Minister Van der Steur in de bocht: wil Nederland vanuit de ruimte bespieden

We zullen er allemaal aan moeten geloven. Big Brother is here to stay.

Minister Ard van der Steur (Justitie en Veiligheid) is helemaal van het padje. De VVD’er heeft namelijk besloten dat het hele land voortaan vanuit de ruimte bespied moet worden. Dat wil hij doen met behulp van satellieten.

Dat blijkt uit een ’marktconsultatie’, waarin de ambtenaren bedrijven oproepen met oplossingen te komen. Het departement van minister Van der Steur heeft grootse plannen met satellieten. Zijn ambtenaren denken bijvoorbeeld dat satellietdata kunnen helpen bij „het sneller uitvoeren van herkomstbepaling van vreemdelingen, het beter uitvoeren van politie-observaties” en „het sneller opsporen van milieucriminaliteit.”

Knettergek natuurlijk, maar wacht, er is nog meer! De minister overweegt de informatie namelijk te delen met de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD). Met andere woorden, het hele staatsapparaat weet straks voortdurend wat iedereen doet.

Heel gek, maar als klassiek-liberaal geloof ik nog in het principe dat de overheid alleen mensen in de gaten mag houden die daadwerkelijk van een misdrijf verdacht worden. Blijkbaar denken bewindspersonen van de zogenaamd liberale VVD daar tegenwoordig heel anders over. Volgens deze verlichte geesten (ahem) moet iedereen voortdurend in de gaten gehouden worden zodat de autoriteiten per ongeluk een mogelijk misdrijf kunnen zien. En als er niets verkeerd gebeurt, ach, dan weet het staatsapparaat natuurlijk nog altijd wie wat doet, en dat is deze ‘liberalen’ (kuchekuch) blijkbaar ook heel veel waard.

Zoveel, zelfs, dat ze onze vrijheid er maar wat graag voor willen inruilen.

Eens te meer bewijs dat échte liberalen niets te zoeken hebben bij de VVD. Gelukkig is er een alternatief.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Nog1

  Als het betekent dat we deze VVD-er de ruimte in gaan schieten ben ik voor.

  1. Nog1

   Al meer dan een uur ben ik de enige bezoeker op DDS…

   De formule om de helft van het blog te vullen met kulartikelen in de hoop op meer klik-inkomsten heeft een nadelig neveneffect. Dat is dat de lezers afhaken.

   Een politiek blog is niet te combineren met kul stukjes over Kim Kardashian.

 2. Peter Selie

  Tja Erich Honecker draait van jaloersheid zich rond in zijn graf bij het vernemen van de VVD vergezichten die Van der Steur de politieke brekebeen en survivor zich voorstelt. Het begint er op te lijken dat volksvertegenwoordigers gewoon tegen het volk zijn met de maatregelen die ze willen gaan invoeren. Ach maar deze observatie vanuit de ruimte stelt geen reet voor wat de Atlantische vrienden de NSA alle maal bekokstoven, dit gaat verder dan 1984 van George Orwell en de politieke heilstaat de voormalige DDR.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.