Marten Fortuyn, broer van Pim Fortuyn, komt op tragische wijze om het leven

Zaterdagmiddag kwam Marten Fortuyn op tragische wijze om het leven. Hij werd vooral bekend doordat hij fel bleef strijden voor de nalatenschap van broer Pim Fortuyn.

Marten trad een tijd lang op als woordvoerder van de familie. Ook probeerde hij in 2006 te voorkomen dat de LPF onder de naam van Lijst 5 Fortuyn zou meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2006, op basis van de merknaam Fortuyn, die hij gedeponeerd had.  Dit beroep werd toen door de Raad van State verworpen.

Simon wil er nuchter over blijven en wil dat het opgeschreven wordt ’zoals het is’. „Vanwege zijn geestelijke gesteldheid zat hij in een gesloten afdeling. Hij had echter nog steeds een enorme drang naar vrijheid, zeker tijdens oplevingen. Dat is hem nu fataal geworden.” Na een mislukte ontsnappingspoging waarbij hij gewond raakte, werd Marten Fortuyn niet meer gereanimeerd. Hij had eerder al aangegeven dat dat niet nodig was, vertelt broer Simon.

Broer Simon vertelt dat Marten altijd zijn uiterste best bleef doen om de nalatenschap van Pim te verdedigen.

Pim mocht niet voor niets zijn gestorven. Daar geloofde hij in.

Marten had het er moeilijk mee dat de aandacht voor Pim zijn standpunten verwaterde, aldus Simon. Vorig jaar haalde hij nog het nieuws omdat hij de voormalige partij van zijn broer, de LPF, nog nieuw leven in wilde blazen. Dit onder de naam Pim Marten Fortuyn of PMF.

Wethouder Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam zegt te zijn geraakt door het nieuws. Hij schreef in 2012 het boek 10 jaar zonder Pim, waar Marten nog aan meewerkte.

,,Hij liep voorop in de strijd om gerechtigheid”, vertelt Eerdmans die ook met Marten in 2015 de Pim Fortuyn Prijs in het leven riep. ,,Hij heeft al die rechtszaken bijgewoond, hij was in de Kamer om rond debatten zich te laten horen… Marten was erg strijdbaar.”

Had Marten gelijk? Verwateren de standpunten van Pim?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Wim

  Eén ding is zeker ,de moordenaar heeft een beter leventje. Zijn opdracht is voltooit ,bejubelt door links en nu lekker genieten op kosten van de belastingcentjes. Terwijl dit figuur normaal gezien met zijn nek in een strop had moeten hangen.

 2. ikweetwatikwil

  Rust in vrede Marten Fortuyn. U hebt uw best gedaan.

 3. Ni28

  Eigenlijk kunt je zeggen dat van de Graaf twee mensen vermoord heeft. De broer van Pim heeft het niet kunnen verwerken en eindigde in een psychiatrische inrichting waar eigenlijk anderen in hoorden te zitten. De vrijheid van de Graaf was de doodsnagel. Maarten had niet de kracht van zijn broer en sinds zijn dood is eigenlijk niemand opgestaan van zijn kaliber. Die mensen worden schaars geboren. En dat is te merken.

 4. Peter Selie

  Naar mijn mening was de politieke moord op P. Fortuyn in opdracht van de kroon, Volkert van der Graaf was een ‘patsy’ een zondebok die zeker wel heeft geschoten maar het dodelijke schot kwam van in ingevlogen huurmoordenaar dit projectiel heeft een ander kaliber dan het pistool wat v.d. Graaf heeft gebruikt. Wanneer men de beelden ziet toen Fortuyn dodelijk getroffen op straat lag kon men duidelijk de schotwond boven op het hoofd van Fortuyn zien. P. Fortuyn was een rijzige man en v.d. Graaf heeft gezien zijn relatief korte lengte nooit zo’n schot met zijn pistool af hebben kunnen vuren zodat Fortuyn boven op zijn hoofd is geraakt. Deze politieke moord is nooit helemaal tot de laatste steen boven water gehaald en men kan zich wel voorstellen waarom…

  1. nick

   Peter Selie ik onderschrijf jouw tekst, het is de waarheid! Dank!

   1. Peter Selie

    🙂 🙂 🙂

  2. Kompananzi

   Peter Selie ik ben helemaal mee eens en ik weet bijna zeker dat Maarten rust in vrede, ook hierachter kwam. En daardoor opgesloten werd, met uiteindelijk zijn moord. Maar ook al is een leugen snel de waarheid achterhaalt hem wel. En diegen(en)die hiervoor schuldig zijn jullie vergeten één ding, er is EEN RECHTER in de HEMEL en jullie zullen Boeten!

 5. Beukman

  Ik vond het een tragische man, Marten Fortuyn. Hij had een slecht contact met Pim, de twee hadden elkaar zelfs al meer dan een half jaar niet gezien.
  De LPF vroeg hem daags na de moord al om de nieuwe leider van de LPF te worden. Een merkwaardig voorstel, dat hij dan ook afsloeg. Tegelijk wist hij die eerste dagen met een sterke waardigheid de ergste erupties van woede bij de aanhang van Pim te temperen.

  Al vrij snel ging Marten zichzelf spottend “de beroepsbroer” noemen. Hij voelde de verantwoordelijkheid om de intellectuele erfenis van zijn gesneefde broer te gaan hoeden. Het werd nooit helemaal duidelijk wat dat dan precies was. Zijn voorstel om van 6 mei “De dag van het volk” te maken haalde het niet. Hij liet een heleboel Pim-herdenkingsvlagvlaggen maken, voor 25 euro te koop op een website die reeds jaren ter ziele is, maar raakte ze aan de straatstenen niet kwijt. Met de “Pims Memorials liep het ook voor geen meter. Wel kwam er later een standbeeld, dat tijdens het vervoer nog even het hoofd kwijtraakte onder een viaduct, maar dit is weer helemaal goedgekomen.

  Al in 2003 begon Marten te klagen dat Pim hem zijn identiteit had afgenomen. “Het gevaar bestaat dat ik het niet meer kan loslaten”, sprak hij in een interview.
  Dat was zijn tragiek; aan de rol van “de broer van” wist hij niet meer te ontsnappen. Het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat dit hem ook uiteindelijk in een gesloten inrichting heeft doen belanden.

  Ik heb hem op een bepaalde manier altijd wel gemogen. Het is niet fijn om een broer te verliezen, en dat was Marten voor mij in de eerste plaats: een man die zijn broer kwijt was geraakt.
  Mocht er nou toch een Hemel bestaan, dan hoop ik dat hij zijn broertje Pim daar in de armen zal sluiten.

  De te trekken les? Blijf niet te lang in het verleden hangen. Er bestaat maar één richting in het leven, en dat is vooruit.

  1. Peter Selie

   Ja dat is jou wel toevertrouwd iemand na zijn dood lekker door de linkse stront te halen, linkse smeerlap. Trouwens iedereen zowel uit de linkse of rechtse hoek weet wat Pim Fortuyns’s gedachte goed is, en te downloaden als video van YouTube. Smerige linkse lijkenpikker…

   1. Beukman

    Ga jij je eens even lopen schamen, @Peter, er wordt hier niemand door het slijk gehaald. Marten moest trouwens niks hebben van al die complottheorieën.

   2. Houtlijm

    Peter Selie, ik ben zeker geen vriend van Beukman en lig vaak met hem overhoop. Maar hier doe je hem onrecht aan, vind ik. Beuk geeft op een waardige manier een schets van Marten Fortuyn zonder iemand tekort te doen of door het slijk te halen. Volgens mij sla je de plank helemaal mis.

    1. Beukman

     Dank je, @Houtlijm. Jij snapt het tenminste.

    2. Peter Selie

     Niet dat het moet Houtlijm maar gewoon om dat het kan, heb gewoon een hekel aan dat snobistische, eloquente mannetje, het liefst zou ik eens een 1 op 1 gesprek met hem willen hebben om de smerige lucht die hij hier verspreidt een beetje op te klaren (Kuch)…

     1. Houtlijm

      Dat begrijp ik dan ook wel weer Peter Selie. Vaak heb ik zo’n zelfde gevoel en jeuken mijn handen. Maar ja, DDS kan geen geweld dulden (begrijpelijk) is een vreedzaam blog en voor je het weet lig je er definitief uit. Beukman is inderdaad vaak onuitstaanbaar irritant. Maar heeft ook op zijn tijd gelijk en dat moeten we hem dan gunnen.

    3. Peter Selie

     Oké Houtlijm bedankt voor de lijmpoging, je hebt nu eenmaal bloggers/reguurders die geen kwaad bij mij kunnen doen en daar ben jij er 1 van. Geweld dat hoeft niet perse als ik hem maar diep in de ogen kan kijken dan weet ik meteen hoe de vlag er bij staat, maar dat blijft nu jammer genoeg een virtueel genoegen…

     Groet

 6. Ni28

  Wat had Pim Fortuyn ineens zo veel vrienden. Na zijn dood.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.