Bradley Wiggins zweert: ‘Ik haalde geen oneerlijk voordeel uit medicijn!’

Natuurlijk niet Bradley, en wij geloven dat gewoon. Omdat jij het bent. Toch?

Wielrenner Bradley Wiggins is niet blij met alle negatieve aandacht die hij de afgelopen tijd heeft gekregen. Eerder bleek namelijk dat hij voor zijn overwinningen in de Tour de France speciale ‘injecties’ kreeg, hoegenaamd om astma te bestrijden. Het was echter nogal opmerkelijk dat daar a) een naald voor gebruikt werd en b) dat het steeds weer kort voor de Ronde van Frankrijk nodig was. Onze eigen Tom Dumoulin zette dan ook terecht vraagtekens bij deze praktijken.

Zoals Dumoulin gisteren zei:

“Het is erg raar dat Wiggins telkens in dezelfde periode die medicatie nam. En inspuiten? Dan heb je dus heel erge astma, zoiets doen ze bij normale astmapatiënten al niet. Laat staan bij sporters die alleen maar inspanningsastma hebben. Blijkbaar werkte die spuit van Wiggins ook nog eens wekenlang. Dan moet je wat mij betreft weken uit competitie. Dat zaakje stinkt.”

 

Volgens Wiggins zelf is dat de grootst mogelijke onzin. Ja, hij heeft die medicijnen gebruikt maar, zegt hij, hij heeft er nooit voordeel van gehad. In ieder geval niet op oneerlijke wijze:

Wiggins kreeg voor de Tour van de wielerunie drie keer een attest, een ‘therapeutische uitzondering’ (TUE) voor het gebruik van het verboden middel. ,,Het medicijn werd voorgeschreven omdat ik ademhalingsproblemen had”, legde Wiggins uit in de talkshow van de BBC. ,,Ik heb al mijn hele leven astma en lang geleden zei mijn dokter dat er een goed medicijn was, maar dat ik het alleen mocht gebruiken met toestemming van de UCI. Die toestemming heb ik gekregen.”

,,Het was gewoon een medische behandeling”, gaat ‘Wiggo’ verder. ,,Ik wilde er geen oneerlijk voordeel uit halen. Dit was de enige manier om een niveau te bereiken waarmee ik een rol kon spelen op het hoogste niveau.”

Nou kan je veel van Dumoulin zeggen, maar niet dat hij geen verstand van zaken heeft. Wielrennen is immers niet alleen zijn beroep, maar zijn leven. Als iemand dus weet hoe er wordt omgegaan met prestatiebevorderende middelen dan is hij het. Dat hij Wiggins zo luid en duidelijk bekritiseert zegt genoeg over deze materie — in ieder geval in mijn ogen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Kees

    iemand die echt zware astma heeft, zodanig dat hij dit medicijn krijgt, die blijft niet langer dan 100 meter op een fiets zitten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.