Jawel: Ankara regisseert anti-Gülen acties in Nederland

De lange arm van Ankara reikt ver. Heel ver.

Het zal voor niemand die ook maar een beetje kennis van zaken heeft over de Turkse politiek als een verrassing komen, maar de Volkskrant concludeert dat de regie van de anti-Gülen acties in Nederland geregisseerd zijn in Ankara.

Kort na de poging tot staatsgreep hield het Turkse departement voor Turken in het Buitenland (YTB) een bijeenkomst over de aanpak van Gülen-organisaties buiten Turkije. Besloten werd om burgers in het buitenland te waarschuwen tegen de ‘terroristische organisatie’ Gülen en afstand te nemen van Gülenscholen.

Hilarisch genoeg blijkt dat allemaal uit een verslag dat op … de officiële website van de Turkse overheid staat.

Met andere woorden, Turkije zit achter de anti-Gülen acties in ons land. Heel verrassend is dat niet aangezien het Turkse staatspersbureau AA (de Turkse versie van Pravda) vorige week nog met een lijst van Gülen-aanhangers in Nederland kwam. Zoals ik toen al liet weten op Twitter was dit bewijs genoeg om te concluderen dat de regering van autocraat Erdogan erachter zat.

De Volkskrant heeft dat blijkbaar ook eindelijk in de gaten.

Opmerkelijk genoeg zei premier Rutte afgelopen vrijdag nog dat er geen enkele aanwijzing is om te geloven dat de Turkse regering de spanningen in de Nederturkse gemeenschap bewust aanwakkert. Dit betekent dat Rutte ofwel gevaarlijk naïef is, of dat hij bereid is om te liegen om een islamitische autocraat uit de wind te houden. In beide gevallen heeft Nederland een enorm probleem.

Het meeste trieste hieraan is dat de Nederlandse regering dit gewoon zal laten gebeuren. Den Haag zal Ankara pas aanpakken als we een nieuwe premier hebben.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  Als je je in een chantabele positie inwerkt moet je de gevolgen ervan niet raar vinden en over de lange arm van Ankara klagen. Daar heb je om gevraagd. Europa op de knieën voor Turkije. Het is Turkije toch gelukt dankzij de slappe EU baas Juncker met aan de touwtjes trekkende Merkel. Het wordt eens vuur en vlam in Europa.

 2. Ego non solus

  In de politiek bestaat er geen realiteit doch een reeks van zelf gecreëerde waarheden. Daarvan afwijkende meningen worden geëtiketteerd met racistisch, xenofoob, populistisch en nog honderd synoniemen zodat inhoudelijke discussie overbodig is. Wegkijken bestaat dan niet want de politicus beziet zijn eigen waarheid en die is goed. Zo kan je Wilders verketteren en tegelijkertijd Erdogan omarmen of Wilders ideeën ondemocratisch noemen en tegelijkertijd een referendumuitslag negeren.
  Maar de Nederlanders zijn een lief volkje. Zolang er maar een dun vernislaagje democratie is (in casu 1x per 4 jaar een rondje inkleuren, maar wél rood!) dan zijn velen al tevreden. En vinden we de facto goed wat Van Agt enige tijd geleden al zei: “laat de elite het volk leiden”. Ons wacht het lot van lemmingen ben ik bang.

  1. lonely

   De elite? Wie mogen dat dan wel zijn?
   Ik kijk tegen niemand op, voel mij altijd gelijkwaardig, dus?

 3. Viertel

  We hebben hier nu een stammenstrijd tussen enerzijds een groep die islamisering nastreeft via maatschappelijke invloed (Gülen) en anderzijds een groep die islamisering nastreeft d.m.v. Turks nationalisme (Erdogan). Het enige dat nog ontbreekt, is de betrokkenheid van de Koerden.

  We moeten de multiculturalisten van GroenLinks, PvdA (incl. de uit haar voortgekomen DENK) en D66 feliciteren met hun succes bij het creëren van een stukje Midden Oosten in Nederland. Bij hen gaat de vlag uit. De vraag is alleen: welke vlag ?

 4. Ali Yas

  “Wilders ideeën ondemocratisch noemen en tegelijkertijd een referendumuitslag negeren”

  Dat kan, omdat het negeren van de referendumuitslag door de volksvertegenwoordiging is goedgekeurd. Hier is dus niet de democratie in het geding. Wel is hier de rechtsstaat geschonden: niet alleen de regering maar ook de Tweede Kamer hebben de wet hier terzijde geschoven. Een gevaarlijk precedent.

 5. toetssteen

  Weg met die dubbele nationaliteiten, ja idem de Amerikaanse! Het is belachelijk! Mensen van de vierde generatie mogen stemmen voor de gemeenteraad/provinciale staten/ parlement/ EU parlement en als kers op de taart voor het Turkse? Dat is krankjorum! Wat zeg ik, dat is discriminerend naar Nederlanders, want zij mogen zulks niet.
  Mijn zoon is gehuwd met een buitenlandse vrouw, maar heeft zijn eigen nationaliteit behouden. Mag dus niet stemmen (geheel terecht).
  Waarom zouden mensen die hier binnen zijn gefladderd meer rechten hebben? Dacht van niet! U kiest of prima, maar geen rechten inzake kiesrecht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.