De wereld verliest een held: Shimon Peres, de laatste ‘vader van Israël,’ overleden op 93-jarige leeftijd

Shimon Peres, de Israëlische politicus die onder meer een Nobelprijs voor de Vrede kreeg vanwege zijn inzet voor een vredesakkoord tussen zijn land en de Palestijnen, is op overleden. Hij werd 93 jaar oud.

Peres had een bijzonder lang en rijk leven, maar ook een leven dat bol stond van drama en verdriet. Toen hij 93 jaar geboren werd in Wisniew, Polen (nu Wit-Rusland), konden hij en zijn ouders dat niet bevroeden. Hoewel hij op 11-jarige leeftijd naar ‘Brits Palestina’ verhuisde bleef een groot deel van zijn familie achter. Een jaar of tien later was het zijn grootvader die voorop liep toen de joden uit zijn dorp naar de synagoge gebracht werden. De deur werd op slot gedaan. De synagoge werd in de fik gestoken.

Er waren geen overlevenden. In één klap was de hele joodse gemeenschap van Wisniew/Vishniev van de aardbodem geveegd.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog ontpopte Peres zich tot een grote joodse leider. Hij wordt terecht gezien als één van de founding fathers van Israël, en werd als politicus onder meer minister van Defensie, premier én president van zijn mooie land. Hoewel hij lid was van Israëls sociaaldemocratische partij werd hij door al zijn landgenoten gerespecteerd.

Israël en de rest van de wereld gaan deze grote man vreselijk missen. Rust in vrede, Shimon!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. robmdw

  Helemaal mee eens, een heel bijzondere en heldhaftige man! Hij voerde oorlog als het echt moest en stichtte vrede als het kon. Hij bestreed extremisme maar altijd zonder zelf extreem te worden.

 2. Wachteres

  Groot respect. Moge hij rusten in vrede.

 3. van Urk

  Jammer dat er nog veel mensen zijn die daar anders over denken.

 4. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=U3jymqTiniE

  College Tour – Shimon Peres

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.