Rusland en de rebellen zich bezighielden met onfrisse zaken hadden ze die beelden onderhand ongetwijfeld laten uitlekken. Ik kan dan ook niet aan de indruk ontkomen dat zowel de Russische als de Amerikaanse beelden bewijzen dat beide zijden in dit conflict dingen doen die ze niet met de rest van de wereld willen delen, en dan met name in het luchtruim boven Oekraïne.

Dat kan zo zijn, maar ook als Amerika en haar bondgenoten zaken hebben gedaan die ze niet publiek willen maken — zoals: actiever zijn in het luchtruim dan mensen denken, inclusief luchtgevechten — blijft het een misdrijf om een passagiersvliegtuig uit de lucht te schutten. Technisch was er niets mis met vlucht MH17. Rusland en de ‘rebellen’ hadden zich er in drie seconden van kunnen verzekeren dat het een passagiersvliegtuig was en geen militair vliegtuig. Dat ze dat niet gedaan hebben is overduidelijk in strijd met het internationale (oorlogs-) recht.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ni28

  Het is duidelijk, de onderste steen ligt onder een steeds dikkere tapijt waarover lopen dappere politici met knikkende knieën en klapperende tanden.

 2. Wim

  En de beelden van de Oekraïne en de USA zijn die er al.

 3. ceteris paribus

  Het is niet zo vreemd dat Rusland die beelden achterhoudt, ze onthullen de waarheid en die is dat Rusland de separatisten een BUK-installatie leverde met het doel Oekraïnse bommenwerpers uit de lucht te halen. Toen de domme separatisten een passagiersvliegtuig neerschoten begon het grote leugencircus waarin de bizarre complottheorie werd verzonnen dat regering van Oekraïne achter de aanslag zat.
  Dit onwaarschijnlijke verhaal wordt op dit blog, waar de vrienden van Putin in de meerderheid zijn, hartstochtelijk omhelst.

  1. Wim

   Domme opmerkingen CP.
   Natuurlijk zat de Oekraïne er achter en zijn zeker mee verantwoordelijk. Laat het westen nog maar spartelen in hun eigen leugens , zo gouw ze deze officieel presenteren komt Poetin met de waarheid.
   Dat heet Schaken of wel Schaakmat zetten. Het gaat niet om vrienden van Poetin het gaat om de waarheid. Maar ik begrijp best dat jij je diarree ook ergens moet lossen. Het is mooi dat dit hier reukloos is.

 4. Wouters

  “Als het kabinet het serieus meende zou Rutte linea recta naar de Verenigde Naties stappen om daar openbaarmaking van de beelden af te dwingen.”

  Oh, Michael toch. Je hebt echt geen idee hoe de VN werkt he? Ik zal je een geheimpje verklappen: Rusland heeft als permanent lid van de VN een vetorecht. Hoe in godsnaam was je van plan middels de VN Rusland te dwingen iets te doen, wat ze overduidelijk niet willen?

  En voor alle brulkikkers in de order van “Ik zou dit doen…” en “We moeten zus en zo”, hou op. Het heeft geen zin. Als was Rutte de Hulk, dan nog is de onderste steen niet boven te krijgen zonder medewerking van Rusland en/of de VS. Daar kan Rutte helaas weinig aan veranderen.

 5. Anna

  Zonder medewerking van Porosjenko moordenaars en westerse politici zal de waarheid nooit boven water komen met medewerking VN.

 6. Niek

  Het is een hele kunst prblemen te witwassen met hopen eufemismen en blabla en draaierige zinsconstructies. Het is wel hopenlijk voor de korte termijn. Heuheul misschien dat stemmers toch ein.de.lijk het juiste eindelijk gaan stemmen, en zo een score van (bijna)76 komt voor Wilders Voor MP!

 7. Wim

  Hallo. hallo Micheal, wakker worden kom uit de zon, John Kerry had toch alle beelden waaruit bleek dat de Russen schuldig waren. Waar zijn die?????????????????????????

 8. ko vadis

  Om die “onderste steen boven” te krijgen, moet je potdomme een leger stratenmakers inhuren!

 9. Ni28

  Als Rusland niets te vrezen zou hebben kwamen die beelden al lang boven de tafel. Natuurlijk is Poetin de hoofdverantwoordelijke maar hij zal niet de enige zijn. De hulp van de Oekraïners is ook niet denderend en het is een zooitje in Oekraïne net als in Rusland.

 10. Peter Selie

  De leugenachtige consensus regeert in Den Haag, het i so zó gemakkelijk om de ruwe radarbeelden van hun Trans-Atlantische vrienden op te vragen, wacht even dan vallen ze door de mand…

  1. ceteris paribus

   Ook Peter weet zeker dat Putin onschuldig is.

 11. toetssteen

  Die beelden hebben ze al maanden terug gekregen, maar de NAVO (ja die dus) weigeren de beelden te geven van die vlootoefening die behoorlijk radarbewaakt was. Oekraïne weigert ook alles. Pfff, het was dat die vuige mijnwerkers die zich rot hebben gewerkt om de stoffelijke resten in keurige koelwagons te krijgen wat rommelden met de tijd waardoor het transport al onderweg was voor het station plat werd gebombardeerd.
  En dan sniksnik Timmerfrans die zijn tanden uit de mond loog bij de VN, ja dat wat erg aandoenlijk!
  Iemand dat rapport nu al eens gelegen van die Australische lijkschouwer? Zal wel niet, Engels is te moeilijk zeker?

  Het toestel knalde neer boven Oekraïne, laten zij maar komen met de radarbeelden en dat slappe gelul van dat alle radarstations kapot dan wel in onderhoud waren, is geneuzl! Op datzelfde moment vlogen daar vier toestellen. Air India/ Lufthansa/ Singapore Airlines en Malaysia Airlines. De crew van SQ heeft overigens op zijn donder gekregen. Die mochten daar niet vliegen en ik weet dat als geen ander, want men vloog hoger of lager, maar al tijden niet meer over dat gebied.
  Verweer was dat men niet over het zuidelijker deel van de Zwarte Zee mocht vliegen. Uhuh, daar vond dus die oefening plaats…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.