Ongekend: Nederlandse militairen op missie moeten helmen lenen van collega’s

Dit is totaal knettergek.

In de rest van de wereld zal dit nooit kunnen, maar wel in Nederland, waar we zo lui zijn geworden dat we denken dat Defensie — de voornaamste prioriteit van de overheid — er totaal niet toe doet.

Militairen zijn boos nu defensie niet voor iedereen een eigen, nieuwe helm wil bestellen. Een deel van het personeel moet het straks op uitzending of bij een oefening doen met een leenexemplaar.

Tussen 2019 en 2022 krijgen militairen hun nieuwe basispakket. Het merkwaardige is dat, hoewel er 45.400 basispakketten besteld zijn, er slechts een order is gegeven om 22.500 helmen te leveren. Nou kunnen militairen ook rekenen. Hun conclusie: ze zullen hun helmen — die tot nu toe deel uitmaakten van het basispakket — dus met hun collega’s delen.

Militaire vakbond VBM is hier totaal niet over te spreken:

“Een helm hoort wat ons betreft bij de persoonlijke uitrusting, die je zelf kunt verzorgen en aanpassen. Maar straks moet een deel van het personeel dat op oefening of uitzending gaat een helm uit een pool gebruiken.”

Dit is echt knettergek. De helm hoort in het basispakket, en dat is nog logisch ook. Helmen hebben militairen in gevechtssituaties namelijk vele malen het leven gered. Het is een grof schandaal dat de regering — waar de zogenaamd liberale VVD niet slechts ‘lid’ van is, maar de boel zelfs leidt! — daar lak aan heeft.

Geheel terecht heeft VNL (VoorNederland) Kamervragen ingediend over deze controverse. Daarbij herhalen Van Klaveren en Bontes voor de goede orde ook nog maar eens dat het al erg genoeg is dat militairen tegenwoordig ‘pang, pang’ moeten roepen als ze of oefening zijn omdat er niet genoeg kogels zijn.

Vragen van de Leden Bontes en Van Klaveren (VNL) aan de minister van Defensie over “leenhelmen” voor militairen.

1. Hebt u kennis genomen van het bericht ‘Militair op missie moet helm met andere soldaat delen’?

2. Deelt u de zorgen van onze fractie over deze schandalige situatie, waarbij soldaten op missie niet eens meer beschikken over een eigen helm (nota bene onderdeel van de basisuitrusting)?

3. Begrijpt u dat de zogenaamde “leenhelm” ervaren wordt als de zoveelste vernedering, nadat er door munitiegebrek al ‘pang, pang’ moet worden geroepen en er zelfs aangeraden wordt om lekke buitenjassen met ducttape op te lappen?

4. Welk signaal geeft u af door onze soldaten hun helmen te laten lenen, hun kapotte buitenjassen te laten plakken met ducttape en nog steeds niet te zorgen voor voldoende munitie?

5. Ziet u de terechte zorgen binnen en buiten defensie om de staat van onze krijgsmacht die, na decennia van bezuinigingen, volledig is uitgekleed?

6. Op welke wijze gaat u zorgen dat iedere soldaat de beste en meest complete uitrusting heeft die er is, en dus zeker ook een eigen helm heeft?

7. In hoeverre bent u inmiddels bereid de gemaakte NAVO-afspraak, dat er minimaal 2% van het nationaal inkomen wordt besteed aan defensie, na te komen en dus 5 miljard extra te investeren?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Ni28

  De kracht van de NAVO is ongekend, moesten vorige week Poetin en Erdogan concluderen. Met nog pang pang erbij een echte dreiging.

 2. ko vadis

  Met een “blondje” op defensie is de veronderstelling misschien dat het kanonvoer geen hersens heeft, en dientengevolge ook geen bescherming behoeft, om het wel aanwezig zijnde goede goed te beschermen! Ondertussen worden wij iedere avond met dynamische wervingspotjes van Defensie geconfronteerd, wat een uitdaging het is om uitgezonden te worden, na een harde training! En dan geen HELM?

 3. Ruud562

  Tja, de kabinetten Rutte laten hun resultaten zien!!

 4. zomaar

  straks moeten zij nog de kogels en granaten lenen bij de vijand.

  het is te zot voor woorden , dat de jongens en meisjes pang, pang en boem, boem , plus een deel van hun uitrusting moeten delen .

  hoe moet het als b.v Isis of anderen hier een inval (staatsgreep , en of aanslag doen ), lopen onze jongens en meisjes hart roepend door de straten , pang, pang ,pang .

  te belachelijk voor woorden , wat een flut regeringen hebben wij al die jaren gehad , vol van dromers !!.

  1. ko vadis

   @ Zomaar, Pang Pang betekent in het Sranan tongo (Surinaams) Kut of naar gelang klootzak, vrij vertaald, maar dat helpt niet mee in het strijdgewoel ter afschrikking van de vijand, je mag het hard roepen, maar verwacht geen overgave! Praatjes vullen schijnbaar gaatjes!

 5. van Urk

  Zag net een militair rond snuffelen in mijn keukenkastje naar een vergelijkbare hoofdbescherming. Dus als men later een militair op missie met een pan of vergiet op zijn hoofd ziet, dan geeft u maar een seintje.

 6. van Urk

  Bijna ieder land in de wereld heeft een leger nodig om zich te beschermen tegen interne- en externe vijanden. De onverantwoordelijke bezuinigingen op defensie blijken nu levensgevaarlijk voor onze landbeveiliging te zijn! Wat ik volkomen onbegrijpelijk vindt is, dat wij miljarden hebben betaald aan EU-landen en aan poteniele EU landen, zoals Turkije en Oekraine. Die hebben dankzij onze gulle subsidies een groot en goed getraind leger met de modernste wapens. (De moderne uniformen met zijn specifieke 3D camouflagepatroon en inherently flame resistant) die defensie voor ogen heeft wordt zelfs in armere landen al gebruikt). Ik zie zelfs beelden van bosjesmensen en woestijnratten die met de duurste wapens en materieel paraderen, o.a. van ons geld. En wij het Nederlands volk dat tijdens de koude oorlog een goed bewapend leger had, zijn nu de “sitting ducks” klaar om afgeschoten te worden! Nederland is het voorbeeld van de meest “omgekeerde wereld”. En ik weet niet hoe jullie het ervaren maar ik krijg steeds meer het gevoel dat dit alles”gepland” is.

 7. Seneca

  Ach, u bent nog erg jong en u spreekt over dit onderwerp als zijnde ongekend. Nil novis sub solis, niets nieuws onder de zon. In het interbellum spraken de vervloekte socialisten over het ‘gebroken geweertje’ en ‘geen man en geen cent voor Indie’. Vandaag 15-8 is de herdenking van het eind van WOII in Azië. Als men het pamflet leest, dat aan geïnteresseerden wordt uitgereikt, kon NL voormalig Nederlands-Indie niet verdedigen, omdat NL bezet was door Duitsland. Wat een godvergeten leugen is dit. Op 7-12-41 viel Japan de VS (Pearl Harbor) aan. De VS was daardoor – zonder dat een oorlogsverklaring noodzakelijk was – in oorlog met Japan. NL vond het nodig om vanuit een relatief veilig Verenigd Koninkrijk, de oorlog aan Japan te verklaren. NL was dus, in de ogen van Japan, de agressor en sloot alle NLers, in Nederlands-Indie op in kampen. NL heeft haar soldaten met geweren uit 1870 (geen man en geen cent voor Indie) willens en wetens, tegen een moderne legermacht laten vechten waarvan de uitslag vooraf bekend was. Dat is gewoon moord; de slachtoffers in de kampen behoren op het conto van de NLse overheid te worden bijgeschreven, dus ook hier moord maar dan met voorbedachte rade. De geschiedenis herhaalt zich met deze helmen en dat alles om een in 1848 bedachte politieke stroming, het tot in eeuwigheid vervloekte socialisme, te laten prevaleren.

  1. van Urk

   En dat zelfde politieke stroming vind dat wij de Indonesische nabestaanden rijkelijk moeten gaan betalen aan schadevergoedingen met wat wij hen aangedaan hebben. Wanneer zetten zij zich in om de leed van onze nabestaanden te rechtvaardigen door Indonesie te laten betalen? http://www.elsevier.nl/nederland/article/2016/08/unieke-dagboeken-indonesiers-slachten-hollanders-af-2851278W/

 8. toetssteen

  Een stadstaat als Singapore heeft het defensiebudget opgetrokken tot 10,2 miljard US dollar! Nederland loopt hopeloos achter!
  Nee, het is geen zaak van belasting verhogen, maar zorgen dat dat ambtenarenapparaat niet de miljarden verslindt!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.