Onze held van de dag: Henk Drogt

Geen categoriesep 09 2016, 9:00
Henk Drogt was een 24 jaar oude politie agent uit Grootegast tijdens de bezetting van de nazi´s. Henk kreeg de opdracht van hogerhand om alle joden in de stad te arresteren en ze op de trein te zetten naar concentratiekampen.
Ondanks dat hij deze Joden persoonlijk niet kende, weigerde deze held dit. Vervolgens bedreigden de nazi's hem: werk mee of jij wordt óók gedeporteerd. Ongelooflijk, en dapper!, genoeg rechtte Henk zijn rug. Hij zou hier niet aan meewerken. Het gevolg: hij werd samen met de joden die hij wilde beschermen op de deportatielijst gezet.
Gelukkig lukte het hem om te vluchten voordat hij gevangen werd genomen. Hij nam ontslag en ging bij het Nederlandse verzet waar hij hielp bij het verstoppen van Joden en het redden van gewonde piloten die vochten voor onze vrijheid.
Helaas werd hij in 1943 alsnog gevangen genomen door de nazi´s. De moedige Henk werd ter dood veroordeeld voor het beschermen van joden.
Tijdens zijn gevangenschap schreef Henk deze ongelooflijk mooie, maar ook verdrietige brief aan zijn verloofde, die zwanger was:

"Lieve allemaal, ik moet jullie iets vreselijks vertellen. Vandaag werden mijn vrienden en ik ter dood veroordeeld. Het is verschrikkelijk dat we op deze manier afscheid moeten nemen van iedereen die ons zo lief is. Ik heb de hoop nooit opgegeven om nog een keer met jullie samen te kunnen zijn, maar de Heer heeft andere plannen met mij."

Triest genoeg vond de executie de volgende dag plaats.
Henk werd na de oorlog geëerd door de Amerikaanse, Engelse en Nederlandse overheden voor zijn heldendaden .
Het verhaal van deze man, die weigerde om joden te arresteren zelfs als dit zijn eigen dood zou betekenen, bleef onbekend tot 2008, toen Mark Bergman, een Israëlische piloot, een bezoekje bracht aan Zuid-Afrika. Daar ontmoette hij Henk Brink, de zoon van Henk Drogt. Henk werd een maand na zijn vaders executie geboren, maar had door de jaren heen de heroische verhalen over zijn vader gehoord.
Toen hij het levensverhaal van Drogt hoorde besloot Bergman om zijn naam in te dienen bij Jad Wasjem, de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van joden. Henk werd geëerd als ´Rechtvaardige onder de Volkeren´.
Zoon Henk was aanwezig bij de ceremonie, waar hij in tranen vertelde over zijn vader, een jongeman die wilde trouwen en vader zou worden; een man die de hoogste prijs moest betalen voor doen wat juist was.

"Jullie besluit om mijn vader te eren, geeft een groot signaal af aan de wereld; dat Israël nooit vergeet wie zijn vrienden zijn."

Zo is het maar net.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten