Nou, hè hè, eindelijk: Erdogan biedt zijn excuses aan. Maar of het ook de goede excuses zijn…?

Goh: wie had dat nu nog gedacht? De Turkse president Erdogan blijkt tóch over een zachte kant te beschikken waarmee hij wel degelijk nederig gedrag kan voortbrengen in plaats van alleen vrijheidshatend gebrul en ander absurd gekwaak.

De kogel is dan eindelijk door de kerk. Of door de moskee, in dit geval. Hoe dan ook: President Erdogan van Turkije blijkt dus wel degelijk over zelf-reflecterend vermogen te beschikken en bood vandaag zijn excuses aan. Kijk, de man doet wel net alsof maar blijkt dus toch niet helemáál gevoelloos te zijn.

Maar of de specifieke excuses die hij aanbood nu zo behulpzaam zijn? Lees en oordeel zelf, zou ik zeggen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag zijn excuses aangeboden aan het Turkse volk vanwege zijn eerdere banden met de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen. Hij vraagt de Turken hem te vergeven voor het feit dat hij zijn voormalige bondgenoot niet heeft kunnen ontmaskeren.

,,Ik ben verdrietig dat het me in al die tijd niet is gelukt om het ware gezicht van die bedriegersbende te tonen”, zei Erdogan vanochtend op bescheiden toon tijdens een conferentie in Ankara. ,,Ik weet dat we tegelijkertijd verantwoording moeten afleggen aan god en aan ons volk, zodat die ons vergeven”, aldus de president.

En met deze als excuses verkapte aanval op Gülen, weet Erdogan opnieuw de aandacht af te leiden van de daadwerkelijke problemen met Turkije. En die zijn niet vooroorzaakt door Gülen of zijn aanhangers, maar door het repressieve bewind van monsieur Erdogan in eigen persoon. Gülen is zeker geen lieverdje, maar het slaat echt nergens op om deze man nu de zondebok te maken van alles dat misgaat in Turkije, en om daarna te rechtvaardigen dat nu zelfs scheidsrechters worden ontslagen en ziekenhuizen gesloten. Het hele land wordt nu ‘gezuiverd’ van mensen die niet 100% pro-AKP zijn. Dat kan en mag niet gebeuren in een democratisch land.

Nee, Erdogan opent met zijn “excuses” alleen maar de weg naar meer anti-Gülen-haat die afleidt van de gelijkschakeling die Turkije momenteel doormaakt. En dat laatste is toch echt het échte en het grote probleem van het land. Gülen? Dat is een door Ankara opgeklopte sideshow: niets meer en niets minder.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

  1. Ni28

    Erdogan laat al zijn daden door het volk bevestigen en was zijn handen in onschuld. Wat hij doet is volks wil. En de schreeuwende maar niet denkende massa laat zich makkelijk overtuigen.

  2. Ali Yas

    Je vraagt je af of de bevolking van Turkije dit nu allemaal wel zo geweldig vindt. Eigenlijk weet ik wel zeker van niet. Maar er zijn geen media meer die die tegenstem kunnen verwoorden.

  3. van Urk

    Heeft Erdogan ook een soort propaganda leider als Goebbels in dienst? Doet mij denken aan de kristalnacht waarbij Goebbels de Joden niet schuldig maakten aan vernielingen en plunderingen in Duitse panden maar het Duitse volk zelf. Het Duitse volk had de Joden dood moeten slaan maar het niet vernielen van Duitse eigendommen en winkelpanden. Het schaadt de Duitse economie en verzekeringsmaatschappijen. (de schade liep op tot 25 miljoen DM). Het Duitse volk en de journalisten stonden met open mond open in de glasscherven na deze toespraak van Goebbels.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.