Pieter Omtzigt (CDA) trekt ten strijde tegen bemoeienissen George Soros in Nederland en EU

Bij het referendum over het verdrag van de Europese Unie met Oekraïne heeft de linkse miljardair George Soros honderdduizenden euro’s uitgegeven aan groepen die het verdrag steunden. Zijn steun voor de campagne van StemVoor was bekend, maar andere donaties en bezigheden (van zijn stichting) werden onder het tapijt geveegd.

Dat blijkt allemaal uit de zogenaamde Soros Leaks van de website DC Leaks.

Normaal gesproken zou iedere politicus zich daar druk om maken — het zijn immers buitenlandse bemoeienissen met interne aangelegenheden, die overigens ook nog eens op schimmige wijze plaatsvinden — maar omdat de politiek het standpunt van Soros deelde blijft het erg rustig in Den Haag. Ja, er zijn internationale regels over buitenlandse donoren in nationale campagnes (die stellen dat het of niet toegelaten moet worden of in ieder geval strikt gereguleerd moet zijn), maar de overheid heeft die tijdens de Oekraïnecampagne geheel links laten liggen. En daarvoor, in het geval van Soros, blijkbaar ook al.

Gelukkig zijn er nog politici die dit soort bezigheden wél onacceptabel vinden. Zo wil het CDA nu weten van het kabinet wat de invloed van “grote geldschieters” (lees: George Soros, maar wellicht ook een paar andere rijke eurofielen) op de campagne geweest is. Woordvoerder Pieter Omtzigt wil dat deze informatie deel uitmaakt van de evaluatie die op dit moment gaande is en die voor eind september naar de Tweede Kamer gestuurd zal worden. Daar voegt hij aan toe dat hij ook wil weten welke contacten er geweest zijn tussen de regering, ambtenaren, en de organisatie van Soros.

Met andere woorden: werkte de overheid samen met een buitenlandse organisatie? En werd die samenwerking vervolgens onder het tapijt geveegd? Het antwoord op die vraag luidt vrijwel zeker ‘ja,’ maar laten we Rutte II de kans eerst nog even geven om zelf tekst en uitleg te geven. Wel zo vriendelijk.

Voor meer informatie over wie George Soros is, op welke wijze hij zich met de EU en Nederland bemoeit, en wat voor standpunten hij heeft, zie dit artikel dat twee dagen geleden al op DDS verscheen. Zoals wij toen schreven:

Soros is echt een heel vies mannetje. Zo zorgde hij er in zijn eentje voor dat de Britse pond in 1992 keihard crashte. Hoewel Groot-Brittannië daardoor ernstig in de problemen kwam had Soros het prima naar zijn zin: hij had namelijk in korte tijd één miljard dollar verdiend.

Ook werd Soros al eens betrapt op handelen met voorkennis, wat hem in het geval van Société Générale op een boete van 2,2 miljoen euro kwam te staan. Voor andere mensen was dat een gigantisch bedrag, maar Soros lachte er alleen maar om.

Niet alleen pusht Soros zijn extreem-linkse agenda in Nederland, maar uit de documenten blijkt ook dat hij hetzelfde doet in Israël en de Palestijnse gebieden. Daarbij valt het op dat Soros’ stichting de joodse natiestaat werkelijk op alle mogelijke manieren probeert te ondermijnen en actief samenwerkt met organisaties die het bestaansrecht van Israël ontkennen.

Hier zijn de vragen van de leden Omtzigt en Amhaouch (beiden CDA) aan de minister van Algemene Zaken, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Binnenlandse Zaken.

1. Heeft u kennis genomen van de Soros-leaks en de leaks op Berkut die onder andere gaan over de financiering van de referendum campagne in Nederland?

2. Klopt het dat de donor (bedrijf of privé-persoon) van elke gift aan een politieke partij die hoger is dan €4.500 openbaar gemaakt dient te worden volgens de Nederlandse wet. Klopt het dat deze openbaarheid is ingevoerd i.v.m. openbaarheid over mogelijke belangenverstrengeling?

3. Welke regels zijn er voor openbaarmaking van giften of het voeren van campagne tijdens een referendum in Nederland?

4. Heeft u enig inzicht in of er partijen (Nederlands of buitenlands) die meer dan €4.500 uitgegeven hebben aan campagne-activiteiten in Nederland tijdens de referendum campagne?

5. Indien u dit inzicht heeft, kunt u dan aangeven welke organisaties en personen (ongeveer) welke bedragen hebben uitgegeven in de Nederlandse referendumcampagne en welk mogelijk doen zij dienden?

6. Indien u dit inzicht niet heeft, deelt u dan de mening dat het van belang is dat u dat inzicht wel verwerft voor de evaluatie van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, waaraan de regering nu werkt?

7. Kunt u nagaan wie de volgende activiteiten georganiseerd en gefinancierd hebben:
a) http://hopnederlandhop.com/, een bezoek van getalenteerde Oekraïense kinderen aan Nederland dat zeer bewust in de media gebracht is?
b) Kieskompas bv
c) http://www.stemvoor.nl/ (dat overigens op haar website wel transparant is)?

8. Heeft één van de bewindspersonen een ontmoeting gehad met dhr. Soros tussen 1 januari 2016 en 6 april 2016? Zo ja, wie heeft dhr. Soros ontmoet, wat is er besproken en is er ook gesproken over het Oekraïne en/of het referendum?

9. Welke ambtelijke en politieke contacten zijn er geweest tussen 1 januari 2016 en 6 april 2016 met vertegenwoordigers van Open Society Foundation, Open Society European Policy Institute en gelieerde organisaties?

10. Bent u bekend met de volgende aanbeveling van de Raad van Ministers van de Raad van Europa: Recommendation: Rec(2003)4 on Common Rules against Corruption in the Funding of Political Parties and Electoral Campaigns?

11. Hoe is artikel 7 van die aanbeveling (Donations from foreign donors), dat luidt: “States should specifically limit, prohibit or otherwise regulate donations from foreign donors” geïmplementeerd in Nederland?

12. Bent u bereid om GRECO in de Raad van Europa een advies uit te laten brengen over de buitenlandse financiering van de Nederlandse politieke partijen, referenda en campagnes?

13. Wanneer is het onderzoek naar de rechtmatigheid van de uitgaven van de subsidies van de referendumcommissie afgerond en kunnen wij daarvan de resultaten zien?

14. Kunt u deze vragen één voor één en binnen de normale termijn beantwoorden?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. poldi

  En als Geert Wilders steun krijgt uit Israel dan zijn de rapen gaar en buitelen kamerleden om maar bij de microfoon te komen om hun hypocriete ongenoegen te uiten.

  1. ceteris paribus

   Ik dacht dat Wilders altijd ontkende steun te krijgen vanuit Israel. Misschien kent poldi meer details?

   1. anniejansz1

    Natuurlijk krijgt ie buitenlands geld, maar blijkbaar is dat anders…

    En hoewel vage geruchten hier al snel als feit worden aangenomen, wil het reaguurders-volk dit dan weer niet aannemen.

 2. ceteris paribus

  Ik zie het probleem, eerlijk gezegd niet. Rijke jongens mogen toch een organisatie steunen die een specifiek politiek doel nastreeft?
  In Europa worden politieke partijen toch ook gesteund?

  1. Houtlijm

   Met geld manipuleren en met geld omkopen is amoreel, faalhaas.

   1. ceteris paribus

    De heer Houtlijm zal het steunen van politieke partijen en het steunen van Amerikaanse presidentskandidaten dan ook wel amoreel noemen.

  2. van Urk

   Beste ceteris, Het probleem is dat Soron een soort poppenspelende bemoeial is die met zijn miljarden aan de touwtjes van landen kan gaan trekken in de richting van zijn eigen droomwereldje . Je mag inderdaad partijen steunen en je mag bepaalde organisaties steunen. Maar tegelijk ook het steunen van volksopstanden of oorlogen die door deze partijen of organisaties geleid of tot stand zijn gebracht is natuurlijk een ander verhaal.

   1. ceteris paribus

    Ach, ik begrijp dat rechtse politieke doelen wel financieel mogen worden ondersteund maar linkse niet.

    Ik vroeg de heer van Urk al eerder naar de steun die Soros zou geven aan Erdogan en de APK maar toen viel hij stil. Ook van het steunen van oorlogen is me niets bekend.

    1. Houtlijm

     Begrijpelijk dat je je broodheer verdedigt. Zelfs dwars tegen iedere moraal en integriteit in – dat jij bij de maffia behoort en smeerlapperij uitvent zal dan ook niemand verwonderen. Je bent een geboren landverrader en zet de traditie van het NSB-gezin waar je uit komt, voort. Je zal nog zijn stront opvreten als George dat van je vraagt.

     1. ceteris paribus

      Hij is mijn broodheer niet hoor en ik kom ook niet uit een NSB-gezin. Ik snap wel dat je dat hoopt maar helaas kan ik je niet van dienst zijn.

      Ik zie nog steeds niet goed wat die Soros nou precies fout doet in zijn activiteiten om doelen te steunen die hij goed vindt. Misschien wil je dat nog eens uitleggen.

    2. van Urk

     ceteris@ Die politieke doelen van Soros worden anders wel te vaak gebruikt voor het bemoedigen van burgerlijke ongehoorzaamheid. Of niet dan?

  3. nick

   Jij ziet het probleem niet CP??!!!
   Typerend en tekenend voor je onbenul en hypocretie.

   1. ceteris paribus

    Welk probleem zie jij dan wel?

 3. WWW

  Veel Nederlanders gebruiken kieskompas om een keuze te maken. Nu blijkt dat kieskompas net zoals de staatsmedia niet onafhankelijk is. Misschien moet kieskompas van te voren even waarschuwen, dat wat je ook in vult , er altijd een links resultaat uit rolt. Dan mag het van mij wel.

  1. ceteris paribus

   Waarom zou Kieskompas niet onafhankelijk zijn? Dat vloeit toch niet voort uit het feit dat een externe weldoener dit instrument mogelijk maakt?

   1. WWW

    Voor wat, hoort wat. Waarom zou een buitenlandse meneer geld investeren in een democratisch land waar alles qua democratie op orde is?
    Dit slaat nergens op. We hebben zijn geld ook helemaal niet nodig. Probeer je er aub niet verder in te lullen. Je staat nu al voor gek. Soms is een discussie niet te winnen.

    1. ceteris paribus

     WWW beweert hier dat Soros via het Stemkompas de stemkeuze van Nederlanders tracht te beïnvloeden. Heeft hij daarvoor enig bewijs of zoog hij dit uit zijn duim?

     1. WWW

      O nee, je weet niet van ophouden. Iemand die zich bemoeid met de binnenlandse politiek via geldstromen kan nooit zuiver op de graad zijn. Je moet dit als land niet willen. Iedereen kan aan zijn water aanvoelen dat hier iets achter schuilt. Waarom zou je anders geld pompen in een democratie die waarschijnlijk zelfs volgens CP perfect is.

     2. ceteris paribus

      Ach, WWW weet het zeker want hij voelt het aan zijn water.
      Hij kan zich eenvoudig niet voorstellen dat Soros slechts ideële doelen heeft.
      Hiermee informeert WWW ons slechts over zijn eigen nihilisme.

 4. ikweetwatikwil

  Sommige mensen moeten een artikel 20 keer lezen om er uit te halen wat er in staat. Soms moet ik het 2 keer doen.
  Maar CP heeft aan 20 keer niet genoeg anders wist hij de antwoorden op zijn vraag aan van Urk . Een beetje inzicht, is al voldoende.

 5. Niek

  Goed zo Pieter, you’re the best!! we mogen hem enorm dankbaar zijn voor al zijn nuttige werk in die slangenkuilkamer!

  Ik wist trouwens niet van die website HopNederlandHop! laat staan van die campagne, en helemaal niet van dat intro wat een stel enge linkse eurofielen weer hebben getypt. Liegen, draaien… natuurlijk!

  “Immers, het EU-associatieakkoord met Oekraïne gaat uiteindelijk niet over handel, of politiek. Het gaat over de toekomst van het Oekraïense volk en van hun kinderen. Daarom is de stem “Voor” van elke Nederlander een stem voor een betere toekomst van deze kinderen.”

 6. Seneca

  Het feit dat individuen en organisaties ‘donaties’ van de stichting Open Society ontvangen is in mijn ogen niets minder dan corruptie. cp is het daarmee natuurlijk niet eens, maar die is zo briljant (hij denkt tenminste dat hij dat is) dat hij alleen van brood stront kan maken.

  1. ceteris paribus

   Semeca moet wellicht in het woordenboek nog een keer de betekenis van het woord corruptie opzoeken
   Daarvan is pas sprake als iemand met (smeer)geld bestuurders omkoopt teneinde persoonlijke verrijking te realiseren.
   Het lijkt me evident dat daar in het geval van Soros geen sprake van is.

 7. Anna

  CDA doet helemaal niks als het er op aan komt. CDA zijn de achterbakse. Voor Turkije bij EU, voor Erdogan,tegen de Russen, voor immigratie dat volgen CDA een verrijking is, voor islamisering. CDA is de gekloonde regering van PvdA/VVD.

 8. anniejansz1

  Ik houd het eenvoudig, geen particulier geld om je eigen politieke agenda uit te voeren.

  Aan de andere kant, de VVD haalt overal geld op bij de plaatselijke middenstand, het CDA krijgt geld van landbouworganisaties, de PvdA had vroeger haar eigen verzekeringsmaatschappij en zo zien we dat het nooit anders is geweest.

  En Soros steunt linkse doelen? Nou en, de gebroeders Koch doen het in gelijke mate, maar dan voor rechtse doelen.

  Wie Soros er apart uitpikt heeft kilo’s boter op z’n hoofd!

  1. Anna

   Anniejansz. Soros is een Amerikaanse miljardair met eigen, VS en NAVO belangen. Europese en Nederlandse interesseert die man geen ene moer.

   1. ceteris paribus

    Als Nederlandse belangen hem niet interesseren, Anna, waarom doneert hij dan 4.9 miljoen aan Nederlandse goede doelen?

 9. CJD

  Ik ben links en ik zie Soros voor wie hij is: een kapitalistische varken (met mijn nederige excuses naar de varken toe om met iets als George Soros vergeleken te worden). Hij is een perverse rotzak die in zijn leven zijn rijkdom misbruikt heeft om invloed en propaganda uit te oefenen, en zoiets het in de normale mensenwereld “omkoping”.

  Of hij zichzelf nou links of rechts noemt maakt mij geen donder uit. Mensen zoals hij zijn de basis van het probleem. Politieke partijen en organisaties die miljoenen op hun bankrekening krijgen gestort door corrupte miljardairs hebben uiteraard een grote voordeel ten opzichte van politieke partijen die dat niet hebben, en welke partijen hebben dan automatisch het voordeel: Juist ja, partijen als de VVD die in hun beleid de zelfde schoften bevoorrechten waarvan ze gesteund worden, en zoiets heet democratie? Helaas is het woord democratie in “normale westerse” termen synoniem voor oligarchie want dat is precies wat wij zijn.

  Met een democratie hebben wij in Europa helemaal niks te maken.

  1. ceteris paribus

   CJD, als je de doelen ziet die Soros zijn geld in steekt beziet kan ik daar geen bezwaar tegen maken.

   Dat de man geld verdiende met handel in aandelen kun je kapitalistisch noemen maar is geen misdaad.

   1. CJD

    Ceteris

    Je hebt een verschil tussen het steunen van doelen die uit zijn om mensen te helpen zoals Amnesty en politiek gemotiveerde organisaties. Dat laatste kun je absoluut geen “goede doel” noemen en laat dat vooral ook het gebied zijn waar Soros vooral zijn geld in steekt.

    Ik zie niet per definitie ieder rijke persoon als een schoft, maar als deze persoon zijn kapitaal gebruikt om invloed te innen wat vooral zijn eigen situatie vooruit helpt erken ik absoluut geen nobelheid in hun daden. Mensen als Soros zijn er vooral op uit om zichzelf te bevoordelen

    1. ceteris paribus

     Welke doelen die Soros steunt deugen volgens jou niet?

     1. CJD

      Nou om maar als voorbeeld terug te komen op dit bericht, het Oekraine referendum.

      Ik weet uit eerdere discussies dat jij een voorstander bent van het verdrag ceteris, en ik respecteer ieder zijn mening op dit gebied, maar dat maakt het niet juist dat een buitenlandse invloed zich gaat bemoeien met een Nederlandse verkiezingsproces, en zeker niet wanneer dit figuur de uitslag met zijn geld probeert om te kopen.

    2. WWW

     Ach laat die man in zijn eigen nihilisme wegkwijnen.

 10. Ruud Steunassen

  Soros is een fossiele gerimpelde schildpad die met zijn geld opstanden en oorlogen betaalt en samenlevingen ondermijnt door met glossy folders moslims uit te nodigen naar het westen te komen.
  Met miljarden dollars macht kopen heeft niets meer met democratie te maken. Met de invloed van zijn geld flikkert hij als het ware miljoenen stemhokjes en kiesgerechtigden omver. En die corrupte klootzakken om maar eens een woord uit de vocabulaire van Mark Rutte te gebruiken, nemen het geld grif aan en besodemieteren ons vervolgens met de leugens van het fossiel.
  De man mag wat mij betreft levenslang op water en brood en die corrupte klootzakken erbij.
  Bedankt Mark Rutte voor het lenen van jouw beschaafde taalgebruik, een minister-president waardig.

 11. Ruud Steunassen

  Als Nederlandse belangen hem niet interesseren, Anna, waarom doneert hij dan 4.9 miljoen aan Nederlandse goede doelen?

  Ik kan c.p. ook wel een antwoord geven. Mijn antwoord kan echter niet kloppen. Het bestaat niet. Iets wat zo simpel is als mijn antwoord, kan nooit kloppen, nietwaar? Linkse mensen zijn intellectuelen en lusten simpele dingen niet. De wereld zit veel ingewikkelder in elkaar, enerzijds-anderzijds etc. luister maar naar Ome Joop.
  Dit is mijn antwoord. Omdat het geen Nederlandse belangen zijn, maar Amerikaanse belangen.
  Ik ga het niet onderbouwen, want daar heb ik helemaal geen zin an.
  De tijd van praten raakt over. Het wordt tijd voor liefkozende klapjes met de vlakke hand in het gezicht zoals Juncker dat met zijn vrindjes doet, maar dan veel harder, dat het echt pijn gaat doen en mijn linkse vrienden roepen: “Hé Steunassen, verwarde man, wat doe je nou!? Hou eens op met dat gezuip!”

  1. ceteris paribus

   Ruud heeft geen zin het te onderbouwen.

   I rest my case.

 12. Ni28

  Wat hebben al die Kamervragen van de heer Omtzigt nu eigenlijk opgeleverd? Hij lijkt de enige kritische CDA lid te zijn want de CDA steunt deze kabinet ondanks zijn harde kritiek. Het kabinet luistert met dovemans oren en doet toch wat ie wilt. Maar goed dat het tenminste genoemd wordt en hopelijk komt er een affaire vanuit.

 13. Ni28

  CP ziet het probleem niet. Met zijn denkbeelden kunnen wij niet verbaast zijn, toch?

 14. Niek

  Ruud: “Ik ga het niet onderbouwen, want daar heb ik helemaal geen zin an.
  De tijd van praten raakt over. Het wordt tijd voor liefkozende klapjes met de vlakke hand in het gezicht zoals Juncker dat met zijn vrindjes doet, maar dan veel harder, dat het echt pijn gaat….”

  Je bent hier heel waardevol zoals velen, en nog waardevoller als je geen enkele aandacht aan de trollen geeft, zonde van de tijd en energie.
  Ben blij dat ook jij er misschien eindelijk achte komt en het nu echt in praktijk brengt!

  Ik wou dat het voor anderen ook zo ging gelden.
  Jullie zijn hier heel waardevol en nog waardevoller als je geen enkele aandacht aan de trollen geeft!! Niet eens LEZEN!!! Waardeloos en ze doen het erom, vooral NSB blaaskaak Zekers Paardepis.

  Maar ook beuk, julius, sarko, svet, marieke, ‘het’ arie/annie aj1, simon, zwijnsteijn, dds-tim. Waardeloze, verveelde figuren hier… uitz. Tim die hier zijnwerk heeft en nog wel soms iets nuttigs (en opbouwends en feitelijks) heeft getypt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.