Huisartsen woedend: deel je medische dossier niet met gemeenten, verzekeraars

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is woedend. Anders dan gemeenten, verzekeraars en arbodiensten nemen huisartsen het medisch beroepsgeheim namelijk nog wél serieus.

Volgens de vereniging van, voor en door huisartsen vragen die instanties burgers met enige regelmaat om hun medische dossiers, terwijl dit helemaal niet mag:

Gemeenten, verzekeraars, arbodiensten en andere instanties vragen mensen vaak om hun hele medische dossier bij hun huisarts op te vragen en te overhandigen, terwijl dit helemaal niet mag. Dat stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op basis van een ondervraging van 175 van haar leden.

60 procent van de gevraagde huisartsen gaf aan regelmatig verzoeken te krijgen om het medische dossier van patiënten te delen met een ander. Dit gebeurt logischerwijs op verzoek van die derde partij of persoon.

Zoals de LHV uitlegt is dit bijzonder zorgwekkend. Anderen hebben namelijk het recht helemaal niet om jouw medische documenten in te zien:

„Het probleem is dat veel patiënten hun rechten niet kennen”, zegt huisarts Carin Littooij, die tevens in het bestuur van de LHV zit. „Twijfel je als huisarts over de verstrekking van de gevraagde informatie, dan is het verstandig dit met de patiënt te bespreken. Daarbij mag het recht van de patiënt op inzage nooit uit het oog worden verloren.”

 

Dit bewijst maar weer eens dat de overheid én verzekeraars lak hebben aan de privacy van burgers.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. J.C.

  “Dit bewijst maar weer eens dat de overheid én verzekeraars lak hebben aan de privacy van burgers”.

  En wat is het woord van de overheid dan nog waard?

  1. Seneca

   Beste J.C.
   Uw reactie is kostelijk! Wat is het woord van de overheid dan nog waard? OK, ik ben niet een der jongste meer, ik loop tegen de 80, maar ik wist al toen ik 12 jaar was, dat de overheid liegt, bedriegt, steelt en fraudeert. Grappig, dat u er nu pas achterkomt.

   1. Peter Selie

    http://www.vrijspreker.nl/wp/wp-content/media/2015/06/hoppe_on_the_state-505×250.jpg

    De staat is een instituut van bendes moordenaars plunderaars en dieven, omgeven door welwillende beulen, propagandisten, pluimstrijkers, schurken, leugenaars, clowns, charlatans, malloten en bruikbare idioten. Een instituut dat alles vies maakt en verkleurt wat het aanraakt.

    -Han-Hermann Hoppe

 2. Mar

  En dat men dinsdag in de 2e kamer ook hierover gestemd heeft en het wetsvoorstel van Schippers heeft aangenomen, was geen artikel waard:

  https://www.privacybarometer.nl/maatregel/100/Verzekeraars_krijgen_inzage_in_medische_dossiers

  1. Michael van der Galien

   Je bedoelt dit? http://stemlp.nl/terwijl-iedereen-afgeleid-was-tweede-kamer-medisch-beroepsgeheim-afgeschaft/

   Ja, daar heb ik over geschreven, alleen niet voor DDS. Was het vergeten hier even te pluggen. Ga ik vanmiddag alsnog doen.

   1. Mar

    Zoiets ja.

 3. Ruud Steunassen

  Kijk Mar, je wordt op je wenken bediend. Lach eens vriendelijk.

 4. MareJane

  Het wordt steeds gekker maar wat wil je ook met Schippers die dit wel zal toejuichen. Van haar mag de hele wereld in je dossier kunnen kijken. Ook nog iemand de stand van zaken over het EPD gehoord? Hoe staat het daarmee?

 5. Peter Selie

  Extra managers slokken miljarden aan zorggeld op dat was bedoeld voor…inderdaad: zorg

  DOOR JEANNETTE KRAS

  Toen in 2006 de marktwerking in de zorg zijn intrede deed, kwam er ook een stortvloed aan managers en ict’ers. Ze strijken honderden miljoenen per jaar op die natuurlijk eigenlijk zijn bedoeld voor goede zorg.

  Meer efficiëntie, automatisering? Je zou het verwachten, maar het tegendeel is waar: élk jaar komen er in de zorg 12 procent meer managers en 8 procent meer ict’ers. Dat kost 290 miljoen per jaar extra en over de hele onderzoeksperiode (2007-2014) 2,3 miljard. Dat blijkt uit een studie van het gerenommeerde bureau Panteia.

  Kamerlid Renske Leijten (SP) vroeg meerdere malen aan het kabinet om onderzoek naar de ‘managementexplosie’ in ziekenhuizen, maar minister Schippers weigerde volgens haar elke keer. Daarom gaf ze Panteia opdracht voor het onderzoek.

  Leijten in het AD: “Ik snap nu waarom Schippers deze cijfers niet wilde kennen. De gevolgen van de door de minister en haar voorgangers geroemde marktwerking worden zichtbaar. De zorg in ziekenhuizen is niet goedkoper worden, maar de verspilling is juist toegenomen.”

  Dus het medisch beroepsgeheim mag geschonden worden om 1,4 miljoen euro aan fraude te voorkomen, terwijl ondertussen managers miljarden opstrijken, die niet voor hen zijn bedoeld.

  http://www.ad.nl/binnenland/extra-managers-slokken-zorggeld-op~ac4bbdd7/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.