Nederlands kopstuk Gülenbeweging: “Turkse imams zijn geheim agenten Erdogan, stuur ze terug!”

Het conflict tussen aanhangers van Gülen en Erdogan neemt ook in Nederland grimmige vormen aan.

“Bijna alle” imams van Turkse Diyanet-moskeeën in Nederland zijn “geheim agenten” van Erdogan, stelt een prominente aanhanger van de Gülenbeweging in Nederland. Als het aan hem ligt worden imams die over de schreef gaan direct teruggestuurd naar Turkije. De 48-jarige Ahmet Taskan is al sinds zijn 18e aanhanger van de omstreden geestelijke Gülen. In het Algemeen Dagblad vertelt hij vandaag hoe de politieke onrust in Turkije ook in Nederland zijn weerslag heeft. Nu Gülen wordt beschuldigd van het orkestreren van de coup tegen Erdogan een maand geleden, zijn aanhangers van de islamistische geestelijke het mikpunt van repressie.

Nederturkse Erdogan-aanhangers zien de Gülenisten als verraders, en ook aanhangers van Gülen in Nederland moeten het ontgelden. Taskan wordt naar eigen zeggen dagelijks bedreigd. Dat weerhoudt hem er niet van om fel zijn mening te uiten over de moskeeën en imams van Diyanet in Nederland. Diyanet valt onder de Turkse overheid, en veel Turkse imams in Nederland staan dus op de loonlijst van Erdogan. Volgens Taskan moet de Nederlandse overheid ingrijpen:

“Alle imams zijn ambtenaren van Erdogan. Ik noem ze zijn geheim agenten. Stuur ze terug naar Turkije.”

“Je wilt toch geen agente nvan Erdogan in Nederland? Zij verzamelen namen en gegevens van mensen die Erdogan niet gezind zijn en sturen die naar de Turkse overheid.”

Een woordvoerder van de Ulu Moskee in Utrecht, de grootste Diyanet-moskee van Nederland, wijst de suggestie lachend van de hand. Volgens hem is er geen sprake van een hetze jegens Gülen-aanhangers. Bovendien ontkent Diyanet dat imams een politieke rol spelen:

“In Nederland kennen we gelukkig vrijheid van godsdienst. Voor politiek is in de moskee geen plaats.”

Túúúrlijk. Zo ken ik er nog wel een paar. De Turkse overheid is actief bezig om de Gülenbeweging op alle mogelijke manieren te verzwakken, en de invloed van ‘de lange arm van Ankara’ is bekend. Het is dan ook volstrekt ongeloofwaardig dat Diyanet-moskeeën in Nederland geen enkele politieke rol zouden spelen in het conflict tussen Erdogan-aanhangers en Gülenisten. De spanningen tussen beide kanten lopen zo hoog op dat minister Asscher zich zelfs geroepen voelde om ouders tot kalmte te manen, en niet over de rug van hun kinderen conflicten uit te vechten.

Asscher heeft helemaal gelijk: een Turks conflict mag niet naar Nederland worden geïmporteerd, en kinderen moeten gewoon rustig naar school kunnen gaan.  Zowel de aanhangers van Erdogan als de Gülenbeweging houden er onfrisse ideeën op na, een conflict tussen deze twee islamistische bewegingen is het laatste wat Nederland nodig heeft.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Ruud562

    Een woordvoerder van de Ulu Moskee in Utrecht, de grootste Diyanet-moskee van Nederland, wijst de suggestie lachend van de hand. Volgens hem is er geen sprake van een hetze jegens Gülen-aanhangers. Bovendien ontkent Diyanet dat imams een politieke rol spelen: “In Nederland kennen we gelukkig vrijheid van godsdienst. Voor politiek is in de moskee geen plaats.”

    En gij gelooft dat! Hhahahahaha!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.