Heel goed: Zwitsers hebben het helemaal gehad met de boerka, binnenkort waarschijnlijk verboden

Geen categoriesep 28 2016, 12:00
Een prima ontwikkeling in Zwitserland, waar de onafhankelijke bevolking al vaker heeft laten zien dat het de eigen vrijheid en cultuur buitengewoon serieus neemt.
Zo, in Zwitserland zijn ze écht goed bezig. Heel Nederland neemt al jaren een voorbeeld aan de onafhankelijke Zwitsers die, hoewel hun land klein is, behoorlijk veel invloed en vooral heel veel zelfzeggenschap hebben, maar dat zal na vandaag alleen maar meer het geval zijn. Het lijkt er namelijk op dat onze Zwitserse vrienden binnenkort de boerka en andersoortige gezichtssluiers voor fundamentalistische moslims gaan verbieden.
Het plan om dit voor elkaar te krijgen is in elkaar gezet door Walter Wobmann, de leider van de Volkspartij. Hij zegt dat de ban ervoor zorgt dat de Zwitserse cultuur beschermd wordt en dat de Radicale Islam actief wordt bestreden -- in ieder geval in Zwitserland zelf. Daar kun je het natuurlijk alleen maar mee eens zijn. De boerka hoort niet en past niet in Zwitserland (of Nederland, trouwens). En ja, als fundamentalistische moslims weten dat ze hun denkbeelden niet in de praktijk kunnen brengen in Zwitserland zullen ze a) niet naar dat land migreren en b), als ze er nu al zijn, het land weer snel verlaten.
Voor de Zwitsers is dat natuurlijk een win-win situatie.
Hoewel het voorstel afkomstig is van de Zwitserse Volkspartij werd het in het parlement ook gesteund door centrumrechtse volksvertegenwoordigers. Daardoor kwam het er doorheen. De Volkspartij won bij de meest recente verkiezingen namelijk 30 procent van de stemmen: ze hebben dus hulp van anderen nodig.
Blijkbaar is in Zwitserland heel rechts bereid om zich hard te maken voor de eigen cultuur. Daar kunnen hun collega's in Nederland een voorbeeld aan nemen.
Natuurlijk is er ook slecht nieuws (want zo werkt het in de wereld, en zeker in de politiek): het plan moet ook nog goedgekeurd worden door het Zwitserse Hogerhuis. De Zwitserse Eerste Kamer (laten we het daar maar even mee vergelijken) heeft helaas (relatief) meer linkse leden dan het Lagerhuis (de Tweede Kamer). Daar staat de Volkspartij dus een echt gevecht te wachten.
Maar nu komt het: hoewel de sociaaldemocraten tegen de ban zijn blijkt uit peilingen dat de ban gesteund wordt door maar liefst 71% van de Zwitserse bevolking.
71%! Dat is meer dan tweederde.
Een dappere sociaaldemocraat die zich tegen de wens van zo'n overweldigende meerderheid durft te verzetten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten