Alternative für Deutschland nu virtueel derde partij van Duitsland

De conservatieve beweging is in opkomst in heel Europa. Ook in Duitsland.

Als Duitsers vandaag naar de stembus zouden gaan, zou Alternative für Deutschland (AfD) de derde partij van het land worden. Uit de nieuwste peilingen blijkt dat 12% van het Duitse electoraat op de kleine overheid-partij zou stemmen. Daardoor hebben zij de Groenen ingehaald.

CDU en zusterpartij CSU zouden genoegen moeten nemen met 34% van de stemmen, aldus de peiling van Bild am Sonntag. Relatief gezien is dat nog altijd een redelijke uitslag voor de club van Angela Merkel. De sociaal-democratische SPD volgt met 23% namelijk op gepaste afstand.

Merkels minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, vindt dat het succes van de AfD geheel niet op het conto komt van Merkel, die met haar open grenzenbeleid hele volksmassa’s tegen zich in het harnas heeft gejaagd. Welnee, het is allemaal deel van een Europa-brede beweging. Merkel heeft daar geen enkele invloed op!

“We zien in heel Europa de opkomst van rechts-populistische partijen. Duitsland was lange tijd de uitzondering.”

Natuurlijk vergeet de Maizière om daarbij te vermelden dat dit soort partijen overal in opkomst zijn omdat alle traditionele partijen in Europa er een puinhoop van maken. Merkel had de opkomst van de AfD kunnen voorkomen als ze haar beleid had aangepast. Maar dat wilde ze niet. Nee, de multiculturele heilstaat is in haar ogen heilig, en dus moet die ten koste van alles verdedigd worden, ook als haar eigen partij daar aan ten onder gaat.

Dan nog een punt. De Telegraaf noemt de AfD een ‘populistische partij.’ Hoewel de partij inderdaad twee ‘populistische standpunten’ heeft (eurokritisch + keihard tegen immigratie) is de partij inhoudelijk verder niet populistisch.

De populistische beweging is feitelijk een progressieve beweging. Echte populisten willen de verzorgingsstaat in stand houden en willen zoveel mogelijk gratis geld weggeven, waarbij kiezers verteld wordt dat the sky the limit is. Als de immigratie beperkt wordt kan de autochtone kiezer alles gratis en voor niets krijgen.

Maar dat is helemaal niet wat de AfD zegt. Die partij wil de belastingen verlagen en flink snoeien in de overheid. Dat is inhoudelijk niet populistisch, maar klassiek-liberaal. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de PVV, wat inhoudelijk wel degelijk een echte populistische partij is.

Het bewijst maar weer dat het gros van de journalisten geen idee heeft wat populisme daadwerkelijk betekent. Ze kijken naar stijl, niet naar inhoud. Als gevolg daarvan scharen ze alle partijen die dezelfde stijl hanteren onder de banier populisme.

Dat is een grote fout, maar misschien dat ze dat pas zullen inzien als dit soort partijen daadwerkelijk aan de macht komen en vervolgens allemaal verschillend beleid zullen implementeren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Svetlana

  Deze partij zal samen met Wilders de nieuwe wereldorde uitspreken.

  1. Janalb

   Ben je wel goed bij je hoofd? I

 2. Peter Selie

  Ja het vreemde aan de korte geschiedenis van EU-sceptische partijen is ongetwijfeld het Asiel en Immigratiebeleid van de megalomane EU constructie. Het debet van de reguliere media door met klem te blijven ontkennen dat het ontstaan van de populistische en EU-kritische partijen iets te doen heeft te maken met het Asiel en Immigratiebeleid. Zo werd ook voor het oog van heel Europa duidelijk dat Brexit niets te maken had met de islam. Nou de islam heeft alles te maken met de islam, net zoals Brexit waar de laagopgeleide en aan de onderkant van de Englese werkgelegenheid opererende Britten de doorslag gaven aan het referendum, zwaar tegen de zin van de Britse Yuppen. En aan de onderkant van de maatschappij de samengeklonterde PVV Tokkies om maar weer eens de trant van links politiek correct spreken aan te geven zijn óók schuldig aan een totaal verdeeld Nederland. Ach kom op mensen jullie geloven toch echt niet dat miljoenen gelukszoekers uit Afrika politieke vluchtelingen zijn? Islam en de asiel tsunami heeft ALLES met de AFD te maken, de Duitsers zijn niet op het achterhoofd gevallen hoor net zo veel als meer dan 2 miljoen Nederlanders die voor dhr. Wilders zijn PVV gaan…

 3. Anna

  Laat AFD heel, heel groot worden. Dus als je niet voor bent om de hele islamitische wereld hier levenslang en gratis te verzorgen ben je een populist. Blij dat ik populist ben. Islamieten moeten eigen landen opbouwen en ontwikkelen en te beginnen met te stoppen om elkaar uit te moorden en alle andere volken met rust te laten.

 4. ceteris paribus

  De geschiedenis van dit soort partijen vertoont inmiddels een vast patroon, eerst komen ze als oplaaiend strovuur op, vooral in tussentijdse verkiezingen, dan moeten ze zich bewijzen in het bestuur of krijgt de kiezer door dat ze behalve lawaai maken kans maken op deelname aan het bestuur en dan kalft het gestaag weer af. We zagen dat heel duidelijk bij Vlaams Belang en zagen het de afgelopen jaren ook bij FN en PVV.
  De oorzaak van dit patroon is dat dit soort bewegingen geen bekwame bestuurders kunnen leveren, oivermijdelijk veel racistisch, bruin en niet zelden crimineel tuig aantrekken en de kiezer, als puntje bij paaltje komt, uit is op politieke stabiliteit.

  1. Nico

   Het Vlaams belang heeft nooit deel genomen aan welk bestuur dan ook.

  2. Ego non solus

   “De oorzaak van dit patroon is dat dit soort bewegingen geen bekwame bestuurders kunnen leveren…”.
   CP schetst hier het succes van demoniseren. Met overwegend linkse media is men er in geslaagd van de PVV een merk te maken waar velen het inhoudelijk wel mee eens zijn maar dat niet meer durven te uiten. Laat staan bestuurlijk er hun schouders onder te zetten. Het meest succesvolle scenario is het elimineren van de leider zoals de LPF is overkomen. Ik maak mij geen illusies, Wilders maakt grote kans hem te volgen. De opluchting in het linkse kamp zal dan slechts door hun hypocrisie worden overtroffen.

   1. ceteris paribus

    Het is geen demoniseren maar het melden van een simpel feit. Nieuw startende partijen hebben zeker 20 jaar nodig om een kwalitatief goed kader op te bouwen, tenzij politieke professionals van bestaande partijen overstappen (zoals indertijd bijvoorbeeld bij D66 en de PPR gebeurde) naar de nieuwe beweging. Dat gebeurde niet bij genoemde partijen en ze deden ook weinig om een solide kader op te bouwen.
    Om die reden durft geen serieuze partij met hen een coalitie aan te gaat. VVD en CDA probeerden dat halfslachtig in Rutte I maar werden gelijk bevestigd in hun aarzeling. Met de PVV valt niet te regeren, niet primair vanwege de inhoud maar vanwege ontbrekende professionaliteit.

   2. Ni28

    Trollen kunt je niet overtuigen, Ego non solus.

   3. Ali Yas

    “CP schetst hier het succes van demoniseren. Met overwegend linkse media is men er in geslaagd van de PVV een merk te maken waar velen het inhoudelijk wel mee eens zijn maar dat niet meer durven te uiten. ”

    Spijker op de kop. Terwijl een kwart van de Nederlandse bevolking op de PVV zou stemmen, durft niemand die zijn carrière liefheeft dat in het openbaar te zeggen.

    Een sterk voorbeeld is het opinie-onderzoek van de Volkskrant afgelopen week, waarin lezers gevraagd werd of zij dachten dat “een PVV’er” (leden kent de partij niet, het gaat dus vermoedelijk om PVV-stemmers) een goed schoolhoofd kan zijn. Slechts tweederde beantwoordde die bizarre vraag positief. Peter van Lenth verwoordt het probleem hiermee op de website van de Volkskrant op 1 september als volgt:

    “Onno Bosma is van mening dat een PVV-stemmer geen schoolhoofd kan zijn (opinie & debat 31 augustus). Daarmee verwoordt hij vast heel goed hoe er wordt geredeneerd door bestuursleden en personeelsfunctionarissen van scholen. Hooguit de schoonmaker zal buiten dit informele en verholen beroepsverbod vallen.”

    Daarna legt hij nog even rustig uit waarom dit verkeerd is en waarom de PVV deze speciale behandeling niet verdient. En daarmee doet hij goed werk, maar praat hij ook tegen dovemansoren: de jarenlange haatcampagne tegen de PVV heeft zijn uitwerking niet gemist. Openlijke afkeer van de PVV wordt beloond: wie in zijn proefschrift een isgelijk-teken zet tussen fascisme en de ideeën van de PVV kan rekenen op een tien.

    1. ceteris paribus

     “Spijker op de kop. Terwijl een kwart van de Nederlandse bevolking op de PVV zou stemmen, durft niemand die zijn carrière liefheeft dat in het openbaar te zeggen.”

     Dat zou waar kunnen zijn, beste heer Yas, maar niemand hoeft zich daardoor in de afgeslotenheid van het stemhokje te laten leiden. Dat bleek in de afgelopen verkiezingen ook niet het geval – zoals u weet verloor Wilders al vier verkiezingen op rij.

 5. Peter Selie

  Lothar de Maizière: Merkel niet verantwoordelijk voor opkomst van de AfD

  (Vertaling: E.J. Bron)

  De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Lothar de Maizière (CDU, foto), heeft tegelijkertijd gelijk en ongelijk. Merkel is niet alleen verantwoordelijk voor de opkomst van de AfD, want achter haar staan de CDU en de coalitiepartner SPD. Het is echter een belastering van de burgers om hen achtergebleven te noemen, omdat zij tegen globalisering zijn.

  Contra magazine

  De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft een verband tussen de vluchtelingenpolitiek van bondskanselier Angela Merkel en de opkomst van de AfD afgewezen. “Dat beschouw ik als onjuist”, zei de CDU-politicus tegen de “Welt am Sonntag”. “De vluchtelingencrisis was er niet de oorzaak van dat ook hier de ´rechtspopulisten´ de wind in de zeilen hebben gekregen.”

  Daar zouden minder individuele politieke beslissingen achter zitten, maar het onbehagen van veel mensen met de globalisering en de moderne tijd. “We beleven in heel Europa de opkomst van ´rechts-populistische´ partijen. Duitsland vormde lange tijd de uitzondering”, zei de Maizière.

  De minister van Binnenlandse Zaken ziet bovendien geen verbinding tussen het succes van de AfD en de moderniseringskoers van de CDU. “Bij enkele krachten van de AfD zie ik een heimwee naar een zogenaamde wereld waarin alles in orde was van de West-Duitse Bondsrepubliek, die echter nooit zo heeft bestaan”, zei de Maizière. “En scepsis tegenover de westerse binding, tegenover de EU en een speciale nabijheid tot Poetin was nooit politiek van de CDU!”

  Bron:
  http://www.contra-magazin.com

  1. Peter Selie

   Ultieme ontkenning van Lothar de Maizière, de keiharde feiten liegen niet mijns inziens, welke partijen in “ons” tot op het bot verdeelde landje ontkent ook altijd feiten?

 6. Marieke

  Progressie betekent vooruitstevend, vernieuwend, het tegenovergestelde van conservatief. Echte populisten willen de verzorgingsstaat in stand houden, schrijf je, maar je noemt dat dan progressief. Je stelt iets, en als voorbeeld noem je dus precies het tegenovergestelde. Dat klopt niet, Michael.

 7. Peter Selie

  Na de “Brexit”: Koers richting onafhankelijkheid – Schotse regeringscheffin peilt stemming voor nieuw referendum

  (Vertaling: E.J. Bron)

  Edinburgh – Groot-Brittannië wordt nu bedreigd door een verdere fragmentatie. Nog op 23 juni had een meerderheid van de Britten voor de “Brexit”, de uittreding uit de EU, gestemd. Maar de Schotten staan niet achter deze beslissing. De Schotse kiezers stemden met 62% duidelijk voor een verblijf in de Europese Unie. Dat verbinden ze met de hoop op onafhankelijkheid van Londen.

  Duits – Zuerst
  De Schotse regeringscheffin Nicola Sturgeon wil nu een campagne opstarten voor een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van Schotland. Dat kondigde ze tijdens een partijbijeenkomst in het Schotse Stirling aan.

  Om er zeker van te zijn wat de Schotten werkelijk willen, kondigde de regeringscheffin de “grootste hoorzitting in de partijgeschiedenis” aan. Een speciale website, vragenlijsten en burgerbijeenkomsten moeten de stemming testen. Een speciaal in het leven geroepen groeicommissie dient de vooruitzichten op succes voor de economie en de effecten op de munt te onderzoeken.

  In 2014 was een referendum over de onafhankelijkheid van Schotland mislukt. Destijds had 555 van de Schotten ervoor gestemd om deel van het Verenigd Koninkrijk te blijven. Opinieonderzoekers – en ook de Schotse regeringscheffin – gaan er van uit dat de stemming in Schotland na de “Brexit” fundamenteel is veranderd.

  Bron:
  http://zuerst.de

 8. Nico

  Als AfD werkelijk een klassiek liberaal programma heeft is dat mooi. Ik ben echter bang dat de gemiddelde AfD kiezer dit niet door heeft. Mocht AfD gaan regeren en een deel van het programma verwezenlijken dan zullen veel AfD kiezers afhaken.

 9. Ni28

  Populisme is een scheldwoord geworden van de linkse partijen die hem zo vaak en graag gebruiken om eigen onmacht te maskeren dat zij hiermee eigenlijk zelf populistisch bezig zijn.

 10. Wachteres

  Wij moeten ook nog stemmen.

  Ik vind het wel ‘zielug’ voor Merkel, ik denk dat ik maar op haar ga stemmen.

  Helaas mailde mijn zoon uit GB dat hij me zou onterven, als ik dat zou doen.

  Toch maar AfD dan. Ik weet zeker dat mijn echgenoot daar ook op stemt. 😉

 11. toetssteen

  http://www.ndr.de/nachrichten/mecklenburg-vorpommern/landtagswahl_mv_2016/Wahl-MV-SPD-deutlich-vorn-AfD-vor-CDU,wahlmv312.html

  Tweede zoals het er nu voorstaat. En vergeet niet dat dit om een landsdeel gaat dat nogal rood is (ex DDR).

  1. toetssteen

   Waar ik bij aan moet tekenen dat de SPD bij monde van Sarah Wagenknecht een heel sterke politica op het speelveld heeft. Ik ben het soms roeren met haar eens en ze weet het voortreffelijk te formuleren.
   Best wel lachen trouwens dat drie vrouwen elkaar de klas verbaal uit mogen vechten.

  2. Wachteres

   In ‘ons’ gebied zitten veel CDU stemmers, Toets. Ik ben benieuwd hoe dat afloopt.

 12. Bes Tolen

  Beste toetssteen. Nu moet ik toch een keer corrigeren. Sarah Wagenknecht is van (PDS) Die Linke. Wel heb ik de indruk dat ze gematigder is dan vroeger. Vroeger was ze lid van de communistische partij in de DDR. Het staat me bij dat ze op het partijbureau heeft gewerkt.

 13. Wachteres

  Ali Yas: “De jarenlange haatcampagne tegen de PVV heeft zijn uitwerking niet gemist”.

  Politiek-correct is heel bekwaam in het demoniseren, @Ali Yas. En dat doen ze ook genadeloos.

  Nog altijd is het volk doodsbenauwd om van ‘niet-politieke correctheid’ of van ‘racisme’ beschuldigd te worden. In het verleden heeft dat in GB honderdduizenden slachtoffers opgeleverd – het verkrachten door moslims kon minsten twee decennia doorgaan – en het gaat om die reden nog door.

  Je zal het maar op je geweten hebben. Helaas is het geweten van politiek-correct allang dichtgeschroeid.

  Dat moet ook wel als je stemt op partijen die willens en wetens de EU steunen en die dus medeverantwoorlijk zijn voor de instroom van duizenden primitieve voormiddeleeuwse gewelddadige figuren, die onze cultuur haten en die hier uiteindelijk met geweld de sharia/de islam willen invoeren.

  http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/09/waarom-britse-illegale-moslimscholen-niet-worden-aangepakt-352763/

  Waarom Britse illegale moslimscholen niet worden aangepakt

  Zo’n 160 illegale moslimscholen in Groot-Brittannië kunnen zonder veel problemen doorgaan met het lesprogramma. De Britse onderwijsinspectie waarschuwt dat lokale gemeenten deze scholen niet aanpakt, uit angst ‘niet politiek correct’ te zijn.

  Het hoofd van de onderwijsinspectie Ofsted, Michael Wilshaw, zegt tegen de Britse krant The Times dat het in het geval van een aantal islamitische scholen gaat om grote, serieuze onderwijsinstituten die zich niet houden aan de Ofsted-regels. Lokale politici willen er echter niet van worden beschuldigd islamofobisch te zijn, dus kunnen veel van deze scholen hun gang gaan.

  1. Wachteres

   We begrijpen nu waarom politiek-correcten het scheldwoord ‘islamoob’ en andere scheldwoorden hierboven genoemd – regelmatig gebruiken.

   Politiek-correct heeft instructies gekregen op deze manier te intimideren en die intimidatie heeft ALLES te maken met het beschemen van de fundamentalistische islam – dat blijkt wel weer uit de bovenstaande link naar het artikel van Elsevier – desnoods en uiteindelijk ten koste van de eigen bevolking.

   1. Wachteres

    http://www.express.co.uk/news/world/706372/Calais-warzone-riot-police-tear-gas-hold-hundreds-UK-bound-migrants

    Bloedbad in Calais: Afschuwelijke botsing, omdat migrantenbendes uit de ‘Jungle’ toeristen in auto’s als doelwit kiezen, in een angstaanjagende nieuwe hinderlaagtechniek die onze journalisten onder het bloed achterlieten, nadat zij ternauwernood aan de dood ontsnapten

    Dit is bijvoorbeeld al jaren aan de gang en het wordt alleen maar erger.

    Is er iemand die een logische verklaring heeft waarom hier niets tegen ondernomen kan worden?

    De enige logische verklaring is dat de EU weigert hier iets tegen te ondernemen; gewelddadige moslimjongeren worden in bescheming genomen, ten koste van het eigen volk.

 14. nick

  Deze ontwikkeling kan niet snel genoeg gaan!
  In Duitsland, Frankrijk, Nederland, noem ze maar op, alle westerse landen moeten nu a.s. verkiezingen andere leiders gaan kiezen anders is West Europa verloren en zal nooit meer het prachtige welvarend en vrije continent zijn waar zijn bevolkingen zo hard voor gevochten hebben.
  Vooruitgang is goed stilstaan is fnuikend maar achteruit denderen is destarseus! En dat is precies wat er nu gaande is onder leiding van de dictators van de EU en hun immigratie politiek. Ze laten Europa overlopen door de Islam en Afrika.
  Denk eerst een even na over dit gegeven en geef dan je stem aan die politici die ons wel willen beschermen tegen deze feitetlijk wettelijk, landverraders, facisten en witteboorden criminelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.