Het is officieel: Turkije voegt zich bij as Rusland-China-Iran

Geen categoriesep 03 2016, 21:00
Recep Tayyip Erdogan keert zijn NAVO-bondgenoten de rug toe.
Het is officieel mensen: Turkije is vanaf nu officieel lid van de China-Rusland-Iran as. Zeg maar, de as van het kwaad, of in ieder geval van 'de dictatuur.'

Chinese President Xi Jinping and his Turkish counterpart Tayyip Erdogan agreed Saturday to deepen counter-terror cooperation, as the two set aside previous disagreements over China's treatment of a Turkic-speaking Muslim minority.

In het verleden bekritiseerde Erdogan de behandeling van Oeigoeren regelmatig. Dit is een Turks sprekend volk, dat de islam aanhangt. Daardoor voelt Turkije een band met hen. Ze zien de Oeigoeren als broeders.
Daarom was Turkije er de laatste jaren absoluut niet blij mee dat China de Oeigoeren veel van hun rechten ontzegt. China beweerde daarentegen dat de Oeigoeren islamistische separatisten waren: extremisten en nationalisten. En dus moest Turkije zich er buiten houden.
Blijkbaar hebben de twee -- Erdogan en Xi Jinping -- nu besloten om die strijdbijl te begraven en voortaan actief samen te werken.
Heel gek is dat niet. De afgelopen weken reisde Erdogan immers ook al naar Rusland, waar hij zijn excuus aanbood voor de problemen van de afgelopen jaren. Hij maakte duidelijk dat hij voortaan weer vrienden wilde zijn met Poetin, ook al een autocratische heerser.
Nu is die andere autocraat dus aan de beurt, Jinping.
Voor de NAVO moet dit reden zijn om Turkije eindelijk de wacht aan te zetten. Een land dat deel uitmaakt van de as Rusland-China-Iran hoort niet thuis in de NAVO. Als Erdogan graag een bondgenootschap wil hebben met deze as van het kwaad, prima, maar hij hoort dan niet thuis in de NAVO.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten