Ongelooflijk mooi: vader is vergeetachtig door Alzheimer, maar dit nummer brengt hem helemaal terug

De oude baas is in één klap weer zichzelf en zingt mee uit volle borst.

Iedereen die het in zijn eigen familie heeft meegemaakt, zal het met me eens zijn. Alzheimer is een vreselijke, slopende ziekte. Je vader, moeder, opa of oma is fysiek misschien nog in orde, maar door geestelijke achteruitgang ben je je familielid toch kwijtgeraakt. Alzheimer zorgt ervoor dat mensen zelfs hun eigen kinderen niet meer herkennen, en een schim van hun vroegere zelf worden.

Toch zullen ervaringsdeskundigen óók herkennen dat ouderen met Alzheimer soms opvallende heldere momenten hebben. Opeens maken ze toch een rake opmerking, of zie je in hun ogen dat ze zichzelf herinneren. Vaak gebeurt dat als ze worden geconfronteerd met indrukwekkende zaken uit het verleden: een film over de oorlog bijvoorbeeld, of een boek uit hun kindertijd. Voor deze man was het muziek die hem terug op aarde brengt.

Wanneer zoon Simon het nummer “Quando, Quando” zingt met zijn vader Ted, is Ted in één klap weer de oude. Hij zingt het nummer uit volle borst mee, en aan niets is te merken dat hij dement is. De reden daarvoor is dat Ted zijn hele leven heeft opgetreden als entertainer en zanger in kroegen en op festivals. Het is dus niet verrassend dat dit nummer warme herinneringen bij hem oproept, maar dat hij het zo loepzuiver meezingt is echt uniek!

Wat ongelooflijk mooi dat deze muziek ervoor zorgt dat Ted weer eventjes de oude is. Simon krijgt er zijn vader niet mee terug, maar het is een grote troost dat ze dankzij muziek toch nog vader-zoon-momenten met elkaar kunnen delen. Ontroerend!

https://www.youtube.com/watch?v=FUapDaSKzys

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.